Newsflash

Ultraspecializare sau medicină holistică?

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 26 2014
Ultraspecializare sau medicină holistică?
   E interesant de urmărit evoluţia medicinii ca profesiune, de-a lungul ultimului secol, pentru a înţelege şi justifica citatul alăturat, preluat de la unul din cei mai mari şi mai importanţi filozofi ai Antichităţii. Revoluţia tehnologică (inclusiv farmaceutică) a acestui ultim secol a fost acompaniată de un fenomen care corespunde perfect expresiei „sabie cu două tăişuri“. Mă refer la procesul continuu de supraspecializare a medicului modern, o trecere treptată, dar constantă, de la medicul de medicină generală la acela capabil să ofere pacientului cel mai bun tratament într-o singură ramură a medicinii, uneori pentru un singur diagnostic.
   Glumele care circulă în toată lumea pe seama acestei exagerate tendinţe de restrângere a expertizei medicului îşi au originea în situaţii de-a dreptul ilariante, în care chirurgul e cunoscut numai pentru o singură procedură operatorie. Se povesteşte că în Canada ar exista un spital specializat numai în operaţii de hernie inghinală. Cu alte cuvinte, un specialist pentru ochiul stâng şi un altul pentru ochiul drept. Sau, cum se exprima nu demult un confrate american, ultraspecializarea e un proces în care medicul va şti din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puţin, până în momentul când va şti totul despre nimic.
   Obligativitatea de a-ţi cunoaşte pacientul în întregime a rămas până în zilele noastre un precept teoretic recunoscut de toţi cei implicaţi în educaţia medicală, ceea ce nu înseamnă că el e şi respectat aşa cum se cuvine. De aceea, pe bună dreptate, în ziua de azi, medic de succes e acela care stăpâneşte arta de a depăşi propriul câmp de expertiză şi de a ajunge la o concluzie valabilă privitor la situaţia generală a pacientului. În acest sens, asistăm în ultimele decenii la o reîntoarcere a importanţei medicului de medicină generală, azi redenumit medic de familie, un profesionist, care, pe lângă capacitatea de a trata în egală măsură copii şi adulţi suferinzi de boli intercurente, uzuale, posedă şi abilitatea de a căuta ce se ascunde în spatele unui sindrom, aparent provocat de o maladie singulară, izolată, afectând aparent un singur organ.
   De fapt, asistăm la un proces evolutiv influenţat de aceste două tendinţe complet opuse, de specializare într-un domeniu limitat şi de educaţie a tânărului medic, încă de pe băncile facultăţii, în spiritul medicinii holistice. Exemplul durerii cronice mi se pare adecvat şi nu numai pentru că el face parte din „tabla de materii“ a specialităţii mele. Pacientul ce suferă de un sindrom dureros cronic poate avea neşansa ca această suferinţă să influenţeze în primul rând starea sa psihică, în urma reducerii activităţii zilnice, cu un impact clar şi asupra situaţiei sale materiale. Dar lipsa unei activităţi fizice timp îndelungat poate duce la obezitate şi chiar la un sindrom metabolic, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat. Oare simpla încercare de a ameliora gradul durerii poate fi suficientă sau sindromul dureros se cere interpretat în lumina efectelor sale secundare, uneori extrem de importante? În prezent se ştie că tratamentul durerii cronice nu mai e apanajul unei singure specialităţi şi că serviciile medicale care se ocupă de acest sindrom se folosesc de experienţa unor specialişti din diverse domenii ale medicinii. Cu toate acestea, cel care conduce tratamentul e medicul care posedă capacitatea de a înţelege pacientul şi suferinţa sa în contextul unei probleme complexe, ce cuprinde de multe ori întregul organism.
   Aş vrea să fiu bine înţeles. Personal, consider aportul colegului specialist într-un domeniu medical restrâns esenţial pentru rezolvarea unor situaţii care pretind un înalt grad de experienţă. Dar această contribuţie semnificativă la progresul medicinii, care presupune eforturi, timp, dedicare şi sacrificii uneori importante pentru a ajunge la un grad de expertiză profesională, trebuie să se însoţească de permanenta înţelegere a faptului că, de multe ori, maladia unui organ, ce pare izolată de restul organismului, poate avea un efect nefast asupra condiţiei generale a pacientului.
   Platon nu era medic. Domeniile sale de interes erau retorica, literatura, politica, filozofia, educaţia şi aspectele militare ale societăţii în care trăia. A scris enorm, aproximativ 250 de manuscrise au rămas de pe urma sa, ele ocupându-se de subiecte şi domenii variate, cum ar fi arta dialogurilor, dialectica, filozofia statului, epistemologia (o ramură a filozofiei care se ocupă cu natura şi scopul cunoaşterii ca element uman). În documentele cercetate în scopul întocmirii acestor însemnări, am găsit foarte puţine aluzii la medicină şi medici, ceea ce nu e de mirare, pentru că multe din celebrele sale citate provin din însemnările multor altora, care l-au auzit, i-au sorbit inteligenţa genială şi i-au urmat calea. Putem presupune că multe din gândirile sale geniale au rămas, totuşi, pierdute în negura vremii.
   Interesant e faptul că, în descripţia celor trei caste ale societăţii antice greceşti (meseriile productive, cele protective şi cele guverna­toare), medicii, tămăduitorii nu apar şi nici măcar nu sunt menţionaţi. Pentru Platon, filozofia şi filozofii au fost cei pe care societatea trebuia să se bazeze şi cărora li se cuvenea onoarea: „până când filozofii nu vor domni ca regi, iar conducătorii nu vor filozofa, nici oraşele şi nici rasa umană nu vor avea momente de libertate în faţa răului“.
   Şi, cu toate acestea, un mic paragraf din scrierile sale aseamănă medicina cu funcţia căpitanului de vapor, şi aceasta pentru simplul fapt că, scria el, medicina şi pilotarea unui vas nu pot fi practicate de oricine, ci necesită o calificare specială.
   Versiunile morţii lui Platon sunt nenumărate, fiecare descriind într-un alt mod sfârşitul acestui filozof care şi-a pus amprenta pe tot ce gândirea umană a produs în ultimii 2.000 de ani. Se pare însă că legenda cea mai apropiată de adevăr e cea după care Platon ar fi murit în somn, în aparentă sănătate. Dacă aşa stau lucrurile, e clar că nu a fost obligat să apeleze la ajutorul medicilor şi să verifice pe pielea lui în ce măsură erau ei, la acea vreme, suficient de competenţi pentru a înţelege importanţa stării de sănătate a întregului organism.

„Motivul pentru care medicii greci nu pot stabili diagnosticul multor boli e ignoranţa lor faţă de organismul luat ca un tot. Niciodată un organ nu va funcţiona normal dacă întregul organism nu funcţionează normal.“  Platon (427–347 î.H.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe