Newsflash

Urgenţele ministrului şi urgenţele sănătăţii

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 28 2013
Urgenţele ministrului şi urgenţele sănătăţii
   Ce (re)găsim  în proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care MS speră să modifice Legea 95/2006? O foarte discutabilă prevedere referitoare la obligativitatea prezenţei defibrilatoarelor semiautomate externe, accesibile publicului, în spaţiile frecventate de publicul larg. Pentru ce? Textul propus de MS frizează ridicolul: „în vederea acordării primului ajutor persoanelor aflate în stop cardiac“. Poate că legiuitorul nu a aflat încă faptul că primul ajutor nu constă în aplicarea unor electrozi pe corpul unei persoane care şi-a pierdut conştienţa. Poate că nici nu-l interesează astfel de detalii, mai ales că proiectul spune foarte clar cine trebuie să scoată banii: „achiziţionarea şi întreţinerea defibrilatoarelor semiautomate sunt în responsabilitatea proprietarului sau a administratorului spaţiului respectiv“. Să revenim însă la fraza de mai devreme: primul ajutor cu defibrilatorul se acordă persoanelor aflate în stop cardiac. Cunosc medici care au dificultăţi în a găsi pulsul la carotidă, dacă nu au urmat cursuri de prim ajutor (de bază sau avansat), aşa încât nu ştiu câţi dintre cetăţenii fără pregătire medicală, care ar trece pe lângă un defibrilator, ar putea recunoaşte un stop cardiac în primele două minute. Pentru că ulterior prea puţin mai contează.
   Semnalam, în urmă cu câteva săptămâni, un studiu danez publicat în Journal of the American Medical Association, care proba efectul masiv al pregătirii populaţiei pentru acordarea primului ajutor şi efectuarea manevrelor de resuscitare, comparativ cu efectul aproape neglijabil al prezenţei defibrilatoarelor automate în ameliorarea spectaculoasă a intervenţiei trecătorilor şi a supravieţuirii după instalarea stopului cardiac. Nu mai departe de weekendul trecut, la congresul de anul acesta al American Heart Association, au fost prezentate studii care au demonstrat că, dacă vrei să salvezi vieţi, atunci un videoclip de numai un minut, explicând tehnica de bază de resuscitare cardiopulmonară, proiectat în spaţii publice, în săli de aşteptare, ar putea face diferenţa. Să nu uităm că, în România, tehnici banale precum manevra Heimlich nu se învaţă la şcoală, chiar dacă au potenţialul de a salva mai multe vieţi decât defibrilatoarele automate manevrate de oameni complet nepregătiţi.
   Prin propunerile legislative pe care le face, ministrul sănătăţii arată câtă nevoie ar avea de analize serioase ale raportului cost/eficacitate şi ale oportunităţii unora din ideile care îi aprind imaginaţia sau îi sunt propuse de apropiaţi şi de consilieri. Dacă se grăbeşte, încă mai poate cere astfel de analize şi de expertize Şcolii de management sanitar pe care o are în subordine. Cât o mai are, pentru că acelaşi pachet legislativ pe care îl grăbeşte spre promulgare vrea să desfiinţeze singurul organism cu experienţă în astfel de analize manageriale ale sistemului de sănătate. Ironic, nu?
   Poate că anunţata grevă a personalului medical va constitui, totuşi, duşul rece de care ministrul liberal şi şeful său social-democrat au nevoie pentru a înţelege că acordarea respectului cuvenit personalului medical este adevărata urgenţă a sănătăţii.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe