Newsflash

Uniunea Europeană continuă lupta împotriva fumatului

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - sept. 14 2012
Uniunea Europeană continuă lupta împotriva fumatului
   Sub sloganul „Ex-fumătorii sunt de neoprit“, Comisia Europeană a lansat, la 16 iunie 2011, la Bruxelles, o campanie paneuropeană, în încercarea de a controla tabagismul. Plecând de la certitudini dureroase legate de tabagism, cu estimări care lovesc sistemele sanitare europene prin date importante legate de consecinţele consumului de tutun la nivelul Uniunii Europene (unde din această cauză aproximativ 700.000 de persoane mor anual şi una din trei persoane continuă să fumeze), campania vizează în special fumătorii cu vârste între 25 şi 34 de ani şi a fost concepută să dureze trei ani, fiind centrată pe efectele pozitive şi pe beneficiile abandonării fumatului.
   Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ utilizează o combinaţie coordonată de publicitate, medii de socializare în masă, evenimente şi instrumente practice pentru a face cunoscute aceste efecte fumătorilor şi a-i ajuta să abandoneze fumatul. De asemenea, campania îşi propune să ofere fumătorilor şi un ajutor practic în efortul lor de a abandona fumatul, prin intermediul platformei inovatoare iCoach – o platformă digitală de instruire în privinţa unor probleme de sănătate, cu acces gratuit, disponibilă în toate limbile oficiale ale UE (www.stopsmokingcoach.eu). Spre deosebire de alte instrumente digitale dedicate problemelor de sănătate, iCoach vizează şi persoanele care nu doresc să abandoneze fumatul, precum şi pe cele care au un risc mare de reluare a obiceiului de a fuma, oferind sfaturi şi recomandări practice pentru renunţarea la fumat. Până în prezent, peste 220.000 de persoane din UE s-au înscris pe iCoach, ceea ce înseamnă că unul din 500 de fumători europeni încearcă să renunţe la fumat cu ajutorul acestei platforme.
   Primul an al campaniei a vizat dezvoltarea şi însuşirea conceptului. Potrivit lui John Dalli, comisarul european pentru sănătate, în luna septembrie 2011, peste 500.000 de cetăţeni europeni îşi manifestaseră deja sprijinul pentru campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit“, accesând paginile acesteia din cadrul reţelelor sociale, şi peste 20.000 deja utilizau iCoach, 77% din persoanele intervievate într-o analiză extinsă cu privire la campanie confirmând, de asemenea, faptul că mesajul campaniei este funcţional în rândul tinerilor. În România, acţiuni locale au avut loc anul trecut la unele evenimente sportive, precum Maratonul Internaţional Bucureşti (9 octombrie), „I’Velo Bike Day Pentathlon“ – primul pentatlon dedicat bicicliştilor (22 octombrie) şi Campionatul Mondial de Ashihara Karate (12 noiembrie), unde fumătorilor le-au fost oferite sfaturi şi le-a fost prezentată platforma iCoach.
   La 31 mai 2012 – Ziua mondială fără tutun, tot la Bruxelles, Comisia Europeană a lansat, în cadrul unei alte etape a aceluiaşi proiect, primul card aerian de renunţare la fumat din lume. Acest card, cu informaţii preţioase pe teme de sănătate, are ca unic scop acela de a ajuta fumătorii să reziste tentaţiei pe durata zborului cu avionul şi de a-i încuraja să meargă mai departe pe calea renunţării complete la fumat. El a fost conceput ca un nou instrument de sănătate, disponibil în timpul zborului, oferind fumătorilor sfaturi motivaţionale privind sănătatea, pentru a-i încuraja şi a-i inspira să devină ex-fumători, din dragoste pentru viaţă. Cardul a fost dezvoltat în cadrul unui parteneriat încheiat de Comisia Europeană cu TAP Portugal, Fundaţia Europeană pentru Sănătate Pulmonară (European Lung Foundation) şi Societatea Europeană de Boli Respiratorii (European Respiratory Society). Cardul include şi link-uri spre surse suplimentare de informare şi asistenţă pentru fumători, cum ar fi site-ul campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ (www.exsmokers.eu) şi iCoach, acest instrument online interactiv care asigură sprijin personalizat pentru renunţarea la fumat. În România, cardurile aeriene de renunţare la fumat au fost disponibile, la 31 mai, în zona ghişeelor de check-in ale Aeroportului internaţional „Henri Coandă“ Bucureşti.
   Anii 2012 şi 2013 sunt şi vor fi dedicaţi răsplătirii ex-fumătorilor, prin promovarea beneficiilor fizice, personale şi chiar financiare de care cineva se poate bucura când devine ex-fumător. Astfel, se va asigura faptul că mesajul „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ va fi adaptat în funcţie de audienţele naţionale şi grupurile demografice şi va ajunge în toate colţurile UE. Anul acesta, în special organizatorii campaniei din ţara noastră se vor orienta spre participarea la evenimente sportive pentru consumatori şi de sănătate, spre promovarea campaniei în rândul studenţilor, respectiv spre încheierea de parteneriate cu angajatori-cheie în vederea promovării renunţării la fumat la locul de muncă. În acest sens, o serie de organizaţii nonguvernamentale unde acţionează pneumologi (precum Aer Pur, Reţeaua Română de Prevenire a Fumatului, dar şi secţiunea de tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie) se vor angaja alături de organizatori în sprijinirea şi popularizarea acestor acţiuni.
După o campanie paneuropeană menită să crească gradul de conştientizare, finanţată de Comisie, intitulată „Îndrăzniţi să spuneţi nu“, care s-a derulat în perioada 2002–2004, şi o altă campanie, „HELP“, derulată între 2005 şi 2010, prin care s-a urmărit descurajarea fumatului, abandonarea fumatului şi a fumatului pasiv, avându-i ca subiecţi-ţintă în special pe tinerii europeni cu vârste între 15 şi 25 de ani, această campanie de trei ani – „Ex-fumătorii sunt de neoprit“ – reprezintă un progres natural şi comută mesajul principal de la pericolele generate de fumat la avantajele abandonării fumatului.
 
Mai multe informaţii:
– Lupta împotriva consumului de tutun în UE (Memo/11/349): http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference
=MEMO/11/349
– Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit“: www.exsmokers.eu
– iCoach: www.stopsmokingcoach.eu
– Portalul Uniunii Europene dedicat sănătăţii publice: http://health.europa.eu
– Site-ul Uniunii Europene dedicat sănătăţii publice: http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_ro.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe