Newsflash

Un om deplin între neisprăviți

de Nicoleta DABIJA - dec. 15 2017
Un om deplin între neisprăviți
     Pentru numeroase personalități ale trecutului, nemurirea se subțiază până devine un simplu nume de stradă ori, în cazul mai bun, de instituție. Trebuie să recunosc că, oricât de remarcabil savant a fost,  Grigore T. Popa nu era pentru mine, până acum doi ani și jumătate, decât un nume al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.
     Am avut norocul să-l întâlnesc pe  dr. Richard Constantinescu după publicarea primului volum din seria dedicată medicului român: „Jurnalul unui savant român în America”, iar el a avut norocul să-mi doresc să citesc cartea, pur și simplu pentru că era vorba despre un jurnal. Și niciodată n-am putut rezista unui jurnal. Este inutil să spun cât de mult mi-a plăcut. Pagină cu pagină mi s-a relevat viața unui om deosebit așa cum rar mai poți întâlni pe lumea aceasta. Grigore T. Popa a fost un om de o moralitate impecabilă, un intelectual fin, un cărturar ales, un savant interna­țional, un profesor cu har, venerat de studenți, un soț și un tată ireproșabil, un model de verticalitate și simț al dreptății pentru noi toți. Mi-am promis că voi continua să citesc despre viața sa și m-am ținut de cuvânt.
     Pericolul neisprăviților  a apărut anul acesta, sub atenta îngrijire a aceluiași neobosit admirator Richard Constantinescu, cu un cuvânt înainte semnat de  Theodor Paleologu și o prefață de  Liviu Antonesei. Ei sunt cei trei „agenți ai comunicării, generatori de rumoare într-o lume a neisprăviților”, scrie autorul în postfață. Volumul gros, de 570 de pagini, impresionant și din punct de vedere grafic, frumos ilustrat, structurat pe mai multe secțiuni, este alcătuit din articolele lui Grigore T. Popa, majoritatea apărute în revista „Însemnări ieșene”, poate cea mai prestigioasă publicație din zonă în perioada interbelică.
     Despre „neisprăviți” – personajele principale ale cărții –, sunt multe de spus. Și savantul Popa nu a tăcut! Spirit practic, știa că adresarea directă este mult mai potrivită, că subtilitățile și scutul imaginației nu-și au locul, ci numai frazele clare, bine argumentate și publicate în presă. Căci îi păsa de țara aceasta cu adevărat și a luptat cât a putut împotriva tâlhăriei devenită sport național. S-a schimbat ceva? Mă tem că nu. Articolele lui Grigore T. Popa sunt deosebit de actuale. Sunt altele personajele, poartă alte nume, dar caracterul lor persistă în neverticalitate. Neseriozitatea, da, pare să fie o „calitate” inepuizabilă în acest colț de lume.
     Savantul român suferea pentru poporul român „ros de parazitismul politic” și de crize bugetare provocate de economiști puși pe stors averea statului. Suferea pentru cei tineri care nu mai aveau șansa la o educație serioasă, întrucât tot mai mulți pretinși profesori și intelectuali ocupau catedrele. Suferea pentru țara în care prostul activ – adică cel care nu stă la locul lui, ci se bagă în treburile publice –, e pretutindeni. Caracterizează vremea în care trăiește drept una a amatorismului în toate domeniile, pentru care ar trebui inventată a unsprezecea poruncă: „Să nu refuzi”! Dacă vrei să trăiești bine, niciodată să nu spui „nu” la ceea ce ți se propune să faci.
     Neisprăviți nu sunt cei ignoranți, „boala cronică a societății românești” stă în „mulțimea minților necrescute”, în cei „pe trei sferturi ignoranți, pe un sfert cunoscători, și pe de-a-ntregul confuzi”. Cei care înșiră vorbe goale, dar nimic bun nu făptuiesc, cei care vor să-i învețe pe alții când în mintea lor nimic nu e clar și întemeiat, falșii intelectuali, aceștia sunt „neisprăviții” lui Grigore T. Popa și cel mai mare pericol și blestem al unei societăți. Neseriozitatea generalizată, lipsa de temeinicie și persistență de la gând la faptă, amăgirea celuilalt în mod repetat, imposibilitatea de a duce până la capăt o acțiune, a nu te ține de cuvânt, iată câteva nuanțe ale aceluiași defect uman.
     Dincolo de portretul neisprăvitului, conturat în nenumărate articole și din nenumărate cuvinte, aș remarca, ca un contrapunct, grija savantului pentru poporul român, dragostea chiar. Pentru că Grigore T. Popa nu a scris de dragul scrisului, ci propune, dă soluții, vrea să facă dreptate, să deconspire, toate cu un sacrificiu personal, căci a suferit pentru opiniile sale vehemente și adevărate, făcute publice numai și numai pentru civilizarea, educarea și îndreptarea coloanei vertebrale a acestei țări. De aici și comparația cu străinătatea, încercarea, după puteri, de a provoca și produce schimbarea între granițele iubite, de a „fi și noi în rând cu lumea”.
     Și nu închei fără să amintesc de exercițiile sale de admirație îndreptate către personalitățile epocii, de simțul umorului și atenția dedicată situațiilor comice, ce răzbat din ultima secțiune a cărții, unde sunt redate mici întâmplări, culese în general din spusele altora. Că medicul ieșean a fost dublat de un literat nu mai încape îndoială.
     Salut, la final, întreprinderea de o seriozitate incontestabilă a dr. Richard Constantinescu, îi doresc putere de muncă și de luptă, ca seria să fie dusă la bun sfârșit, fie și numai pentru că Grigore T. Popa este un model uman spre care noi toți ar trebui să privim.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe