Newsflash

Suspans și emoții la examenul de rezidențiat

de Diana MĂRCULESCU - dec. 5 2017
Suspans și emoții la examenul de rezidențiat
     Duminică, dis-de-dimineață. Studenții așteaptă în curtea Facultății de Medicină să intre la cea mai importantă probă din viața lor. Este examenul de rezidențiat. Cu cafelele în mână și îmbrăcați gros, viitorii rezidenți se înghesuie unii în alții într-o mulțime mare de oameni.
     Unii au nevoie de încurajare, așa că sunt cu părinții, prietenii sau partenerii. Alții, poate mai curajoși, au venit singuri. I-am întrebat pe studenți despre examen, dar majoritatea sunt stresați, emoționați sau chiar speriați. George, un tânăr care așteaptă să intre la examen, mi-a spus că, dacă vorbește cu mine, „își va da socotelile peste cap și va uita informațiile”. Doinița spune că este prima oară când dă examenul și se simte copleșită. Se pregătește de mult, totuși știe că „se putea mai bine” și de aceea este temătoare. Viitoarea rezidentă este superstițioasă, așa că nu vrea să-mi spună ce specializare vrea. Așteaptă să vadă rezultatele, ce punctaj va reuși să obțină.
     Undeva într-un colț sunt și câțiva studenți mai veseli. „Parcă vezi că intrăm acum și în loc să ne pice subiectele, ne pică fața”, zice un băiat din grup. Ceilalți râd încurcat. Nu vor să vorbească mult despre examen, abia așteaptă să se termine. Ana glumește și spune că vrea specializarea „luatul examenului” și că a venit cu cei mai tari susținători – colegii.
    La 8,30 se deschid porțile, dar studenții nu se grăbesc să intre. Dimpotrivă, o iau la pas liniștit. Părinții, prietenii, susținătorii rămân afară. De-acum trebuie să aștepte patru ore ca să afle vești. Cei mai mulți se îndreaptă spre case sau cafenele, unde e cald. Sunt însă și părinți care nu vor să se clintească din loc, chit că afară sunt doar câteva grade peste zero. Singurii fără griji sunt jandarmii și polițiștii de la poartă. Sunt la muncă, iar azi e doar o zi ca oricare alta.
     Începând cu ora unu și jumătate, încep să iasă primii studenți. Unii sunt neliniștiți, fumează o țigară, iau o gură de aer proaspăt. Alții sunt mai relaxați, însă toți își sună părinții și prietenii să îi anunțe cum s-au descurcat. Câțiva spun că se tem că nu vor lua examenul, alții că – din cauza punctajului – nu vor reuși să prindă un loc la specializarea dorită. Au dubii și abia așteaptă să se consulte cu ceilalți. Elena, una dintre tinerii medici care a ieșit din concurs, povestește că examenul i s-a părut ușor și că nu a întâmpinat dificultăți, mai ales că a învățat aproape un an. Crede că va reuși să prindă un loc la specializarea dorită. Mihai spune însă că subiectele au fost complicate și au fost întrebări care l-au luat prin surprindere. Norocul, spune el, este că și-a ales o specializare pentru care nu are nevoie de un punctaj foarte mare.
     „Examenul a fost așa cum ne așteptam. S-a insistat pe detalii inutile și pe multe clasificări, care cel mai probabil nu o să ne folosească la nimic pe parcursul carierei medicale. Ne așteptam să se insiste pe ele, dar nu ne așteptam să avem așa multe întrebări din ginecologie și pediatrie”, spune Otilia, care a dat și ea acum examenul de rezidențiat. Se consideră norocoasă că nu a dat examenul la Facultatea de Medicină. Acolo, unele grile au fost scanate greșit, astfel că răspunsurile s-au încurcat și punctajele calculate pe loc au ieșit mai mici. Unii studenți mai vigilenți au sesizat acest lucru, iar Ministerul Sănătății a cerut recorectarea răspunsurilor.
    „La Universitatea Româno-Americană nu au fost probleme cu softul de corectură, dar nu vreau să-mi imaginez cum s-au simțit colegii mei, care, după ce au învățat un an încontinuu, au văzut niște punctaje mult îndepărtate de realitate”, mi-a spus Otilia, care crede că cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru cele întâmplate. Nici la Româno-Americană nu au lipsit incidentele: „deși supraveghetorii au fost stricți, au existat două colege de sală care au fost prinse copiind și apoi li s-a anulat examenul”, povestește Otilia.
    Greșeala cu scanatul grilelor a ieșit rapid în presă și a creat oarece suspans în seara de duminică și în ziua următoare. Marți, 21 noiembrie, toate lucrările din sălile cu probleme erau deja recorectate, după ce organizatorii din București au lămurit cum și de ce s-au produs erorile de scanare a foilor cu răspunsuri.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe