Newsflash

Venitul universal necondiționat

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 3 2017
Venitul universal necondiționat
     Cea de-a două eră a mașinilor, cum este numită perioada abia începută a introducerii pe scară largă a automatizării superioare, a roboticii și inteligenței artificiale, va aduce – cu certitudine – mari beneficii omenirii. Cu toate acestea, analiștii economici și futurologii anticipează și o latură periculoasă a celei de a patra revoluții industriale, aceea a pierderii rapide și masive de locuri de muncă. Experiența istorică vine să confirme această temere, pentru că și revoluția agrară (secolele XVII–XIX) și prima revoluție industrială (aproximativ 1760–1830) au făcut asta: prin creșterea rapidă a productivității, au eliminat din procesul muncii multă forță de muncă umană.
     Klaus Schwab, președintele Forumului economiei mondiale (WEF), a afirmat, la ultima întâlnire anuală de la Davos, că „măturarea slujbelor” pe care o va produce tehnologia modernă va veni cu puterea unui tsunami. Tot el a afirmat că, prin efectele tehnologiei de vârf, prin care este drastic micșorată nevoia de efort uman, clasa numită de economiștii moderni „precariat” (cuvânt format din contopirea termenilor precar/nesigur și proletariat) va crește rapid, creând armate de oameni cu angajamente parțiale, puțin productive și nesigure. Ei se vor adăuga numărului mereu crescând al șomerilor și vor pune o sarcină enormă pe sistemele de securitate socială.
     După ultimele date ale WEF, colectate din cele mai puternice 15 economii din lume, în care este angrenată 65% din forța de muncă mondială, în deceniul următor vor fi pierdute peste șapte milioane de slujbe și vor apărea alte 2,1 milioane, pentru care mulți din cei care au rămas fără ocupație nu se califică. Cele mai periclitate profesii sunt cele din administrație (secretare, dactilografe, economiști, casieri), transporturi (șoferi de camioane, taxi, ambulanțe, mijloace de transport în comun), agricultură, industria manufacturieră (lucrători cu calificare joasă), comerț (casierițe, vânzători), turism (agenți, secretare), industria asigurărilor, industria alimentară, comunicații (telefoniste, liniori, operatori de centrale), lucrătorii poștali și industria construcțiilor. Potrivit  site-ului futurism.com, riscul de a pierde serviciul în viitorul apropiat este de 99% pentru agenții de asigurări, 97% pentru lucrătorii din agricultură, 97% pentru preparatorii de fast food, 79% pentru șoferii de camioane și 68% pentru poștași.
     Profesiile care se vor dezvolta cer oameni cu educație superioară în domeniile matematicii, științei computerelor și designului, pentru că ei vor fi cei care vor proiecta noile mașini, care vor fi – la rândul lor – capabile să proiecteze și să producă alte mașini. În situația dată, guvernanții și strategii economici ai multor state consideră proiectul de a crea un „venit minim obligatoriu garantat” tuturor cetățenilor și rezidenților dintr-un stat, indiferent de gradul de ocupație. În Elveția, s-a desfășurat, în iunie 2016, un referendum despre o astfel de măsură, concepută să acorde fiecărui locuitor suma lunară de 2,500 de euro și votul a fost clar negativ, cu 77% oponenți pentru această idee. În Finlanda se desfășoară un experiment social, în care 2.000 de locuitori primesc lunar câte 560 de euro, indiferent dacă lucrează sau nu. Canada face un studiu-pilot în același domeniu testând fezabilitatea unui sistem național care să asigure un venit universal necondiționat minim numit mincare(minimal care).
     Ideea unui sistem care să asigure un venit de bază tuturor include personalități de mare prestigiu ca Thomas Paine (1737–1809) – unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, Friederich Hayek – creatorul școlii austriece de socio-economie (1898–1992), Milton Friedman – economist american, laureat al premiului Nobel (1912–2006), Martin Luther King – pastor și activist social american (1929–1968), Bertrand Russell – filozof și matematician englez, laureat al premiului Nobel (1872–1970) și David Moynihan – senator american (1927–2003).
     Este lumea pregătită pentru o astfel de reformă? Suporterii proiectului afirmă că va aduce un spor de demnitate pentru primitorii ajutorului, va reduce paternalismul serviciilor de welfare și va micșora stigmatizarea socială a celor care trăiesc prin asistența socială. Tot ei susțin că introducerea venitului minim garantat va simplifica sistemul de asistență socială, din care se vor suprima agențiile responsabile în prezent pentru multiple programe. Și, s-ar putea ca aceasta să fie singura soluție în condițiile în care prezicerile despre șomajul masiv produs de robotizare se vor dovedi adevărate.
     Nu toți împărtășesc aceste idei. Scepticii prezic o deteriorare a eticii muncii pe durată lungă, cheltuieli enorme și șansa ca întregul proiect să eșueze. Cu cele 126 de agenții ale sale, sistemul american de asigurări sociale cheltuiește în prezent peste un trilion de dolari pe an. La cât se vor ridica sumele necesare să asigure venitul universal minim, dacă va fi introdus?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe