Newsflash

Triada performanţei în chirurgie: creierul, ochii şi mâinile chirurgului

de Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA - sept. 19 2013
Triada performanţei în chirurgie: creierul, ochii şi mâinile chirurgului
Profesia de medic chirurg are un trecut extrem de interesant, cu evoluţii spectaculoase, chiar „artistice“ în unele etape ale istoriei acesteia. Această profesie este învăluită în mister (oamenii „obişnuiţi“ ştiu că în timpul operaţiei se întâmplă ceva complicat, dar niciodată nu pot înţelege totul, chiar dacă se informează), în mit (chirurgul este un om cu calităţi superioare, cu talent şi curaj, are o îndemânare sau dexteritate deosebită, o capacitate de concentrare profundă şi prelungită), în legendă (marii chirurgi au fost priviţi ca zei ai medicinii, ai tuturor celor pentru care au creat sănătate sau ameliorarea ei). Chirurgul salvează, prelungeşte, redă viaţa. Dar cum s-a ajuns la o asemenea performanţă „dumnezeiască“?
Înainte de a realiza un scurt istoric al evoluţiei chirurgiei, punctăm faptul că performanţa chirurgului ţine de trei elemente esenţiale specifice naturii sale umane (excludem din această discuţie elementul tehnologic sau alte aspecte exterioare persoanei chirurgului): creierul – elementul central, de comandă, ce reglează acţiunile extrem de fine ale unui „angrenaj“ foarte sofisticat în care se analizează, sintetizează informaţiile, se iau decizii în timp record, se comandă gesturi sau mişcări foarte fine; ochii – elementul perceptual, sistemul de observare, concentrare a atenţiei, componentă ce permite aprecierea detaliilor, măsurarea, delimitarea aspectelor observate, reglarea amplitudinii, intensităţii, duratei mişcărilor în timpul actului chirurgical; mâinile – elemente executive, coordonate, dirijate de creier şi ochi, componentă capabilă de a realiza acţiuni extrem de complicate, rezistând încordării musculare şi având reacţii spontane  comandate de creier.
De altfel, încă din secolul XVI, René Decartes (1596–1650) defineşte în mod clar legătura între ochi, creier (glanda pineală) şi mişcarea mâinii.
Ansamblul celor trei elemente anatomice – triada creier–ochi–mână (C–O–M) – creează un mecanism funcţional care se perfecţionează în timp, ajungându-se la rezultate extraordinare. Toate aspectele tehnologice apărute în dezvoltarea medicinii (microscop operator, endoscop, neuronavigaţie etc.) au perfecţionat complexul iniţial C–O–M.
În culturile tribale, actul medical era practicat de vraci sau şamani, având conotaţii religioase. Vindecătorii aveau ritualuri prin care îndepărtau demonii care stăpâneau corpul şi nu îşi asumau responsabilitatea actului de vindecare. În Egipul antic apar medici laici, specializaţi în anumite boli. Ei aveau cunoştinţe avansate despre reacţiile şi procesele corpului uman şi practicau deschiderea abceselor, suturi, circumcizii. În Mesopotamia, medicina este deja reglementată. Celebrul Cod a lui Hammurabi (sec. XVII î.H.) prevedea o serie de prescripţii medicale, inclusiv riscuri, eşecuri şi onorarii. Biblioteca medicală a lui lui Assurbanipal (sec. VII î.H.) este considerată simbolul apariţiei medicinii. În istoria medicinii găsim realizări ale medicinii iudaice, persane, chineze, în care „medicaţia“ este de origine naturală (plante şi componente animale, produse biologice), însă cunoaşterea anatomiei era limitată de precepte religioase. În Grecia antică, Hipocrate (cca 460 – cca 370 î.H.), părintele medicinii, face distincţia între abordarea mitică şi cea realistă a bolii. El creează o şcoală de medicină (în insula Kos) pe baza unor principii solide.
Claudius Galenus (129–200 sau 216 d. H.), unul din fondatorii anatomiei şi farmacologiei, a făcut multe disecţii pe animale (cele pe om fiind interzise). Însă realizează intervenţii chirurgicale servind ca medic pentru gladiatori, acumulând multe date concrete prin tratarea rănilor, traumatismelor. El a efectuat operaţii curajoase pe creier şi ochi. Faima sa l-a adus în curtea împăratului Marcus Aurelius, devenind medicul său personal. Galenus a încercat să sintetizeze toate contribuţiile medicinii în mai multe tratate, fiind ultimul mare medic al Antichităţii, scrierile sale influenţând medicina cincisprezece secole după moartea sa.
Andreas Vesalius (1514–1564) a emis primele critici la opera lui Galenus. A elaborat primul tratat de anatomie umană macroscopică, având valabilitate şi astăzi (este considerat fondator al anatomiei umane moderne). El a practicat disecţii şi observaţii amănunţite pe cadavre într-o epocă în care aceste acţiuni erau combătute. Este autorul uneia dintre primele cărţi de anatomie umană bazată pe disecţii şi observaţii originale, De humani corporis fabrici (Funcţionarea corpului uman).
William Harvey (1578–1657), medic englez, un alt critic al lui Galenus, a elaborat  teoria circulaţiei sanguine. Ambroise Paré (1510–1590) a fost chirurg şi anatomist  francez, considerat un deschizător de drum în chirurgia modernă. El a avut experienţe chirurgicale consistente pe timp de război. A practicat ligatura arterială, cauterizarea plăgilor. A adus progrese ale obsetricii, propunând o tehnică de naştere în siguranţă a copiilor cu prezentări atipice la naştere, fără sacrificarea lor. A inventat instrumentar chirurgical.
În secolul XVIII se pune accent pe viteza şi precizia mişcărilor, singurele atuuri pentru oprirea sângerării masive şi depăşirea perioadei de durere atroce a pacientului, în condiţiile neaplicării de anestezice. Sir Robert Liston (1794–1847) putea amputa un picior într-un timp record de câteva minute. În acea perioadă, dar şi mai târziu se făceau demonstraţii în amfiteatre. Se crea un spectacol chirurgical în care actorul principal era îmbrăcat în frac şi cămaşă cu butoni. Unii maeştri operau cu viteză extraordinară, lucrând precis, fără a se stropi cu sânge. Disecţia se făcea cu pierdere minimă de sânge. Îndemânarea manuală dată de coordonarea creier–ochi–mână a constituit punctul forte al dezvoltării chirurgiei.
Chirurgia s-a dezvoltat în perioadele de război. Napoleon Bonaparte (1769–1821) avea mereu pe câmpul de luptă mai mulţi chirurgi. În perioada secolului al XIX-lea s-a ajuns la o perfecţiune a actului chirurgical. Şcoala franceză de chirurgie a dominat medicina în secolul XIX; ulterior s-a ridicat şcoala americană. Formarea de înaltă clasă s-a construit prin cunoaştere aprofundată şi exerciţiu de ani de zile, sub orientarea profesorilor consacraţi.
Harvey Cushing (1869–1939) este părintele neurochirurgiei. Provenind dintr-o familie cu generaţii de medici, el îmbrăţişează acelaşi destin, însă creează a nouă disciplină. Creează tehnicile neurochirurgicale şi strategiile de intervenţie fundamentale.
Chirurgia s-a dezvoltat prin crearea unor tehnici şi instrumente. Ulterior, dispozitivele de mărire pentru vizualizare au contribuit la obţinerea unor progrese evidente.
Erau vizualizate nu numai elementele anatomice, dar şi fineţea mişcărilor mânii chirurgului. Triada creier–ochi–mână se consolidează odată cu antrenarea unor tehnici de lucru mediate de noi tipuri de instrumente şi de aparate vizuale de mărit detaliile anatomice, şi desigur cele chirurgicale, exemplu microscopul operator.
S-a ajuns astfel ca specialităţi majore, precum neurochirurgia, să-şi desfăşoare activitatea numai sub microscop operator, pentru a avea o acurateţe şi o eficienţă corespunzătoare.
Procedeele de endoscopie au constituit un progres, permiţând realizarea intervenţiilor minim invazive. Endoscopia s-a aplicat în chirurgia generală, dar şi în alte ramuri. Deşi procedurile endoscopice au avantajul eliminării inciziilor largi, totuşi ele sunt consumatoare de timp şi energie din partea chirurgului. Coordonarea creier-ochi-mână solicită un efort exponenţial mai mare. Astfel s-a dezvoltat o specializare – endoscopia.
În chirurgia modernă, contemporană, intervenţiile sunt aşa de complicate încât sunt necesare echipe chirurgicale supraspecializate. Echipa lucrează sinergic, astfel încât triada creier–ochi–mână devine o coordonare a tuturor interacţiunilor. Perfecţiunea se aplică în coordonarea planurilor mentale, a mişcărilor, instrumentarul este o „prelungire“ a mâinii chirurgului, încadrarea în timp devenind o lege absolută. Creierul chirurgului controlează nu doar ochii, mâinile, ci şi corectitudinea şi spontaneitatea mişcărilor în timpul actului chirurgical. În abordările vasculare (anevrism de aortă sau în creier), precizia şi controlul mişcărilor sunt esenţiale. Orice abatere se poate transforma într-o hemoragie masivă.
De mare actualitate este şi chirurgia robotică, în care elementele legate de actul operator de mare acurateţe sunt robotizate, fiind programate cu avantajul fineţii gesturilor, invazivităţii minime şi mai ales imposibilitatea fenomenului de oboseală.
Chiar în aceste cazuri, triada C–O–M se suprapune, întrucât structura umană nu poate fi înlocuită de robot!
Odată cu dezvoltarea protocoalelor şi procedurilor standardizate, în toate domeniile chirurgicale performanţele au crescut exponenţial, având efecte directe asupra calităţii vieţii pacientului. În toate aceste evoluţii nu trebuie omis un element esenţial, talentul chirurgical, o îmbinare complexă de aptitudini şi experienţă achiziţionată prin muncă asiduă, prin repetiţii şi exersări care conduc la acumulări în timp, la funcţionarea la cea mai înaltă cotă a triadei C–O–M.
Relatez o situaţie recentă în care funcţionarea sinergică a elementelor triadei C–O–M a permis salvarea în fracţiuni de secundă a unei vieţi. Pacientul pe care îl operam avea o tumoră de bază de craniu, peretele arterei carotide interne era infiltrat. Disecând tumora s-a produs o sângerare masivă din artera carotidă internă. Instantaneu după declanşarea hemoragiei, s-a produs gestul chirurgical spontan de oprire a sângerării: presiune mecanică (cu degetul) şi aplicare de muşchi temporal (în prealabil pregătit), totul durând 10–15 secunde. Coordonarea creier–ochi–mână a permis acţiunea rapidă, obţinerea unui gest cu efect esenţial pentru reuşita operaţiei. Coordonarea creier–ochi–mână s-a consolidat prin experienţă, ajungându-se la automatizarea gesturilor chirurgicale, la dezoltarea unei intuiţii procedurale care creează un sistem expert ce inovează din mers, răspunzând la situaţii neaşteptate, la circumstanţei noi. Astfel, se poate vorbi de performanţă ca rezultat al experienţei şi performanţă ca rezultat al talentului, în ambele variante primând rezultatele.
Pentru a se dezvolta şi a se realiza în carieră, tinerii din noua generaţie de chirurgi ar trebui să parcurgă mai mulţi paşi pe scara împlinirii, consacrării profesionale:
1. Căutaţi-vă un maestru!
2. Urmaţi pas cu pas întreaga activitate operatorie şi clinică a maestrului!
3. Perfecţionaţi-vă cunoştinţele de anatomie!
4. Aprofundaţi cunoştinţele şi experienţele clinice în aria patologiei chirurgicale!
5. Protejaţi şi îngrijiţi mâinile, evitaţi factorii care afectează nervii periferici şi dexteritatea mâinii şi degetelor (fumatul, frigul, ridicarea de greutăţi etc.)!
6. Menajaţi-vă ochii, evităţii solicitarea lor în activităţi solicitante inutile profesiei; folosiţi treptat, nu brusc, dispozitivele de mărire a imaginii operatorii (lupe, microscop)!
7. Protejaţi-vă creierul, îndepărtându-vă de sursele de stres, limitând comunicarea telefonică, respectând perioadele necesare de odihnă, repaus fizic şi intelectual (nu sacrificaţi concediile)!
8. Creaţi-vă un stil de viaţă adecvat profesiei, caracterizat prin echilibru, armonie şi raţiune!
9. Optimizaţi-vă motivaţia de performanţă, urmărind progresele actuale de la nivel naţional şi internaţional, fiind critici şi autocritici, adoptând mereu o atitudine proactivă în planul perfecţionării şi cooperării profesionale!
10. Perfecţionaţi-vă mereu tehnica operatorie, activitatea ştiinţifică, publicistică, evidenţiind rezultatele dv. în acord cu practicile moderne ale chirurgiei!
Aşadar, chirurgii pot face minuni, pot realiza intervenţii foarte sofisticate, pot schimba destinul oamenilor aflaţi în situaţia riscantă a pierderii sănătăţii. Reuşita chirurgului ţine de capacitatea sa de pregătire şi operare. Acestea solicită răbdare (te formezi în ani de zile), dedicare (ai chemare pentru această misiune), pasiune (ceea ce faci îţi creează sentimentul de satisfacţie). Viaţa chirurgului este foarte reglementată: nu se acceptă activităţi costisitoare mental şi energetic în afara celor chirurgicale, nu se acceptă consumul de alcool (care afectează coordonarea mişcărilor), fumatul în exces, activităţile care suprasolicită mâinile. Aceste restricţii, dar şi cele de pe parcursul activităţii operatorii pot fi privite ca privaţiuni, ca regim de viaţă presărat cu sacrificii.
Dedicarea profesională şi capacitatea performanţială îi fac pe majoritatea chirurgilor să aibă sentimentul de satisfacţie în ciuda frustrării (datorată diciplinei şi timpului lung de pregătire), setimentul de mobilizare în ciuda celui de oboseală (datorată eforturilor specifice profesiei), sentimentul de împlinire în ciuda celui de sacrificiu (dat de nenumăratele privaţiuni impuse de carieră).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe