Newsflash

Sfântul porumbeilor

de Dr. Vlad STROESCU - mar. 21 2016
Sfântul porumbeilor
     În zona Piața Romană e un om care hrănește porumbeii. Poate l-ați văzut, dacă treceți pe acolo. E șofer. Are o mașină mică, dar în care încap foarte multe lucruri, echivalentul a trei talciocuri și o deșarjă municipală. Oprește în mijlocul intersecției sau la colțul străzii, dar nu deranjează pe nimeni. Lumea pare să treacă prin el, să-l traverseze ca și când nu ar fi acolo sau ar avea o consistență aerică. Pare foarte bătrân, are pletele și barba albe, dar suspectez că e mai tânăr decât arată. În fine, e imposibil de zis, pentru că vârsta e și ea ancorată în lume și în moravuri, ori omul acesta nu e în lumea noastră, ci în cea a porumbeilor. Pe care îi hrănește cu semințe dintr-un sac. Cu smerenie și ceremonie, scoate porumbul din desagă, îl azvârle pe jos și legiunile aviare se prăbușesc din ceruri și streșini asupra ospățului.
     De fapt, nu știu dacă e smerenie, omul poate e adus de spate din alte motive.
     E unul dintre „personaje“. Ne imaginăm multe despre el, e ca o operă de artă urbană, un graffiti elaborat în mărime supraomenească, lipit pe un perete ca să ne sfideze cu un mesaj social. Ne imaginăm multe, pentru că nu vrem să știm povestea lui adevărată. Eu sunt psihiatru, dar nu m-am dus să-l întreb. Am stat departe, ca orice om civilizat. Ne imaginăm multe pentru că mintea noastră nu acceptă vidul de poveste. Și, dacă nu întrebăm, inventăm. Îl transformăm în mit. E maximumul de empatie de care suntem în stare. Doar n-o să ne apucăm să ne întrebăm dacă o exista vreun alt suflet care să se îngrijoreze gândindu-se pe unde o dormi omul cu porumbei.
     Citesc în dimineața asta pe Medscape că, într-un articol din numărul din 3 martie al New England Journal of Medicine, doi autori (Allan S. Detsky, de la Universitatea din Toronto și Alan M. Garber, de la Harvard) se întreabă ce se va alege de medicină când ea va fi „uberizată“. Cunoașteți aplicația aceea, când nu ai chef să te urci în tramvai, nici să înfrunți taxiurile neigienice cu prețuri mici și bacșișuri mari, apeși pe touchscreen și imediat o mașină se înființează înaintea ta. E previzibil, zic autorii, că același lucru se va întâmpla în sănătate, în curând. În loc să suni la salvare sau să te duci la medicul de familie, bifezi în smartphone simptomele și unealta miraculoasă te va îndruma către cel mai apropiat specialist din zona ta. Sau poate îți va trimite unul la ușă. Sau poate vei primi instantaneu o prescripție prin SMS. Scrie în articol că trebuie să îmbrățișăm schimbarea, tehnologia și progresul, dar să fim atenți la șarlatani. Că există riscul să-ți vină un șaman la ușă, fără certificat de liberă practică. Sau un practicant al biorezonanței. Sau un antivaccinist.
     Sincer, nu văd ce ne-ar aduce în plus un asemenea viitor distopic. El e deja aici, de fapt. Tămăduitorii sunt doar la un click distanță. Piața de sănătate e mult mai vastă decât cea de transport public, cererea mult mai acută. Deși nu după sănătate e înfometată lumea, ci după liniște și povești. Vrem să știm de ce o să murim. Vrem să nu mai murim. Să aflăm de ce ni se îmbolnăvesc copiii. Înainte era imposibil să explici unui om de ce i s-a îmbolnăvit copilul. Sincer, eu n-aș fi în stare să fac asta nici azi. Sau să explic cuiva de ce el e bolnav și altul nu. Și pentru că n-am avut răspunsuri satisfăcătoare la asemenea întrebări, au venit alții cu răspunsuri-șperaclu, care sclipesc acum pe ecranul telefonului în milioane de culori.
     Dar omul care hrănește porumbeii nu e afectat de uberizarea medicinei. El nu va apăsa pe niciun touchscreen ca să vină cineva să îl ajute. Nici noi nu avem nevoie de asta. Povestea lui ne vine ușor în imaginație, precum un graffiti cu mesaj social și lipsit de conștiință și de capacitatea de a simți durerea. Când ai nevoie să ajungi undeva, dacă ești mai sărman, iei tramvaiul. Dacă ești mai puțin sărman, chemi un taxi sau chiar un uber. Omul cu porumbei nu are nevoie de toate astea, pentru că e șofer, iar în mașinuța lui scârțâitoare e înghesuită o lume întreagă despre care nu știm nimic și care ne sperie.
     Desigur, mulți dintre noi suntem tot șoferi. În multe privințe, suntem mai asemănători cu omul nostru decât ne-ar plăcea sau decât refuzăm cu obstinație să credem. În era internetului și a conectivității, anumite conexiuni sunt interzise. E mai ușor să ne imaginăm conspirații care vor să ne omoare decât să ne imaginăm că moșul fără vârstă și abia vizibil e om ca și noi. Și poate că și el își imaginează conspirațiile lui, sau și le imagina, înainte să-și asume misiunea de a da de mâncare păsărilor. Datorită lui, guguștiucii de la Romană nu mai trebuie să se gândească că nu vor avea ce să mănânce mâine. Pot, așadar, să se preocupe mai mult de structura cuibului sau de alte aspecte ale viitorului, devenind, astfel, mai apropiați de natura umană, în timp ce noi ne putem îndepărta liniștiți de ea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe