Newsflash

Tăcerea – rezultatul inutilităţii oricărui demers

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 4 2014
Tăcerea – rezultatul inutilităţii oricărui demers
   Editorialul „Despre medici şi hoţi“  m-a surprins, ca să nu spun că m-a şocat (…) „Tăcerea adâncă ce pluteşte asupra subiectului“ pe care o clamaţi este, în realitate, rezultatul firesc al inutilităţii oricărui demers şi al degradării continue a sănătăţii, la aproape un sfert de secol de libertate şi progres.
   Neghina despre care vorbiţi există în orice lan de grâu şi, chiar dacă se vrea înnobilată de spicele din jur, tot neghină rămâne şi se cheamă. Din păcate, un soi de neghină mult mai evoluată, mai sofisticată şi mai productivă, a pătruns copios în absolut toate domeniile societăţii noastre postrevoluţionare. Exemplele de hoţie expuse sunt realităţi pe care nu le putem escamota (şi nu sunt singurele), dar ele nu poartă amprenta valenţelor medicale, ci a meşteşugului hoţiei însuşit nu la nivelul borfaşului de rând, ci ridicat la nivel de bandă organizată (…)
   La drept vorbind, nu mă satisface nici încercarea de a găsi o undă de scuză în plata mizerabilă a medicului. Situaţia este generală şi binecunoscută, dar niciun medic demn de acest apelativ nu-şi caută suplimentul de câştig devenind hoţ, direct sau indirect. Cred că aveţi datoria (şi sunteţi în măsură s-o faceţi) să pătrundeţi mai adânc la rădăcina răului, să întârziaţi mai mult asupra cauzelor şi căilor care duc la degradarea medicinii noastre şi mai puţin la excepţiile capcanelor în care cad unii care, drept vorbind, nu pot fi socotiţi medici. Sursa faptelor reprobabile se află în apa tulbure în care înotăm de ani buni, în legile, reglementările şi practicile păguboase care fac posibilă o asemenea stare. Amintesc doar de ideea nefericită a opţiunii medicului pentru practica exclusivă în spaţiul public sau în cel privat.
   Era mai mult decât evident că, în condiţiile noastre, tandemul medicinii publice/private, care funcţionează perfect în toate ţările, avea să fie o corcitură în care sectorul privat se va dezvolta pe seama celui public. În loc să căutăm şi să introducem mecanisme care să uşureze dezvoltarea medicinii private, ca alternativă care să reducă presiunea asupra celei publice, apelăm la măsuri absolut haotice ce, în fapt, duc la scurgerea materială dinspre sectorul public către cel privat (niciodată invers) şi împuţinează şi mai mult suflul sănătăţii publice. Am scris că există unităţi subdotate ale statului, nu fiindcă nu există posibilităţi de achiziţionare, ci pentru că nu se vrea. Căci, „ne lipseşte ... cutare echipament, trebuie să mergeţi la cabinetul“, oferă soluţia.
   Referindu-mă la exemplul celor petrecute la Spitalul de Arşi, unitate supraspecializată, unică pentru rezolvarea cazurilor dificile, nu pot să nu mă întreb cum a fost posibil ca o perioadă îndelungată nimeni să nu-şi dea seama că acolo se întâmpla ceva împotriva normalităţii. Cine cunoaşte cât de cât realitatea unei săli de operaţie, ştie că acolo sunt mai multe perechi de ochi şi că, oricât le-ai răscumpăra tăcerea, vine momentul critic al nemulţumirii strict omeneşti: „Aaaa, vezi, ăleia, i-a dat atât... şi mie nu ...“. Oamenii îşi dau drumul la gură, chiar fără intenţia de a întrerupe o anumită stare. Niciodată nu a fost altfel şi nu va fi. Trebuie să fii prea orbit de lăcomie ca să nu-ţi dai seama de risc şi de pericol.
  Celelalte exemple oferite în editorialul menţionat nu fac decât să întărească ideea că drumul societăţii noastre nu este cel bine ales şi că nu facem nimic să ieşim din starea în care ne aflăm. 

 

Nota redacţiei: Indiferent de abordările alese de autori, salutăm cu speranţă începutul acestei discuţii necesare, prin care valorile etice ale profesiunii medicale sunt reafirmate într-o perioadă complicată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe