Newsflash

Tineri piperniciți

de - sept. 10 2015
Tineri piperniciți
     „Am fost la Pătârlagele la o nuntă, destul de principală ca să se fi strâns multă lume. Am avut sub ochi un număr însemnat din toate clasele societății și am văzut aceia ce nu mă așteptam să întâlnesc la nuntă: într-un număr de 58 de flăcăi, am văzut la jumătate dintre ei pipernicirea, decolorațiunea și zbârcirea, insuficiența de nutrițiune dând tegumentelor expresiunea unei bătrânețe premature și a unui lânced stimul juvenil și pe față, și în mișcările lor. Acestea erau cu cât, ici colo, în hora nunții, sălta câte un robust cioban ori fiu de cârciumar sau primar, sub picioarele căruia părea că dârdâie pământul. În tabloul nunții sexul feminin în general este și mai lipsit de expresiune juvenilă și de dezvoltare, iar copiii toți cachetici – și oameni în adânci bătrânețe mai că n-am văzut“.
       Așa scria, la 1879, doctorul Nicolae Manolescu, invitat la o nuntă țărănească din județul Buzău.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fragmentele sunt reproduse din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș Bolyai“ Cluj-Napoca.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe