Newsflash

Somn și terapie intensivă

Somn și terapie intensivă
     Iată poate o temă de cercetare în secțiile de terapie intensivă din spitalele românești. Un caz recent în familie m-a făcut să reflectez asupra unor aspecte care nu țin de competențe medicale sau profesionale, ci, mai degrabă, de ani de acasă, de grijă față de un seamăn aflat în suferință, de bunătatea cu care profesioniștii din sănătate înțeleg să își facă datoria.
     Cineva apropiat a petrecut 40 de zile în secția de terapie intensivă a unui spital public din Capitală, cu o bună reputație. Cineva de încredere m-a asigurat că pacientul internat este tratat la standarde înalte din punct de vedere tehnic. Altceva mai bun nu era de făcut în situația lui și în acel spital. În plus, pacientul a apreciat mult interacțiunile cu majoritatea medicilor care s-au perindat pe la capul patului său înconjurat de atâta tehnologie dătătoare de viață. Mare parte dintre asistenți și infirmiere răspundeau prompt solicitărilor lui. Marea lui problemă era că nu se putea odihni. Vă puteți imagina că în secția de terapie intensivă a unui important spital de urgență lumina nu se stinge și nici liniște nu prea are cum să fie. Aparatele de monitorizare produc alarme, pacienți vin sau pleacă, sunt manevre de efectuat, perfuzii de schimbat tot timpul sau vizite dese ale medicilor pe secție. Dar dacă ar fi fost numai atât! Personalul vorbea tare – chiar și acei oameni drăguți care îi răspundeau prompt tuturor solicitărilor. Nu era clar dacă era absolută nevoie să se întâmple chiar așa. Și, în mod cert, nu era cazul atunci când se discutau o seamă de lucruri care chiar nu aveau de-a face cu sănătatea cuiva din salon. A fi singura persoană conștientă din salon devine astfel mai degrabă o veste nu tocmai bună atunci când ți-ai dori să poți închide și tu un ochi. Să te trezești ceva mai odihnit, să poți accepta mai ușor că o bună bucată de timp vei sta țintuit la pat de niște aparate și de niște perfuzii, să nu te poți deplasa sau îngriji singur.
     Mă gândeam la un moment dat care ar fi experiența oricărei persoane care lucrează în secția ATI dacă ar fi țintuit experimental – fie și pentru o singură zi – în patul unei secții similare, chiar și fără să aibă vreun moment sentimentul că îi este viața în pericol sau să i se facă perfuzii. Doar să nu poată dormi noaptea, să audă din când în când manșeta tensiometrului umflându-se, să ceară cuiva ajutor ca să își facă nevoile, să accepte să fie spălată de altcineva, să nu poată citi sau sta pe Facebook cu prietenii, să nu știe cât este ceasul. Probabil că ar percepe experiența puțin diferit și poate că și-ar face și treaba ușor diferit. Și poate că acest „ușor” ar conta.
     M-am întrebat dacă sunt singurul care își pune astfel de întrebări. Și, cum îmi spunea un bun prieten, dacă ai o dilemă, mergi la Google, probabilitatea că nu ești singurul care se confruntă cu ea este uriașă. Am fost și am aflat. Iată și o a doua sugestie, ceva mai serioasă de data asta. S-ar putea face un studiu referitor la calitatea experienței pacienților în secțiile noastre ATI. Așa cum a fost făcut un studiu* în Africa de Sud, care sper să inspire medicii de pe secțiile de terapie intensivă din țară. Am putea afla că sunt lucruri asupra cărora nu putem interveni: lumina din salon, existența alarmelor, monitorizarea tensiunii arteriale, colaborarea personalului în timpul manevrelor etc. Dar sunt destule lucruri la care ne-am putea gândi pentru a crește confortul și așa pus la încercare al pacienților internați în aceste secții: vorbit la volum redus și la subiect, pacienții să cunoască numele asistentelor, oferirea posibilității de a ști cât este ceasul, informarea corespunzătoare referitoare la situație, evoluție și eventuale con­strângeri etc.
     Inspirație și succes!

 

*Ehlers VJ et al. Factors contributing to sleep deprivation in a multidisciplinary intensive care unit in South Africa. Curationis. 2013 Feb 11;36(1):E1-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe