Newsflash

Umbrela reformei peste chirurgul rătăcitor

de Dr. Constantin BOGDAN - aug. 19 2013
Umbrela reformei peste chirurgul rătăcitor
   Periodic, dinspre Ministerul Sănătăţii se lan­sează proiecte, promisiuni, idei de reformă, unele nerealiste, utopice, nefundamentate – organizarea spitalelor ca srl-uri şi fundaţii, spargerea monopolului asistenţei de urgenţă şi privatizarea acesteia, posibilitatea creşterii salariilor medicilor (a unora) până la 1.000 de euro (!), chirurgul bine pregătit care ar putea fi solicitat să opereze în multe alte spitale (ceea ce mi-a sugerat sintagma „chirurgul rătăcitor“), salarizarea medicilor diferenţiată în funcţie de performanţă, reluarea unui program (PNESSP) care la prima ediţie nu a confir­mat, consumând în schimb sume considerabile (175 de milioane de euro!), sume care ar fi fost utile în multe alte sectoare ale asistenţei medicale, oficia­lizarea unui număr mare de practici alter­native, multe fanteziste, cu eficacitate neprobată, aprobate să fie practicate şi de persoane cu diplome de studii superioare neobligatorii medicale – politehnică, economie, litere, geografie ş.a., susţinute din fondurile de asigurări de sănătate.
   Nu de dragul contestării neapărate şi al criticii, ci în scop constructiv, de prevenire a unor erori care se pot strecura sub umbrela prea primitoare a reformei, îmi voi îngădui în cele ce urmează câteva observaţii, sper, pertinente.
   Preconizarea organizării spitalelor ca „srl-uri şi fundaţii“ este un model preluat în grabă dintr-o ţară cu care avem puţine în comun, fără studii de impact, fără evaluări prealabile ale posibilităţilor de implementare.
   Monopolul asistenţei de urgenţă. Sunt câteva domenii unde statul poate avea monopol. Asistenţa de urgenţă este o obligaţie în primul rând a statului, care presupune: organizare cât mai aproape de perfecţiune, datorită riscurilor de pierdere a unor vieţi omeneşti, finanţare importantă (acesta, nu vocaţia etică a ajutorului, este motivul care atrage iniţiativele private), dotare înalt performantă, gratuitate de acordare, inclusiv celor neasiguraţi, şi alte condiţii care justifică asistenţa de urgenţă ca obligaţie în primul rând a statului.
   Nu sunt de făcut prea multe comentarii la promisiunile de creştere a salariilor în momentul de faţă, de altfel infirmate de realitatea bugetului. Cât priveşte chirurgul care ar putea fi solicitat să opereze (şi să fie plătit) de alte spitale, este şi aceasta o idee nerealistă şi nu este o practică nicăieri în lume, poate cu excepţia echipelor chirurgicale din ţări dezvoltate care vin să opereze gratuit, din vocaţie social-umanitară, pacienţii cu probleme dificile, împreună cu chirurgii din ţări cu tehnologie mai puţin avansată.
   Salarizarea diferenţiată a medicilor în funcţie de performanţă este un enunţ seducător cu aparenţă logică; acest principiu este necesar şi stimulativ, dar în domeniul economic, şi nu poate fi transpus în domeniul practicii medicale. De altfel, acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lume şi iată motivele: nu există criterii obiective de evaluare cantitativă şi calitativă a activităţii unui medic; dacă se forţează un astfel de clasament se introduc obligatorii elemente subiective şi inerent contestări; aprecierile şefilor ierarhiei şi cu atât mai mult ale pacienţilor pot fi subiective, influenţate de relaţii cu şeful, de dificultăţile unui pacient de a evalua competenţa, pregătirea medicului. Pacientul poate, eventual, aprecia comportamentul, care poate fi natural, sincer sau, în unele cazuri, poate masca o pregătire mai slabă sau o strategie de a atrage clienţi; această practică de salarizare după performanţă, dacă s-ar aplica, ar necesita instituţii şi mecanisme de cuantificare, evaluare complicate, permanente, organisme de analiză a contestaţiilor, ceea ce ar complica activitatea medicală. În plus, s-ar deteriora atmosfera normală de lucru, ar apărea adversităţi, s-ar altera relaţiile etice din cadrul corpului  medical;  o consecinţă şi mai neplăcută ar fi competiţia neloială între colegi (dincolo de „invidia medicorum“, de multe ori doar latentă); concret, unii medici, în lupta pentru un salariu mai mare, ar recurge la reclamă pentru atragerea de pacienţi; reclama nu reflectă întotdeauna valoarea, ba dimpotrivă, manipulează spre un anumit scop. E un comportament incorect, necolegial faţă de cei ce nu recurg la această strategie de confecţionare a unui prestigiu mai puţin îndreptăţit de realitate.
   Ar mai fi şi altele de spus, dar cele de mai sus sunt suficiente pentru a demonstra că ideea pe care am comentat-o nu poate fi pusă în practică. Salarizarea medicilor trebuie să rămână în conformitate cu principiile practicate peste tot în lume: tipul de specializare (neurochirurgie, epidemiologie etc.), gradul ierarhic (rezident, specialist, primar), sporurile reglementate, sporul de vechime.
   Am exprimat opinii, chiar dacă critice, scopul fiind constructiv, în intenţia de a evita unele măsuri mai puţin inspirate, care nu ar contribui la îmbunătăţirea situaţiei sistemului de sănătate din ţara noastră.
   În final, o concluzie personală: o reformă a sănătăţii nu va rezolva ca un miracol problemele sistemului medical. În toate ţările se reformează continuu sănătatea, fiindcă sunt necesare adaptări la dinamica politică, economică, socială. O reformă mai eficace ar trebui să aibă o anume supleţe spre a putea fi periodic amendată potrivit evoluţiilor economico-sociale, ale morbidităţii, ale resurselor.
   Cheia îmbunătăţirii, dincolo de o formulă de reformă sau de alta, rămâne finanţarea.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe