Newsflash

Singur pe scenă

de Prof. dr. Peter MANU - dec. 12 2013
Singur pe scenă

Recent, un medic de la un spital judeţean atrăgea atenţia asupra lipsurilor cu care se confruntă şi care îl împiedică să-şi practice profesia. „Nu sunt bani pentru nimic“ pare să fie laitmotivul tuturor problemelor. Ministrul sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea şi a numit o comisie de control la respectivul spital judeţean. În ce măsură însă este un semn al suferinţei întregului sistem de sănătate şi nu doar o problemă locală? (Dr. A. M.)

 

 

Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea (Luca, 6:31)

 

   Doctorul Dan Oprea, medic primar chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, s-a hotărât să ne spună cum merg treburile în „nava amiral a medicinii prahovene“: „O instalaţie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an şi nu se poate repara, deşi compresorul buclucaş nu costă mai mult de 2.000 de euro; noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori; aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic, de bază fiind tot aţa din timpurile doctorului Andreoiu; pense LigaSure? un lux sporadic; disector ultrasonic – rachetă cosmică(...); halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante; intervenţiile chirurgicale devin un adevărat hazard; nu sunt garnituri deAşa arată cina într-un spital public românesc dintr-un centru universitar, în anul de graţie 2013 cauciuc, toate scapă bioxidul de carbon, astfel încât la o colecistectomie se consumă sute de litri în loc de 20–30 de litri; instrumentarul este uzat în ultimul hal; pensele sunt cu greu folosite, de multe ori legate cu aţă chirurgicală; la endoscopie nu sunt pense de biopsie, de extragere de calculi; ba nu există personal, ba nu se poate folosi un Roentgen mobil, care se află în custodia unei secţii non-chirurgicale“ (sursa: Telegrama.ro).
   Un lucru de care nu se plânge Dan Oprea este salariul. Nu i-am putut afla venitul, dar ştim cum le merge celor doi chirurgi şefi de secţie la acelaşi spital. Şi nu le merge deloc rău, un fapt care ne mulţumeşte. Dr. Florin Georgescu are patru terenuri, o casă cu suprafaţa de 280 m, două automobile şi 60.000 de lei în depozite bancare, iar salariul său este de 62.884 de lei/an. Dr. Stelian Dudus are două locuinţe (suprafaţa totală 220 m), un automobil şi 465.000 de lei în depozite bancare. Din cea mai recentă declaraţie de avere, aflăm că primeşte anual, de la spitalul judeţean, 70.000 de lei, venit suplimentat cu 120.000 de lei, obţinuţi din activităţi chirurgicale altundeva – presupunem că în practica privată. Ne bucură mult şi faptul că niciunul dintre cei doi şefi de secţie nu are datorii.
   Aici se află, credem, cheia în care trebuie interpretată partitura solistului nostru, doctorul Dan Oprea. Singur pe scenă, Dan Oprea e discordant şi admirabil prin curaj şi perseverenţă, mai ales că vocea lui se aude clar deasupra vacarmului produs de „greviştii“ medicali, care cer să fie plătiţi mai bine şi să fie respectaţi de politicieni şi de presă. Pentru că, în esenţă, Dan Oprea ne spune că se pot face bani ca medic în România şi că aceia care suferă nu sunt medicii. Sunt bolnavii care nu-şi pot permite îngrijire în sistemul privat, care se simt obligaţi să dea şpagă, care sunt nevoiţi să aducă „de acasă“ materiale ce ar trebui să se găsească întotdeauna, în orice spital. Oameni care – ne spune Oprea – dorm pe perne cu gâlme, în paturi vechi din camere în care umblă, nestingheriţi, gândacii. Cu insecte pe pereţi şi cu ceaiul în găleată, ministrul îşi exprimă îngrijorarea şi trimite o comisie de anchetă, ca şi cum ce se întâmplă la Ploieşti nu s-ar întâmpla aproape peste tot în România, dintotdeauna.
   Spunând aceste lucruri, Dan Oprea ne face să sperăm că România nu este, cum am putea deseori să credem, pe cale să dispară ca entitate morală. Pentru că la temelia moralităţii stă capacitatea de a înţelege pe deplin suferinţa altuia. Stârpiţi gândacii, strigă Oprea, schimbaţi pernele, înnoiţi-vă, transformaţi-vă, fiţi altfel.

 

 

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de Sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe