Newsflash

Tradiții reluate

de Prof. dr. Octavian BUDA - nov. 5 2015
Tradiții reluate
     Reluând o importantă tradiție interbelică a întrunirilor comune, conducerea Academiei franceze de medicină a organizat, la 21 octombrie, la Paris, în sediul istoric al acesteia din Rue Bonaparte 16, o nouă reuniune științifică în comun cu Academia de Științe Medicale (AȘM) din România. Reuniunea de la Paris este o continuare a celei din mai 2013, când sub cupola Palatului Parlamentului, AȘM a organizat o ședință despre rolul academiilor de profil în Europa.
     Sesiunea a fost deschisă de prof. dr. Jean-Yves Le Gall, președintele Academiei Naționale de Medicină a Franței (ANMF), care a evocat legăturile istorice ale României cu înaltul for medical francez și bogata tradiție a schimburilor academice dintre cele două țări.
     În mesajele lui Oleg Ungureanu, însărcinat ad-interim al României în Franța și Yves Saint-Geours, directorul general al Administrației și modernizării din Ministerul afacerilor externe al Franței, s-au regăsit și cele mai importante repere culturale ce unesc România și Franța.
     Din ANMF, acest corp academic de elită al Franței, au făcut parte și mai multe personalități din România, tradiția fiind continuată și în prezent. În alocuțiunea sa, prof. dr. Irinel Popescu, președintele AȘM, a subliniat că AȘM trebuie văzută ca un for de consacrare, prin recrutarea celor mai merituoși membri ai comunității medicale, în felul acesta fiind facilitată și atingerea obiectivelor privind rolul acestei instituții în elaborarea politicilor și strategiilor de sănătate.
     Partea științifică a reuniunii a debutat cu prezentarea profesorilor Florin Grigorescu și Mihail Coculescu despre provocările programului european „Medigene“ privind rolul antropologiei genetice în explorarea pangenomică a infertilității la femei, la discuții participând și profesorul Jacques Milliez. Apoi, Elizabeth Tournier-Laserve și Marie-Germaine Bousser au vorbit despre sindromul Cadasil, subiect la care au avut intervenții profesorii Dafin Mureșanu și Ovidiu Băjenaru. Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre experiența româ­nească a celor 15 ani de transplant de ficat, de această dată la discuții parti­cipând profe­sorii Jacques Baulieux și Daniel Jaeck.  Prof. dr. Alain Cribier a vorbit despre implan­tarea percutană de proteză valvulară aortică pentru ste­noza aortică severă – TAVI, unde anumite intervenții a avut prof. dr. Eduard Apetrei.
     Ședința s-a încheiat cu decernarea medaliei Academiei naționale de medicină din Franța profesorului Irinel Popescu, președintele AȘM, urmată de un impresionant concert de orgă, ce a avut loc la Capela St. Louis de la Spitalul Salpêtrière, un adevărat templu al neuro-psihiatriei franceze, interpret fiind Bernard Lechevalier, membru al academiilor franceze de medicină și de muzică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe