Newsflash

Speranțe de primăvară

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 10 2017
Speranțe de primăvară
    28 februarie 1785. Ar putea să pară nepotrivit pentru aceste zile de început de martie, dar o să pornim de la scrieri crude. Nu mai crude însă decât realitatea. „Modul de execuție prin tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca a fost următorul: au fost legați la pământ, cu membrele întinse în formă de X, iar sub mâini și picioare li s-au introdus din loc în loc bucăți de lemn. Între bucățile de lemn călăul avea să aplice lovituri cu o roată de execuție, provocând fracturarea porțiunii respective de os și provocând mari chinuri condamnatului. Roata de execuție era o roată obișnuită de car, cu butucul plin și neferecată, prevăzută cu o lamă de fier ca un cuțit. Intervalul prescris pentru loviturile cu roata era de trei minute, pentru a prelungi suferința condamnatului. Dacă acesta leșina după o lovitură, el trebuia trezit prin aruncarea peste el a unei găleți de apă, iar supliciul continua. Scopul călăului era să țină condamnatul treaz și în viață cât mai mult, pentru a-l tortura cât mai îndelungat. Lovitura de grație se dădea asupra inimii și era letală. După moartea condamnatului, trupul îi era despicat în bucăți de către călău și ajutoarele sale, după cum era prevăzut în actul de condamnare.”
   „Spre a impresiona adânc poporul și a-i vârî teroarea în suflete, peste 6.000 de oameni, dintre cari 2.515 țărani români ca delegați din 419 comune, fură aduși la locul supliciului ca să ia parte la acest îngrozitor spectacol neronian.” Trebuie spus că „ambii martiri au primit, înainte de execuțiune, îngrijirile mângâietoare ale bisericii din partea preotului ortodox din Alba Iulia, Nicolae Rațiu, care însă după execuția lui Cloșca a căzut leșinat”.
    La fel de crudă este istorisirea prinderii conducătorilor răscoalei moților din Munții Apuseni: „Prinderea lor s-a întâmplat în ziua de 27 decembrie, sub un brad pe jumătate găunos, în jurul căruia puseseră niște crengi de lemne și făcuseră un foc mare ca să se încălzească. Țăranii, de cari m-am folosit eu, au dat de urma lor pe zăpada proaspătă ce căzuse de curând și dânșii prinseră mai întâi, la o depărtare mai mică, pe un păzitor al revoluționarilor, pe care îl siliră să le descopere locul unde se află căpitanii. Țăranii, cari se angajase să-i prindă, erau șapte inși la număr, dintre cari numai patru mai aveau puști, și aceștia patru plecară înainte și când se apropiară de colibă, Horia îi primi ca pe amici și-i întrebă dacă umblă cumva după vânat, la care ei răspunseră că da, sunt siliți să caute vânat pentru armată, dar nu pot să capete nimic și de jumătate sunt mai înghețați. Atunci Horia îi invită să șează la foc”. Amici.
   Au trecut mai bine de 230 de ani. De zece ani încoace, în fiecare an, la Albac, Asociația „Țara Iancului, iubirea mea”, în colaborare cu cluburile de elevi voluntari „Crăișorii”, având susținerea meritorie a autorităților locale, organizează comemorarea martirilor din Munții Apuseni. Anul acesta, comemorările au avut loc în perioada 24–25 februarie. Este de subliniat în mod deosebit modul de organizare, colaborarea lăudabilă între profesori și elevi și între elevi, transmiterea mesajului peste timp, modul în care tinerii pot crește în Europa actuală fără a uita apartenența la neam și țară, dimpotrivă, întărind identitatea națională – fără de care nu se poate. Ar fi frumos ca mulți români să vadă și să trăiască în direct momentele create de participanții de la Albac. În vremurile tulburi pe care le trăim, pentru a putea continua o viață mai bună împreună, în colaborare, cu gândul la activități desfășurate în echipă, colegial, pentru a putea elimina sau diminua influențele negative ale unor posturi de televiziune care instigă la „luptă de clasă”, la ură și chiar la violență, trebuie să ne întoarcem la istorie și la originile sănătoase ale poporului român, învățând din greșeli, încercând să împiedicăm repetarea lor. Într-o lume a „lipsei de timp”, este bine ca, măcar din când în când, să spunem „stop”, să ne oprim și să trăim momente de întărire, să le transmitem și către ceilalți și să nu uităm că nimic nu se poate face în afara comunității, a comuniunii.
    Am să amintesc – datorită ineditului – una din temele prezentate la Albac: „Costumul popular din zona Zarand–Gurahonț, moștenit de la moții lui Horea, purtat astăzi cu onoare”. Entuziasmul prezentatoarei, care a adus cu sine un geamantan de costume populare, pe care le-a prezentat, rând pe rând, a cuprins pe toți invitații. Și, chiar dacă soarele ne-a așteptat relativ călduros, copiii nu au putut să demonstreze în întregime frumusețea portului popular din cauza temperaturii de afară. Am fost întâmpinați de sunetele tulnicelor, apoi s-a săvârșit slujba de pomenire a eroilor și, încet-încet, am început să ne gândim la întâlnirea de anul viitor. În final s-a intonat „Imnul Crăișorilor”.
    La trecerea dintre februarie și martie, să ne gândim și la alte exemple pozitive, legate de colegialitate și de dorința întăririi acesteia în sensul ideii de la care a pornit această rubrică. Am recitit de curând un articol publicat în ziarul „Lumina” – „Medicii rezidenți trebuie ajutați să rămână în țară”. Citez: „Există oameni reper, dar aș fi vrut ca numărul lor să fie mai mare. Pentru mine contează foarte mult principiile după care se ghidează un medic. Cine își dorește să facă doar bani, cine vede pacientul numai ca pe o sursă de venit nu cred că poate fi un model. Am găsit modele în facultate și oameni care practică medicină din pasiune”. Chiar dacă ulterior s-a dedicat în special activităților medicale, la patul bolnavilor, autorul este între absolvenții unei burse renumite la nivel european și printre puținii coautori la un articol publicat într-o revistă cu factor de impact mai mare de 9. Dintre activitățile la care a participat ca student și ca medic amintește: „în postul sfintelor Paști, am inițiat o campanie pentru copiii din Valea Plopului, care a fost un succes neimaginat. Am fost foarte surprinși noi, cei care ne-am ocupat de organizarea acestei campanii, că foarte mulți studenți la medicină au dorit să ne însoțească atașat de cei mici și continuă să meargă pe­riodic”. A fost un alt exemplu de colaborare, de cole­gialitate.
   Un nou martie: noi speranțe. Speranța nu trebuie să dispară niciodată. Dorința și aplicarea colegialității în toate activitățile noastre, întărirea spiritului de muncă în echipă trebuie să ne însoțească permanent. La mulți ani tuturor colegelor, tuturor domnișoarelor și doamnelor!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe