Newsflash

Simbolul cunoaşterii

de Dr. Cristian COTIGĂ - apr. 9 2015
Simbolul cunoaşterii
Biblioteca Congresului american este cunoscută atât pentru splendoarea ei, cât şi pentru vastele sale colecţii – peste 800 km de rafturi. Deţine titlul de cea mai mare bibliotecă din lume.
A fost înfiinţată printr-un act al Congresului SUA emis în anul 1800 de Jhon Adams, pentru transferul sediului guvernului de la Philadelphia la noua capitală Washington. Legea menţiona necesitatea unei biblioteci de referinţă pentru Congres care să conţină  cărţile necesare.
Din 1815 s-a adăugat şi colecţia personală de cărţi de ştiinţă şi filozofie a lui Thomas Jefferson – simbol al rolului pe care şi l-a asumat America, acela de a contribui la răspândirea cunoaşterii în lume.
Biblioteca Congresului, construită în apropierea Capitoliului, serveşte membrilor acesteia pentru documentare, cele două clădiri fiind legate printr-un tunel pe sub Independece Avenue. La intrare, se poate admira o fântână arteziană, fântâna lui Neptun. În sala principală se văd opt statui de bronz care reprezintă etapele cunoaşterii: filozofie, artă, istorie, comerţ, religie, ştiinţă, drept, poezie.
Sala de lectură este o veritabilă desfătare a simţurilor. Un octagon luminos se înalţă la 50 m, în mijlocul ei. Cele opt laturi sunt îmbrăcate în marmură ciocolatie de Tennessee, marmură albă de Siena şi marmură roşie algeriană. Este luminată din opt direcţii, astfel că nu există umbre, dând senzaţia că încăperea străluceşte. Sunt două balcoane ce înconjoară sala, iar la nivelul pardoselii se află trei rânduri concentrice de mese din lemn în jurul masivului birou octogonal.
De menţionat că în Biblioteca Congresului se află cea mai mare colecţie de volume româneşti din afara României – peste 80.000 de volume la care se adaugă anual aproape 1.000 de noi volume.
Din anul 2000, odată cu manifestările dedicate bicentenarului acestei biblioteci, desfăşurate sub titulatura „Biblioteci, Creativitate, Libertate“, Biblioteca Congresului este deschisă oricărei persoane care a depăşit vârsta de liceu şi care are nevoie să utilizeze materialele şi colecţiile de aici, fără plata unei taxe. Biblioteca este lider în ceea ce priveşte conţinutul online deţinut în versiunea digitalizată, oferind în acelaşi timp un contact permanent al americanilor cu activităţile zilnice ale membrilor Congresului.

 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe