Newsflash

Specializări complementare pentru asistenţii medicali

de Alexandru NEAGU - iul. 1 2013
Specializări complementare pentru asistenţii medicali
   Specializări complementare pentru asistenţii medicali. În Monitorul Oficial nr. 285 din 21 mai 2013, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 613 din 9 mai 2013 privind aprobarea Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de pregătire pentru obţinerea specializărilor în domenii complementare specialităţii de bază de către asistenţii medicali generalişti şi asistenţii medicali de pediatrie. Programele de specializare se organizează la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii, prin Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), numai în centrele universitare care au instituţii de învăţământ superior în domeniul medical, folosindu-se în procesul de învăţământ logistica didactică a acestora. Domeniile vizate sunt: • radiologie, imagistică medicală • laborator • nutriţie şi dietetică • balneofizioterapie • igienă şi sănătate publică. În cadrul programelor de specializare, participanţii sunt organizaţi în grupe de 20–30 de cursanţi (acestea putând avea un număr mai mic de cursanţi, cu aprobarea directorului general al SNSPMPDSB).
   Examenul pentru obţinerea specializării se organizează şi se desfăşoară în sesiune naţională cu o comisie centrală şi comisii locale de examen desemnate pe fiecare centru de pregătire şi specializare în parte, componenţa comisiilor fiind stabilită de SNSPMPDSB şi aprobată de Ministerul Sănătăţii cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea examenului. Examenul de specializare cuprinde atât probă practică, cât şi probă scrisă; pentru a promova, candidaţii trebuie să obţină la fiecare probă de evaluare minimum nota 6,00. Cei care nu promovează se pot prezenta la un nou examen, în sesiunile organizate în termen de doi ani de la finalizarea programului de specializare.
   În vederea organizării şi desfăşurării examenului de specializare, Ministerul Sănătăţii publică în ziarul „Viaţa medicală“ anunţul de examen, cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acestuia; anunţul va fi postat şi pe site-ul OAMGMAMR.
   Standarde de calitate în serviciile psihologice publice. În Monitorul Oficial nr. 302 din 27 mai 2013, a fost publicată Hotărârea Colegiului Psihologilor din România nr. 2 din 10 mai 2013 pentru aprobarea Normelor privind standardele de calitate în serviciile psihologice din sistemul public de sănătate. Prin acest act normativ se reglementează, printre altele, faptul că psihologii cu drept de liberă practică, denumiţi în continuare psihologi, care îşi desfăşoară activitatea în sistemul public de sănătate, se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex; la cerere, pot continua activitatea profesională până la împlinirea vârstei de 70 de ani psihologii care se încadrează în una dintre categoriile: • deţin titlul de membru titular sau membru corespondent al Academiei Române • deţin titlul de profesor universitar l deţin titlul de cercetător ştiinţific gradul I • deţin titlul de doctor în psihologie • au fost deţinuţi sau internaţi din motive politice, în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare l din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa sau recunoaşterea cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi să îşi reia activitatea profesională.
   În forme independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, psihologii îşi pot continua activitatea profesională şi peste vârsta maximă de pensionare, respectiv, peste 70 de ani, în baza atestatului de liberă practică şi a avizului anual al Colegiului Psihologilor din România, eliberat pe baza următoarelor documente: • cererea psihologului, cu menţionarea expresă a faptului că activitatea cu caracter psihologic urmează să se desfăşoare exclusiv în forme independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică • copia actului de identitate • certificatul de sănătate, eliberat în condiţiile legii • copia asigurării de răspundere civilă profesională, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv • dovada obţinerii unui număr de minimum 20 de credite de formare profesională continuă în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea.
   Programul zilnic de lucru al psihologilor cu drept de liberă practică din sistemul public de sănătate este de şapte ore, care corespunde unei norme întregi, indiferent de specialitatea profesională. Psihologii îşi pot desfăşura activitatea profesională şi în forme independente de exercitare a profesiei, după finalizarea programului de lucru în sistemul public de sănătate.
   Materiale sanitare finanţate din FNUASS. Prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 268 din 23 mai 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 326 din 5 iunie 2013, a fost aprobată Lista materialelor sanitare de care beneficiază bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate curative, finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Având în vedere specificitatea şi detalierea subiectului acestui act normativ, recomandăm persoanelor interesate lecturarea în amănunţime a documentului respectiv.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe