Newsflash

Ureteroscopia flexibilă robotică în tratamentul calculilor renali

Ureteroscopia flexibilă robotică în tratamentul calculilor renali
     Litiaza urinară este o patologie extrem de frecventă, mai ales în ultimele decade, însă prevalența poate varia de la 1 la 20%, în funcție de arealul geografic, dietă, climă, etnie și, nu în ultimul rând, de factorii genetici. Din studiile epidemiologice realizate se poate observa o rată mai mare a litiazei urinare în țările dezvoltate.
     După compoziție, calculii urinari pot fi clasificați în câteva mari categorii: non-infecțioși (oxalat de calciu, fosfat de calciu sau acid uric), infecțioși (fosfat amonio-magnezian, carboxiapatită, urat de amoniu), de cauze genetice (cistină, xantină, 2,3-dihidroxiadenină), calculi formați în urma ingestiei medicamentoase.
     Jumătate din pacienții care au avut un episod litiazic vor mai avea o singură recurență pe parcursul vieții, în timp ce doar 10% din pacienți prezintă recurență litiazică frecventă. Complicațiile litiazei urinare pot fi severe, printre cele mai serioase fiind: colica renală, sepsisul, anuria sau chiar hematuria. În acest context, necesitatea unui tratament eficient, minim invaziv sau non-invaziv, a devenit esențială. S-au dezvoltat mai multe alternative terapeutice pentru calculii renali, clasificate riguros, conform ghidului Asociației europene de urologie. Astfel, SWL se recomandă pentru calculi până în 2 cm, metodă ce prezintă avantajul unei non-invazivități, cu posibilitatea repetării procedurii, dar cu rezultate slabe în ceea ce privește calculii situați în calicele inferior, sau apăruți la pacienții obezi ori la pacienții cu diverse malformații ale aparatului urinar. Ureteroscopia flexibilă este utilă pentru orice tip de calculi, exceptându-i pe cei coraliformi sau foarte voluminoși. Această procedură are avantajul de a avea acces în toate grupele caliceale, cu o rată mare de stone-free și cu rezultate remarcabile mai ales în cazul calculilor duri sau greu accesibili, cu un confort sporit pentru pacient, în special datorită spitalizării de scurtă durată, dar cu dezavantajul invazivității, ceea ce generează comorbidități mai mari și costuri ridicate de exploatare a aparaturii utilizate. Nu în ultimul rând, standardul „de aur“ pentru litiaza renală voluminoasă și pentru calculii coraliformi rămâne nefrolitotomia percutanată, metodă ce prezintă avantajul rezolvării minim invazive a unor calculi voluminoși, dar care prezintă riscurile și complicațiile aferente unei intervenții de anvergură medie.
     Ureteroscopia flexibilă a reușit să se impună ca o metodă de tratament tot mai versatilă, prof. dr. Petrișor Geavlete, de la clinica de urologie a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan“ București, fiind unul din pionierii utilizării acestei metode în România și, la ora actuală, una din cele mai avizate voci pe acest subiect din Europa, cu două mii de astfel de proceduri la activ. Datorită acestei experiențe, a fost selectat, alături de alte nume consacrate ale urologiei litiazice mondiale (prof. dr. Glenn Preminger, prof. dr. Olivier Traxer, prof. dr. Remzi Saglam), pentru a testa în centrele medicale din Istanbul și Paris și apoi pentru a efectua intervenții la Spitalul Sanador București cu un nou dispozitiv pentru tratamentul endourologic al litiazei renale, robotul Roboflex Avicenna. Acesta reprezintă o platformă inovatoare, folosită complementar ureteroscopiei flexibile, capabilă să ofere o litotriție mai eficientă pentru calculii renali. București este al patrulea oraș din lume unde se folosește această tehnică, după Ankara, Paris și Heilbronn.
     Avantajele ureteroscopiei flexibile robotice sunt numeroase, cele mai importante fiind ergonomia sporită comparativ cu ureteroscopia flexibilă standard, o rată mai bună de stone-free, o mai bună precizie operatorie și o protecție mai bună a ureteroscopului flexibil. Toate procedurile la București au utilizat un ureteroscop flexibil de tip Storz XC în asociere cu dispozitivul robotic Avicenna Roboflex, în timp ce fragmentarea litiazică s-a realizat cu un laser de tip holmium, Dornier Medilas 20H, cu o lungime de undă de 2,1 μm.
     Dispozitivul robotic constă într-o consolă de unde medicul operator poate controla, de la distanță, brațul robotic de care este atașat ureteroscopul flexibil. Consola conține două joystick-uri ce permit manipularea gradului de rotație și deflecție a endoscopului, ceea ce permite rotația dispozitivului flexibil la 440 de grade, reducând în acest fel riscul de torsionare a ureteroscopului flexibil.
Manevrarea de la distanță a robotului
 
     În ceea ce privește rezultatele obținute, din datele inițiale se observă o rată de stone-free mai mare decât în cazul ureteroscopiei flexibile, un timp de fragmentare a calculilor mai bun, precum și un număr redus de fragmente reziduale mai mici de 3 mm. De asemenea, confortul medicului operator este mult mai bun în cazul tehnicii robotice, ceea ce permite efectuarea mai multor proceduri și o durată mai mare a acestora.
     În concluzie, tratamentul robotic al litiazei renale reprezintă o alternativă reală la metodele existente de tratament, cu șanse de a se impune ca metodă de elecție pentru cazuri selecționate de litiază renală.
Brațul robotului Avicenna
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe