Newsflash

Ştirea care a făcut înconjurul lumii

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - sept. 4 2012
Ştirea care a făcut înconjurul lumii
   Marile companii producătoare de ţigări au pierdut procesul cu guvernul australian, declanşat după intenţia acestuia de a schimba aspectul ambalajului pachetului de tutun. De anul viitor, toate pachetele de ţigări din această ţară, indiferent de marcă, vor avea culoarea verde, iar pe ele nu va mai apărea nici numele producătorului şi nici logoul său. De asemenea, avertismentele de pe pachetele de ţigări, cu privire la riscurile fumatului asupra sănătăţii, vor conţine poze cu tumori canceroase sau copii bolnavi. Ele vor ocupa suprafaţa ambalajului în proporţie de 90%.
   Este o veste care a făcut înconjurul lumii, fiind salutată de toţi cei înregimentaţi în frontul antifumat. Curtea Constituţională din Australia a avizat în final noua lege, după un proces care a durat foarte mult, şi a decis că aceasta se va aplica de la 1 decembrie 2013. Această victorie în premieră, într-o ţară de talia Australiei, a atras o serie întreagă de reacţii care au semnalat în întreaga lume opiniile diferitelor categorii profe­sionale sau ale unor somităţi mai mult sau mai puţin legate de specialităţile medicale. Astfel, primii care s-au pronunţat, pe bună dreptate, au fost judecătorii australieni. „Majoritatea judecătorilor din această instanţă consideră că legea nu este contrară Constituţiei din Australia“, spun aceştia, urmând a prezenta şi argumentele, într-o şedinţă ulterioară. Şi preşedintele Consiliului de Sănătate din Australia a considerat că „este o victorie enormă pentru sănătatea oamenilor“.
   O altă opinie importantă vine de la dr. Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care, în comunicatul de presă din 15 august 2012, „salută decizia Înaltei Curţi Australiene“ şi invită şi alte ţări să urmeze acest exemplu, semnalând astfel că „această decizie reprezintă, de fapt, intrarea sănătăţii publice într-o nouă lume de control a tabagismului. Pachetul generic este drumul eficace de contracarare a tacticilor fără menajamente ale industriei tutunului“, în acord cu linia trasată de Framework Convention of Tobacoo Control.
   Prin poşta electronică, dar şi pe diverse site-uri a fost o perioadă intensă de comunicare în zilele care au urmat anunţului Înaltei Curţi Australiene, mulţi dintre cei care şi-au exprimat părerea considerând această decizie o victorie crucială a activiştilor antifumat. Eu cred că în această nouă pagină scrisă în istoria omenirii, la fel de importantă ca un război mondial câştigat, contează, în primul rând, opiniile celor care s-au implicat local în această luptă. În acest sens, îmi permit să reproduc declaraţia profesorului australian Mike Daube, care a spus că „aşa cum arată documentele interne al companiilor şde tutunţ, pachetul este o parte crucială a marketingului, iar de când am aflat de pericolul fumatului, ţigările au ucis un milion de australieni, în mare parte din cauza activităţilor celei mai letale industrii mondiale“.
   Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care un studiu recent – de fapt, cea mai extinsă anchetă publicată în The Lancet – demonstrează consecinţele dezastruoase ale implicării industriei tutunului, în special în ţările cu venituri medii şi mici, care de ani de zile suferă asaltul unei politici concertate din partea acestor concerne de ţigări. GATS (Global Adult Tobacco Survey) arată că în 16 din aceste ţări se găsesc 852 de milioane de consumatori de tutun (661 de milioane de fumători şi 247 de milioane de consumatori de produse de tutun masticabil sau prizabil). În aceste condiţii, doar o politică coerentă şi puternică de control a fumatului, aşa cum se întâmplă în prezent în ţări ca SUA, Brazilia sau Uruguay, poate reduce dramatic această prevalenţă crescută a fumătorilor. Pandemia de tabagism poate fi redusă prin politica taxelor, legislaţie comprehensivă, dar şi prin aceste avertismente şi pictograme de pe pachetele de ţigări (inclusiv pachetele generice). La polul opus se situează preţul imens plătit prin „inactivitate“ de ţări precum Rusia (cea mai mare prevalenţă la sexul masculin – 60,2%), India (274,9 milioane de fumători) sau China (300,8 milioane de fumători).
   În România, am mers spectaculos câţiva ani în strategiile antifumat, apoi indecizia partidelor guvernante a dus la un recul vizibil în ultimii doi ani, când pictogramele au rămas la aceleaşi dimensiuni, când presa generală nu a încercat decât să discrediteze efectul acestora şi când legislaţia nu numai că a rămas serios în urmă, dar are şi o serie întreagă de minusuri care o fac, în multe situaţii, inaplicabilă şi necontrolabilă din punctul de vedere al implementării ei. Poate că este vremea unui reviriment care să ia în calcul şi aceste pachete generice, dar şi o schimbare de atitudine la nivelul politicienilor şi al politicilor sanitare pe care populaţia nefumătorilor, dar şi a foştilor fumători, o aşteaptă deja de prea mult timp.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe