Newsflash

Teoriile conspirației și lipsa de încredere în medici

de Conf. dr. Horia BUMBEA - ian. 20 2017
Teoriile conspirației și lipsa de încredere în medici
    Teoriile conspirației pleacă de la nevoi umane. Plăcerea marilor explicații este una dintre ele: de ce lumea se mișcă așa și nu altfel? Ce se află în spatele aparențelor? Nevoia de control este și ea satisfăcută prin lansarea sau îmbrățișarea unor astfel de teorii: încercăm să-i manipulăm pe ceilalți. Sau, de autocontrol – ceea ce nu putem influența, respingem. Interesele directe, precum ponegrirea adversarului sau „vânzarea” unor soluții sau a unor produse în detrimentul concurenței se numără și ele printre factorii declanșatori. Teoriile conspirației, chiar expuse la inconsistență, cu dovezi de necombătut, nu dispar, ci doar își pierd din adepți. Mai degrabă, aceste teorii sunt distruse tocmai de cei care le promovează, prin exagerări care le fac ridicole (cum a fost cazul cardului de sănătate, care citit de la coadă la cap trimitea la Satana).
   Să nu uităm totuși că astfel de teorii au, uneori, rol democratic, fiind o reacție a celor fără putere în fața celor care dețin puterea. Iar, din când în când, teorii ale conspirației se dovedesc a fi avut corespondent în realitate. Dacă orice societate are doza ei de conspiraționism, importantă este măsura în care majoritatea populației se raportează la aceste scenarii. Lipsa de încredere – și mai ales de încredere în experți – duce la proliferarea ipotezelor fanteziste și a numărului de susținători ale acestora. Astfel, apare un cerc vicios: teoriile conspirației reduc încrederea în specialiști, iar pe fondul lipsei de încredere explodează aceste teorii.
   Când profesioniștii, pentru a-și spori prestigiul personal sau pentru a se afirma în spațiul public, lansează ori susțin astfel de teorii, sapă încrederea în corpul profesional din care fac parte. Medicii, de pildă, care îmbrățișează teorii naturiste, antivacciniste, conspiraționiste, dau apă la moară curentelor neștiințifice, oferă muniție concurenței. Cum se validează un medic, prin ce își justifică statutul profesional în fața vindecătorilor și vracilor care vând suplimente și remedii? Prin anii grei de facultate și rezidențiat, în care a acumulat informații validate de comunitatea științifică internațională, susținute de prestigiul acesteia. Teoriile conspirației anulează acest efort, aruncă restul medicilor într-o competiție incorectă cu carisma vracilor, a teleaștilor, a vânzătorilor de produse la teleshopping – o competiție pierdută din start. Chiar dacă oamenii vor veni, până la urmă, la medic, pentru că doar de la știință se obțin soluții, nu doar speranțe, tot am pierdut. Și am pierdut cu toții: publicul ajunge „montat”, lipsit de încredere, iar din acest motiv va privi cu suspiciune tratamentul, deschizându-se un alt cerc vicios. Mai puțină încredere înseamnă nu doar mai multe reclamații, ci și mai puțină complianță, deci mai multă frustrare, deci și mai multă neîncredere.
   Să vedem cum se raportează la știință societatea occidentală. De curând, a fost lansat un proiect european de actualizare a datelor privind pacienți cu diferite boli cronice. Printre acestea, boli maligne grave și în special boli hematologice care reprezintă o problemă de sănătate publică. Zeci de mii de dosare ale pacienților vor intra într-o bază de date europeană, oferind informații clinice, dar și genetice și moleculare, care să identifice biomarkeri de prognostic și de răspuns terapeutic personalizat. Proiectul are un nume predestinat – „Harmony” – fiind menit să ofere o cale de armonizare a posibilităților terapeutice de-a lungul Europei. Progresele realizate în descifrarea mecanismelor patologice și, ulterior, în dezvoltarea unor noi terapii impun o astfel de centralizare a datelor, deoarece trialurile clinice se adresează în special unor pacienți înalt selecționați.
   Abordarea bolilor hemato-oncologice, în special, a devenit multidisciplinară, iar utilizarea unor terapii inovative, cu un cost ridicat, trebuie individualizată, personalizată, adecvată fiecărui pacient. În acest mod, terapia modernă a bolii a devenit terapia pacientului cu o anumită boală. Acest proiect se alătură altor demersuri asemănătoare, prin care acumularea de date foarte precise și interpretarea lor oferă multe informații utile experților. Puterea de procesare a datelor trebuie utilizată pe informații reale, pertinente, de aceea culegerea de date de la toți pacienții existenți, fără eliminarea unor categorii, permite și extragerea informației corecte asupra eficienței unei abordări terapeutice.
   Există însă și teama față de centralizarea unor baze de date medicale, a exportului acestor date în alte baze de date, în vederea procesării. Este bine oare să punem toate aceste date medicale la un loc? Nu este periculos? Într-o lume în care oamenii își oferă toate datele personale rețelelor de socializare, care vor să vândă publicitate țintit, se nasc temeri când vine vorba de a împărtăși datele medicale unor clinici sau grupuri de cercetători care vor să descopere terapii țintite pentru boli grave. În primul caz e vorba despre petrecerea timpului liber, în celălalt despre salvarea unor vieți. Majoritatea să aleagă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe