Newsflash

Tristan Tzara, în nouă ipostaze

de Demostene ŞOFRON - feb. 5 2016
Tristan Tzara, în nouă ipostaze
     Spațiului de artă contemporană M2, găzduit în Clinica Medicală II din Cluj-Napoca, găzduiește, până spre finalul lunii februarie, expoziția de grafică „Tza-da-rada“, una din expozițiile cu trimitere directă și repere memorabile, cu care prof. dr. Dan Dumitrașcu, șeful clinicii, și Călin Stegereanu ne-au obișnuit. Autorul expoziției, Ovidiu Petca, este un nume însemnat al graficii românești, un om cu o plurivalență admirabilă: redactor artistic la „Tribuna“, organizator al expozițiilor internaționale de mail art și al expoziției de grafică contemporană „Tribuna Graphic“, ilustrator de cărți și multe altele.
     Expoziția „Tza-da-rada“ apropie de marele poet și eseist Tristan Tzara (1896–1963), românul evreu născut la Moinești sub numele de Samuel Rosenstock, artist universal de numele căruia se leagă Dada, mișcarea artistică nihilistă și anarhică născută în Cabaret Voltaire din Zurich.
     „Tza-da-rada“ îndreaptă atenția spre Tristan Tzara prin nouă fețe umane, fețele omului cerebral, profund în analize, original în creații și în organizarea de evenimente artistice, deschis noului – o alăturare fericită cu Brâncuși, Enescu, Marcel Iancu, Benjamine Fondane, Paul Celan și Eugen Ionescu.
     Dincolo de scrisul care provoacă bună dispoziție stă analistul lucid, gânditor, supus sorții, dar deloc resemnat. Acesta este adevăratul Tristan Tzara, în nouă ipostaze elocvente, printr-un desen sigur și sensibil.
     Linia generală și cromatica aparte, cu asocieri îndrăznețe, dar echilibrate, simbolurile clar exprimate, toate îi sunt utile lui Ovidiu Petca pentru a-l surprinde pe omul Tzara în complexitatea sa. Este experiența acumulată de însuși Ovidiu Petca în timp, un mod personal de a compune cadre din care nu lipsesc privirea, atitudinea, gestul, atenția.
     Concepția artistului despre portret este una cunoscută, valoroasă, cum valoroasă este și creația lui Tzara: de la „Prima aventură cerească a domnului Antipyrine“ la „Douăzeci și cinci de poeme“ sau „Cinema – calendar al inimii albastre”, lucrări ce definesc un veritabil „campion al negației“ (aprecierea este a reputatului Ion Pop), cu sau fără ghilimele, un campion de o spontaneitate și prospețime frapante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe