Newsflash

Situații-limită și un strop de divinitate

de Prof. dr. Irinel POPESCU - mai 26 2017
Situații-limită și un strop de divinitate
     Dora Petrilă este o pasionată a scrisului. Un element-cheie pentru ceea ce scrie este alegerea subiectului. Cele mai multe subiecte sunt legate de medicină, meseria pe care a practicat-o toată viața, și, mai ales, de medicina de performanță. Aceasta pentru că autoarea a avut șansa să lucreze în două dintre spitalele de vârf ale României, Elias și Fundeni, alături sau împreună cu mari personalități ale medicinii românești. Despre unii dintre aceștia scrie Dora Petrilă și în noua ei carte Secretele performanței medicale, apărută la Editura „Viața Medicală Românească”. Voi enumera câțiva: prof. dr. George Litarczek, părintele anesteziei românești, prof. dr. Eugen Proca, părintele transplantului renal din Romania, prof. dr. Constantin Popa, unul din marii noștri neurologi, prof. dr. Horațiu Suciu, chirurg cardiovascular de mare succes și transplantolog cardiac, prof. dr. Ioan Cordoș, unul din cei mai buni chirurgi toracici români etc. Între personalități se află și prof. dr. Ion Chiricuță, repatriat după o lungă ședere în Germania, dar și români care au profesat în afara granițelor țării: prof. dr. Emil Cardan, stabilit în Marea Britanie, prof. dr. Gabriel Gurman, stabilit în Israel, dr. Ioana Knoeller, stabilită în Germania.
     Remarcabil este, însă, faptul că, pe lângă personalități medicale, în carte apar și pacienți-eroi, care, în felul lor, au participat în egală măsură la ceea ce autoarea numește „performanța medicală”. Le-aș aminti pe Ioana Boroianu și Claudia Cojan, două paciente pe care le-am operat cu ani în urmă și care au avut, amândouă, istorii cu totul deosebite.
     Dora Petrilă iubește situațiile-limită, poate și pentru că s-a aflat ea însăși aproape tot timpul în astfel de situații-limită, de-a lungul întregii cariere de anestezist într-o clinică de chirurgie cardiovasculară. De aceea alege subiecte precum accidentul de mașină al doctorului Dinu Mihăilescu sau dramatica experiență a lui Radu Zamfir, prăbușit cu avionul în Munții Apuseni, împreună cu cei doi piloți, trei colegi medici și o tânără studentă la medicina, aflați cu toții în drum spre Oradea, unde urmau să efectueze o prelevare de ficat. În aceeași categorie intră și morbidele aventuri criminale ale lui Konstantinos Passaris, despre care vorbește într-un dialog inedit cu prof. dr. Octavian Buda.
     Ca orice medic, Dora Petrilă iubește cultura și, în mod deosebit, teatrul. Nu e deci de mirare că, printre atâția medici, în paginile cărții le găsim și pe regizoarea Sanda Manu sau pe actrița Draga Olteanu-Matei.
     Dora Petrilă este în primul rând scriitor, care, cum spuneam, își alege subiectele în funcție de preferințele și temperamentul său. Este, în același timp, și istoric al medicinii – multe din mărturiile pe care le-a adunat cu grijă și pe care ni le-a redat într-o formă artistică, sunt de fapt adevărate pagini de istorie a medicinii pentru care autoarea s-a documentat extrem de serios. O pot spune din proprie experiență: atunci când a scris despre transplantul hepatic, a petrecut o noapte întreagă în sala de operații de la Fundeni (aceeași în care ea însăși, ca anestezist, petrecuse, cu ceva ani înainte, multe nopți la capătul bolnavilor operați pe cord). Asta deoarece, scriind despre transplantul de ficat, a vrut să vadă cu propriii ochi cum se face o astfel de operație și cine sunt aceia care efectuează o astfel de operație.
     De-a lungul anilor, Dora Petrilă nu și-a schimbat nici abordarea, nici stilul. Alege aceleași subiecte spectaculoase, vorbește în continuare despre situații-limită, acelea în care medicul îl invocă și îl vede de multe ori pe Dumnezeu. Stilul este direct, cuvintele nu sunt căutate, explozia dramatică vine de la sine. Autoarea scrie mai curând cu gândul la personajele sale și la experiențele extraordinare pe care le relatează, decât la scris ca artă în sine. Cu toate acestea, cred că pot afirma fără să greșesc că Dora Petrilă este o scriitoare autentică. Aceasta pentru că cititorul descoperă foarte repede, în spatele cuvintelor, întreaga măreție, dar și tragismul condiției umane. Aflați în situații-limită, eroii Dorei Petrilă devin brusc niște uriași cărora autoarea reușește să le insufle chiar și un strop de divinitate, poate cea mai bună dovadă că omul a fost creat de Dumnezeu. Ajungem să-i admirăm și să-i iubim pe eroii Dorei Petrilă, pentru că și autoarea îi admiră și îi iubește! Și de aceea cărțile ei se citesc cu atâta interes și se epuizează atât de repede.
     O felicităm pe autoare și Editura „Viața Medicală Românească” pentru această nouă reușită, iar dv. vă dorim lectură plăcută!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe