Newsflash

Un război cu multe înfrângeri

de Dr. Martin S. MARTIN - mar. 18 2016
Un război cu multe înfrângeri
     Omenirea se luptă de multă vreme cu inamici de care nu poate scăpa și față de care puterea noastră este limitată, precum vremea neprielnică, catastrofele naturale, invaziile dăunătorilor în agricultură sau epidemiile. Unul dintre exemplele în care oamenii au înregistrat, în cel mai bun caz, succese temporare este reapariția periodică a invaziei de ploșnițe din colectivitățile umane, care suferă cu dezgust și disperare din cauza agresiunii acestor insecte parazite, greu de stârpit.
     Adaptată de multă vreme să trăiască pe seama omului, ploșnița de pat se hrănește exclusiv cu sânge uman. Introducerea DTT, după cel de-al Doilea Război Mondial, a determinat  un mare progres în combaterea acestor insecte, dar rezistența câștigată de Cimex le-a asigurat supraviețuirea și răspândirea. În prezent, insectele supraviețuiesc unor doze de DDT de o mie de ori mai mari decât în urmă cu câteva decenii. Chiar și noile insecticide, bazate pe neonicotinoide, își pierd eficacitatea, motiv pentru care invazia de ploșnițe câștigă rapid teren pe toate continentele. Infestarea orașului New York de acum câțiva ani a înregistrat proporții atât de mari, încât cele mai elegante clădiri și hoteluri au fost incapabile de a se izola de agresorii minusculi.
Cimex lectularius, ordinul Hemipterelor, familia Cimicidelor (ploșnița de pat)
 
     Toate comunitățile umane sunt vulnerabile, iar răspândirea paraziților se face prin haine, bagaje, saltele, lenjerie și obiecte casnice. Marile orașe devin și mai vulnerabile, datorită numărului imens de focare de multiplicare. În casele afectate, paraziții trăiesc în cuiburi, se înmulțesc cu repeziciune și pot rezista luni de zile fără să aibă acces la sânge uman. Pe lângă neplăcerile legate de disconfortul ciupiturilor, oamenii pot dezvolta erupții cutanate, infecții supraadăugate de piele, reacții alergice, astm bronșic și multiple efecte psihologice, precum insomnia prelungită, anxietatea și stresul.
     Invaziile de ploșnițe nu reprezintă un subiect minor, afectând viața oamenilor, prestigiul locuințelor și comunității, dar și situația economică individuală și colectivă. Combaterea acestora este costisitoare, presupune intervenții repetate și rămâne, din păcate, la un grad scăzut de eficiență. Cu doar câteva zile în urmă, două echipe de cercetători au comunicat că au identificat 36.985 de gene responsabile pentru rezistența ploșnițelor, gene care vor deveni țintele cercetărilor ulterioare care vizează vulnerabilitatea populației de Cimex la insecticide. Pe lângă genele protectoare, ultimele cercetări au identificat prezența în corpul insectelor a 400 de specii bacteriene care le măresc rezistența și care permit formarea de substanțe nutritive ce lipsesc din sângele uman. Bactericidele potrivite ar mări șansele acestui demers de a combate rezistența ploșnițelor. Știința geneticii aduce o rază de speranță, care – după definirea obiectivului, va avea de inventat mijloace de combatere prin care s-ar putea obține, în sfârșit, o victorie asupra dezgustătoarelor insecte parazite.
Aspect tegumentar al ciupiturii de ploșniță

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe