Newsflash

Sindromul deficitului de atenție la adulți

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 5 2016
Sindromul deficitului de atenție la adulți
   Descris pentru prima dată de George Still în anul 1902, sindromul deficitului de atenție și de hiperactivitate (ADHD) a devenit o afecțiune frecvent diagnosticată în rândul copiilor începând cu anii ʼ70, fiind tratată pe scară largă. Încă de la început, controversele nu au lipsit, criticii susținând că afecțiunea este diagnosticată excesiv și că terapia poate induce efecte secundare. Abia după 1980, varianta aceleiași tulburări la vârstă adultă a fost acceptată de neurologi, psihiatri și psihologi și s-au stabilit criteriile de diagnostic la o categorie de bolnavi al căror număr este departe de a fi neglijabil.
    Organizația mondială a sănătății a comunicat în anul 2013 cifra de 39 de milioane de copii și adolescenți care suferă de ADHD, estimat a afecta 5 până la 7% din numărul total de copii. În timpul creșterii și dezvoltării, afecțiunea se ameliorează la circa jumătate din copiii afectați. Restul (aproximativ 20 de milioane la nivel global) continuă să aibă simptome responsabile pentru lipsa de adaptare, performanțele scăzute și dificultățile de viață socială, familială și de grup.
    După datele comunicate de guvernul SUA, 4,4% din adulții americani (circa 10 milioane de indivizi) sunt afectați de ADHD și numai un sfert din aceștia sunt identificați și tratați. Forma adultă a ADHD se asociază cu depresia, anxietatea și boala bipolară. Nu se poate stabili ușor care din aceste tulburări se manifestă prima și este cauza apariției celorlalte. Adulții netratați au un procent crescut de dependențe chimice și dificultăți în a menține o slujbă sau a continua o relație pe termen lung.
    Sindromul se manifestă prin neliniște, nerăbdare, impulsivitate, amânarea îndeplinirii sarcinilor, dificultate în concentrare și incapacitatea de a duce la bun sfârșit o acțiune. De asemenea, este caracterizat și de întârzierile cronice, inabilitatea de a stabili prioritățile, întârzierea plăților curente, epuizarea, abandonarea studiilor și eșecurile repetate. Toate acestea au la bază un dezechilibru al neurotransmițătorilor din creier, care duce la „afectarea majorității elementelor de viață“. Treptat, prestigiul individual este alterat de insuccesele repetate din diferite domenii, creându-se baza apariției deprimării.
    Sunt cunoscute trei forme clinice ale ADHD: cea cu predominanța lipsei de atenție, cea asociată cu hiperactivitate și forma clinică, în care cele două simptome principale sunt asociate. Deoarece nu există niciun test de laborator și nicio metodă de diagnostic specific, confirmarea afecțiunii se bazează pe analiza simptomelor din prezent și din trecut, pe revizuirea performanțelor școlare și pe rezultatele chestionarelor amănunțite.
    Încă de la vârsta copilăriei, ADHD se asociază cu alte tulburări: dificultăți de învățare, sindromul Tourette, tulburări de comportament cu violență, agresiune, crize de furie, furt, înșelăciune, minciuni, somnolență diurnă, tulburări afective, sindromul obsesiv-compulsiv, tulburări de somn, întârzierea vorbitului, dificultăți de exprimare, enurezis și lipsa coordonării. Sindromul deficitului de atenție și hiperactivitate este rezultatul interacțiunii dintre multipli factori genetici și de mediu și este mai frecvent întâlnit la prematuri și la cei cu antecedente familiale. S-au făcut reale progrese în înțelegerea mecanismului bolii, care se datorează unor deficite în sistemele de neurotransmitere mediate de dopamină și norepinefrină, sisteme care controlează o multitudine de procese cognitive. Determinările de laborator au arătat o scădere a nivelului norepinefrinei și metaboliților ei în urină și plasmă. De asemenea, o diminuare a volumului în cortexul prefrontal al emisferei drepte a fost remarcată la cei afectați.
    În tratamentul adulților cu ADHD, liniile principale sunt medicația stimulantă și nestimulantă (amfetamine, metilfenidat, bupropion, guanfacin, clonidină) și terapia cognitiv comportamentală. Recent, studiile au evidențiat rolul benefic al exercițiilor fizice viguroase, practicate zilnic, prin care se stimulează formarea de neurotransmițători. Pe lângă alte efecte secundare (psihoze, manii), medicația specifică a fost incriminată în efectul de blocare a capacităților creatoare.

    În societatea modernă, existența unei tulburări neuropsihice adesea trecută cu vederea și necorectată la vârsta copilăriei, așa cum este sindromul deficitului de atenție, este responsabilă de numeroase eșecuri individuale și dezvoltarea unor patologii secundare grave, având consecințe sociale distructive în comunitățile adulte.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe