Newsflash

Spaime demografice

de - sept. 29 2017
Spaime demografice
     În 1880, doctorul Codreanu, medic în județul Tutova, spunea despre 1859: „Anul 1859!... Acesta este anul de când cei mai mulți, de la noi, încep a număra era anilor de regenerare a României, de fericire și de consolidare a statului român [...] și tot acest an, acest an 1859, este anul de la care se începe mortalitatea mare a românilor, pieirea lor de pe fața pământului, descreșterea și degradarea lor fizică!” (Manicea, 1880). Este începutul sfârșitului. Dar chiar mai devreme, în deceniul anterior, medicii încep să schițeze un portret fizic al țăranului român în tușe tot mai sumbre.
    Doctorul G. Obedenaru, specialistul autohton în malarie, se apleacă printre primii asupra subiectului. Țăranii lui, bolnavi de „debilitate miasmatică”, nu sunt într-o formă fizică tocmai bună: „Femeile, copiii și o bună parte din oameni au figura de o culoare gălbuiă particulară și caracteristică. Au puțină forță musculară (putere puțină); sunt leneși de e ceva rar, însă aceasta e o lene pentru care nu este nimeni în drept să le facă imputări, pentru ca lenea este rezultatul boalei, rezultatul unei adevărate otrăviri, deoarece miasmele, care din aer au pătruns în corp, sunt o adevărată otravă. Persoanele debile au așa de puțină putere, că ele chiar când stau pe loc caută să stea astfel cum să nu se ostenească câtuși de puțin. Nu șed, cum zice românul, în capul oaselor, ci cam lungite, a lene. Uitați-vă la țară când mai multe femei sunt adunate la un loc și veți vedea că ele nu șed drepte, ci aplecate înainte și rezemate pe genunchi, sau cu spatele rezemat de ceva; ele nu țin capul drept în sus, ci cam aplecat la o parte; ele nu duc privirea de la un loc la altul cu voiciune, ci fixează (pironesc) ochiul mai mult timp pe același lucru, se uită lung la el, și numai cu încetul mișcă capul și duc ochii ca să vadă alte lucruri; în sfârșit, ele țin brațele lăsate în jos, căzute, parcă ar fi de cârpă. Nu vorbim aici de țeranele de la munte, care sunt rumene, tari, sănătoase, ci vorbim de femeile din câmpie, de cele cu fața gălbejită” (Obedenaru, 1873).



Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe