Newsflash

Spitalul, barometru al societăţii

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 24 2012
Spitalul, barometru al societăţii
   Somitate accidentată… Breaking news, ca să reiau un anunţ de pe un post de televiziune. Imediat, o presă înnebunită de accidentul acestei somităţi a început, de dimineaţa până seara, să pătrundă „cu bocancii“ şi să tropăie – aşa cum este obiceiul românesc după revoluţie – nu numai în viaţa personală a acestei somităţi, dar şi în tainele accidentului, în viaţa unui spital, în tehnicile chirurgicale ş.a.m.d. Un amestec ciudat, de suferinţă, bani, bogăţie, retorică, conferinţe de presă… La capăt, de fapt, un spital românesc. Ce au ales ziariştii şi televiziunile să arate? Cum au reacţionat unul sau altul din bogătaşi, rude, personalităţi din ţară sau din afara ei. Este tot ce au înţeles. Dar este oare aceasta adevărata viaţa a unui spital din România? Aceasta este clientela sa obişnuită?
   Pornind de la evenimentele de cancan ale acestor zile, nu pot să nu mă gândesc, cu tristeţe, la spital, dar din cu totul alt unghi. Săptămâna aceasta, într-un alt spital, unde venise rândul uneia dintre secţii la „săptămâna“ de internări de extrateritoriali sau de oameni fără acte de identitate, am făcut o constatare tristă, la sfârşitul celor şapte zile de lucru: cinci internări de oameni ai străzii, plini de paraziţi, murdari şi zdrenţăroşi, cu diferite boli cronice sau acute, dar, luaţi separat, fiecare o dramă individuală.
   L-am întrebat pe unul din cei fără domiciliu, internat dinainte de Crăciun: unde vei locui după ce pleci din spital? Răspunsul imediat – şi am apreciat de la început sinceritatea acestuia – a fost: „nu ştiu, unde apuc“. O femeie, cu o tuberculoză veche, a dispărut în canale, după ce a început tratamentul, şi a venit apoi caşectică, pentru o ultimă şansă, la acest spital. Toţi ar trebui să fie asistaţi, înainte de a se îmbolnăvi, de fundaţii, de stat sau, de ce nu, de milionarii noştri, „foarte doritori“ să transmită presei gesturile lor măreţe de binefacere. La polul opus, o bătrânică absentă, depresivă, refuzând orice tip de medicament precum şi alimentaţia, venită, de data aceasta dintr-un azil de bătrâni de lux, părăsită de copiii care au înţeles că singura lor obligaţie este să plătească taxa de azil, fără a mai reuşi să o şi vadă în acest moment critic al vieţii. Lista este lungă şi „regia“, în spitalele din România, este plină de astfel de poveşti. Oameni săraci, cu drame familiale, aflaţi în mizerie financiară vizibilă (cu ajutor social, şomeri sau fără venituri), clienţi ai unor spitale unde banii sunt drămuiţi (nu doar) din cauza crizei şi unde medicii, în loc să se aplece asupra problemelor medicale pure, trebuie să gândească şi să acţioneze ca agenţi de sprijin social.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe