Newsflash

Un congres neobișnuit

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - oct. 26 2017
Un congres neobișnuit
     Am participat recent la un congres pus în scenă de Organizația Tinerilor Medici, intitulat ușor nespecific: Congres pluridisciplinar 2017. Mărturisesc că mă așteptam la un fel de șaorma cu de toate pentru că, nu-i așa, orice are tangență cu medicina și-ar putea găsi un loc generos sub o umbrelă cu acest nume.
     Văzând însă cum s-au desfășurat lucrările, mi-a fost rușine că astfel de gânduri și-au făcut loc în mintea mea. O scurtă descriere: public puțin dar interesat și implicat, invitați cu realizări ușor ieșite din cotidian în domeniul în care activează, teme de actualitate de tip right brain. Subiecte care cu greu își fac loc prin agendele evenimentelor societăților medicale specializate au avut aici parte de atenție specială și lectori implicați. Despre ce vorbim? Despre consultul pluridisciplinar, despre comunicarea cu pacienții, despre construirea unui brand profesional, despre abilități esențiale în cariera medicală, despre îmbrățișarea tehnologiei și mai ales despre... crearea ei: antreprenoriat medical sau mixt, tehno-medical.
     Am avut sentimentul că au fost de față oameni care vor reproiecta felul în care se va face medicina în viitor, atât în lume, cât și, cu puțin noroc, chiar aici, în România. Am descoperit tineri care și-au dat mâna cu specialiști și organizații din diferite domenii, din țară, dar și din lumea mare a inovației în medicină și tehnologie. Am găsit oameni pasionați, care încă nu fac bani din asta, dar care creează context pentru ideile care ne vor modela mâine modul cum înțelegem și practicăm medicina.
     Am făcut eroarea să compar studentul care eram cu câțiva dintre cei pe care i-am întâlnit acolo. Mi-a fost cumva rușine, dar m-am resemnat cu contextul personal și al vremurilor în care studiam. Acum însă contextul este altul. Dacă mai ai ani buni de medicină în față, există beneficii evidente în implicarea în cercetare, inovație și antreprenoriat: financiare, de carieră, de mulțumire sufletească pentru o viață trăită cu scop. Iar dacă ești student sau rezident, a sta pe margine va fi mult mai greu de iertat decât mi-a fost mie deunăzi.
     Găsesc că sunt o seamă de detractori, unii greu de ignorat. Chiar și așa, cred că merită. Mai întâi sentimentul că ești prea mic într-o lume atât de mare. Dar aceasta a fost făcută de oameni care păreau cândva mici. Cu ani în urmă, căutam sugestii de a-mi mări cumva amprenta socială și, eventual, pe cea materială. Am găsit o seamă de recomandări de a mă implica în diferite organizații și proiecte profesionale. M-am simțit prea mic pentru așa ceva. Am greșit. Atunci când am ignorat piticul care mă trăgea înapoi, am reușit să mă regăsesc pe mine și să fac ceea ce mi-am dorit.
     O altă problemă aparentă este teama de a ieși din cotidian, de a fi mult mai altfel decât ceilalți și de a face lucruri pe care nimeni dintre apropiații tăi nu le face. Vei înțelege însă că nu ești atât de singur și că alții ți-ar putea deveni apropiați în curând. Chiar dacă de la mare distanță. Vei mai afla cum este să ai un eșec. Unul mare și mai greu de explicat decât un examen picat. Vorbesc de timp mult dăruit pentru ceva care nu va exista. Va fi dureros, dar va fi o lecție care te va face mai tare, mai puternic. Vei învăța alergarea, riscul și drumul pe propriile picioare.
`    O altă problemă este pierderea concentrării. Faci altceva, vei dedica mai puțin altor sarcini, cum ar fi studiul. Iar asta este o mare păcăleală. O cercetare care a comparat studenții care munceau ca să se întrețină cu cei care se dedicau exclusiv studiului arată nu doar că primii s-au descurcat mult mai bine la locurile de muncă după absolvire, dar au avut și rezultate academice mai bune. Concentrarea exclusiv pe studiu e o păcăleală. Implică-te, alătură-te, creează!
     Se pare că va exista și în București un astfel de congres în curând. Poate ne vedem.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe