Newsflash

Spitalul virtual – viitorul azi?

de Conf. dr. Horia BUMBEA - sept. 15 2017
Spitalul virtual – viitorul azi?
     Dezvoltarea comunicării online a dus la apariția unor posibilități care nu existau înainte de era internetului. Posibilitatea de a avea „în față” o persoană aflată în alt loc, de a lăsa mesaje altor persoane și a primi răspunsuri atunci când persoana devine disponibilă a făcut ca anumite necesități să se îndrepte către acest tip de comunicare. Și una dintre acestea este necesitatea pacientului, sau, uneori, a aparținătorilor, de a primi un sfat, de a afla o părere despre anumite boli sau chiar despre unele conduite terapeutice.
     De ce această scurtătură? Pentru că oamenii au devenit nerăbdători, sau poate nu au timp să ajungă la un specialist în afecțiunile lor, într-o societate tot mai aglomerată, în care programările la consultații se fac uneori de la un an la altul. Această dorință sau nevoie a condus la comunicarea medicului curant cu pacientul prin telefon, sms, Whatsapp etc., fapt devenit o practică. În aceste cazuri, pacientul este cunoscut de medic, iar comunicarea respectivă este, uneori, o continuare a monitorizării pacientului deja examinat. Trebuie să recunoaștem că acest mijloc de comunicare abuzează, de cele mai multe ori, de viața privată a medicului, iar lipsa unui răspuns față de întrebarea sau solicitarea pacientului este privită de acesta deseori ca o lipsă de implicare în cazul lui. Mai sunt și unele reacții mediatice care solicită prezența medicului aproape de pacient fără a lua în calcul faptul că se pătrunde în spațiul privat al cetățeanului-medic, că și medicul are nevoie (ca să nu mai spunem dreptul) de o perioadă de odihnă, că extinderea activității medicale poate încălca Codul Muncii.
     De aceea, au apărut diverse inițiative de comunicare online cu medicii, care să furnizeze informații direct de la specialiști, evitând astfel propagarea unor informații medicale de către persoane fără pregătire în acest domeniu. Dar este comunicarea online între un pacient și un medic care nu-l cunoaște echivalentă cu o consultație medicală? Pentru că știm, actul medical este reglementat prin lege să se desfășoare într-un anumit cadru, în spații care să asigure condițiile corespunzătoare pentru activitatea medicală. De aceea, nu poți da consultații într-o camera de hotel, de exemplu. Dacă se acordă un sfat medical online, medicul poartă întreaga răspundere pentru ceea ce a făcut și a spus. Și dacă nu vede pacientul, pot apărea erori. Cum poate răspunde medicul pentru sfaturi medicale transmise în acest mod? În plus, cum se poate asigura securitatea datelor pacienților care își trimit în spațiul online date personale și medicale?
     Nu în ultimul rând, modul în care sunt promovate consultațiile oferite online, chiar și fără plată, poate fi o metodă de racolare a pacienților care sunt îndrumați către anumite servicii medicale în urma consultului online sau sfaturilor de pe forumuri așa-zis medicale. Pe de altă parte, facilitățile moderne de comunicare sunt fructificate de autorități prin programul de dezvoltare a telemedicinei, însă aici vorbim de comunicarea medic–medic, care înseamnă și că pacientul este examinat de un medic prin contact nemijlocit, ceea ce lipsește cu desăvârșire în consultațiile online.
     Devine tot mai clar faptul că este necesară o lege ca să reglementeze și aceste tipuri de activități pentru că tehnica progresează. De exemplu, poate fi alcătuit un grup larg de lucru cuprinzând universități, autorități, Colegiul Medicilor (care reprezintă interesele medicilor și pacienților), grupuri de pacienți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe