Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Speranţele seniorilor

Viața Medicală
Dr. Sebastian NICOLAU miercuri, 16 ianuarie 2013
   Una din categoriile sociale care o duc greu în „săraca noastră ţară bogată“ sunt seniorii pensionari. Milioane de suflete care şi-au închinat viaţa unei munci oneste, primind ca răsplată a muncii, la vârsta senectuţii, sărăcia.
   Sunt uşor de recunoscut. Ei: părul alb, lung, ieşind de sub căciula ponosită, haine a căror vechime este greu de apreciat, pantofi uzaţi, mişunând printre rafturile super­marketurilor să descopere dacă nu s-au ieftinit unele produse. Toţi – absolut toţi – dezamăgiţi în preajma sărbătorilor de Paşte sau Crăciun, văzând cum toate mărfurile urmează calea nebunească a creşterii preţurilor. Oftează şi trec mai departe, după ce achită eventual o pâine de 300 grame la casa de marcat. Ele: la fel, cu părul nins, eventual acoperit de o basma sau o pălărioară a căror vârstă este imposibil de evaluat. Hainele nu lasă dubii că au mai fost purtate, poate de copiii lor sau cumpărate de la magazinele second-hand. Cât despre aranjatul şi vopsitul părului… Ca şi pantofii scâlciaţi şi demodaţi, au făcut parte din moda de acum câteva decenii.
   După aceste semnalmente, vârstnicii – din care fac parte şi medicii pensionari – aşteaptă, din 2009, uitata indexare a brumei de recunoştinţă. Că despre mărirea acesteia nici nu poate fi vorba.
   În acest context, 2013 se conturează la orizont în perspective sumbre, dar nu putem pierde acel ultim pai, speranţa. Asociaţia Medicilor Pensionari din România (AMPR), cu sprijinul Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti şi al unor oameni cu suflet şi spirit de solidaritate, au putut realiza câteva modeste acţiuni în anul care s-a încheiat recent. Astfel, la 20 octombrie, a fost marcată, la Facultatea de Medicină din Bucureşti, Ziua internaţională a persoanelor vârstnice şi s-a ţinut adunarea generală AMPR. Patru membri nonagenari au primit atunci diplome de onoare şi sume modice, ca ajutor. În perioada noiembrie-decembrie, cu sprijinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, s-au distribuit medicilor pensionari ajutoare în valoare de 3.500 de lei. Membrii AMPR au colaborat la apariţia şi editarea unui nou număr al revistei „Tribuna Seniorilor“.
   Anul acesta prefigurează instalarea AMPR într-un nou sediu, la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“ Bucureşti, unde vor putea fi desfăşurate şi activităţi culturale, precum expoziţii ale Cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“. Vom dezvolta parteneriatele încheiate cu Societatea Română de Istoria Medicinii şi cu Asociaţia Medicilor Militari Pensionari.
   Din păcate, o bună parte din medicii pensionari nu fac parte din AMPR şi, ca obiectiv principal pentru anul 2013, ne propunem să mărim numărul membrilor. Pentru a ne putea fi auzită vocea, asociaţia noastră rămâne în continuare deschisă, astfel încât activitatea noastră să fie cât mai cunoscută.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.