Newsflash

Unde-s doi, puterea creşte

de C. L. - dec. 15 2014
Unde-s doi, puterea creşte
   Îmboldit de împrejurări şi încurajat de iniţiativa săptămânalului „Viaţa medicală“ de a înfiinţa o rubrică pentru medicul de familie, mă încumet să relatez despre o acţiune sanitară de amploare la care am fost nu doar părtaş, ci chiar iniţiator, în anii de restrişte.
   Avea Clujul mai demult un cartier rău famat, cu aproximativ 600 de familii de romi seminomazi care împestriţau colonia, şi aşa pestriţă, cu colibele lor sărăcăcioase, mobilate doar cu o singură masă, vreo două scaune şi nişte paturi „supraetajate“, ca să încapă cât mai mulţi. Era 1966. S-a abătut asupra lor o epidemie de rujeolă care nu cruţa niciun copil (indicele de contagiozitate fiind de 98%). John Enders era încă medic tânăr şi poate că nici nu visa la vaccinul antirujeolic. Eram medic de familie în cartierul Iris (denumit astfel după celebra sa fabrică de porţelanuri fine), de care ţine teritorial şi colonia Bufniţa. Am fost prezent pe teren zilnic (la nevoie chiar de două ori pe zi) până s-a potolit epidemia. În două săptămâni am terminat cu molima păcătoasă şi am scăpat fără niciun deces, doar cu două internări pentru complicaţii bronhopulmonare. Când să răsuflu uşurat, a început epidemia de pertussis. Pe terenul acela năpăstuit, cu copiii subalimentaţi şi anergici după rujeolă, tusea convulsivă era mai mult decât o pacoste, era ameninţarea alarmantă a tuberculozei.
   M-am dus la directorul Sanepidului de atunci (dr. Z. Karacsonyi, medic iscusit şi splendid organizator de sănătate publică, de sorginte armean) şi i-am spus: „Domnule doctor, Clujul este ameninţat de tuberculoză! Femeile din cartierul Bufniţa sunt, în marea lor majoritate, cerşetoare, cutreieră oraşul din casă în casă cu copiii bolnavi, unul în braţe, celălalt, ţinut de mână. Această boală, după cum ştiţi, nu alege şi nu cruţă pe nimeni. Ce-i de făcut?“.
   A doua zi mi-a telefonat, să vin după medicamente. Mi-a dat, calculat pe numărul de copii, tetraciclină, vitamine, siropuri de tuse şi gammaglobuline fiole, un sac întreg. „Daţi-mi şi facturile, vă rog“, i-am cerut eu. „De ce ai nevoie de facturi? Cheltuielile mă privesc pe mine“, îmi răspunde medicul. „Aveţi încredere în mine, ştiu ce fac.“ M-am dus întins la bulibaşa coloniei. S-a uitat atent (şi cu respect) la totalul sumei de pe factură şi a dat înţelegător din cap. Dimineaţa următoare, toată populaţia infantilă a stat aliniată în curte, ca soldaţii. Fără urlete, fără gemete, se prezentau disciplinaţi la tratament, iar bulibaşa se plimba încântat de propria-i carismă, cu toiagul-sceptru înzestrat cu o bilă grea de argint pur în capăt, simbol al atotputerniciei care pretinde obedienţă absolută.
   Am trecut deci de faza acută a bolii. Dar ce ne facem pentru prevenirea complicaţiilor şi depistarea acestora? M-am adresat din nou directorului Sanepidului: „Aveţi o echipă mobilă de radioscopii cu care vă duceţi în vârf de munte, în locurile unde nu este curent electric. Puneţi-o la dispoziţia noastră, să facem un screening al întregii populaţii din Bufniţa!“. Directorul mi-a sugerat altceva: „Aveţi şi voi, ca toate cartierele mari, casă de cultură, care şi aşa stă în paragină, fără rost. Are curent, şi calitatea examinărilor va creşte substanţial“. Zis şi făcut: am radiografiat, de la sugar la moşneag, tot cartierul. Nu numai Bufniţa, ci întreg cartierul Iris.
   Şi acţiunea a continuat. Aparatul roentgen s-a mutat apoi în cartierul vecin, apoi în celelalte şi, într-un an, întreaga populaţie a oraşului a fost trecută prin ciur şi filtrată radiologic, pentru depistarea oricăror semne ale tuberculozei care ne pândea.
   Teoretic, probabilitatea ca eu singur să declanşez o acţiune de atare amploare ar fi fost aproape de zero. Dar înţelegerea din partea autorităţilor şi sprijinul lor prompt au dat roadele aşteptate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe