Newsflash

Veniturile medicilor: o problemă ce trebuie rezolvată

Veniturile medicilor: o problemă ce trebuie rezolvată

Scrisoare deschisă adresată politicienilor români (în special celor de la Ministerul Sănătăţii)

 

   Deoarece toate discuţiile de până acum dintre medici şi autorităţi par că se învârt în jurul cozii, credem că este timpul să spunem lucrurilor pe nume. Medicii, atât cei din sectorul public, cât şi cei din cel privat, doresc o remuneraţie decentă, în sensul unei plăţi corecte pe unitatea de timp (oră) şi pe prestaţia efectuată.
   Referitor la sectorul public, este necesar a se lua în consideraţie ambele criterii, deoarece, dincolo de actele medicale propriu-zise, medicii au o serie de îndatoriri mari consumatoare de timp, care nu pot fi cuantificate sub forma unor servicii medicale clare. Exemplu de asemenea îndatoriri: vizita la patul bolnavului, explicaţii şi clarificări acordate pacienţilor şi membrilor familiilor acestora asupra diagnosticului, prognosticului şi schemelor terapeutice, verificarea condicilor şi registrelor medicale, completarea foilor de observaţie şi a altor acte medicale, discuţii cu colegii asupra cazurilor problematice, instructaje cu personalul mediu şi auxiliar etc. Ca atare, propunerile ministrului sănătăţii care au ca scop „crearea“ posibilităţii ca medicii, printr-o activitate de spital sporită şi prelungită, să câştige mai mult, sunt complet gratuite, această posibilitate existând şi în prezent. În niciun caz nu aceasta este problema. Legislaţia muncii precizează destul de clar numărul maxim de ore zilnice pe care are voie să le lucreze un individ şi nu aceasta este problema cu medicii.
   Referitor la mediul privat: pentru un medic specialist care acordă consultaţii în contract cu Casa de asigurări de sănătate, se decontează o sumă cuprinsă între 16 şi 19 lei pe consultaţie iniţială, în funcţie de specialitate, şi mai mică pentru o consultaţie de control. Doar consultaţia neurologică şi cea psihiatrică beneficiază de tarife uşor mai mari, cuprinse între 25 şi 30 de lei, şi acestea insuficiente pentru ceea ce implică respectivele prestaţii medicale. Cum se poate asigura salariul unei asistente, al unei alte persoane responsabile cu igiena şi curăţenia, cheltuielile cu materialele consumabile, dezinfectantele, întreţinerea, încălzirea şi electricitatea, serviciile de preluare a deşeurilor biologice, medicaţia de urgenţă, amortizarea aparaturii medicale, taxele de evaluare anuale percepute de Casa de asigurări şi taxele de verificare metrologică a aparaturii din aceşti bani şi, în plus, medicul să aibă şi un oarecare profit – constituie o întrebare retorică. Dacă cei de la Casa de asigurări fac publică orice raportare în plus a unui medic, arătându-l cu degetul ca pe un mare infractor şi sancţionându-l cu amenzi disproporţionat de mari, credem că ar fi cazul să fie luate în calcul şi motivele pentru care respectivul medic a fost nevoit să recurgă la acel gest, primul fiind cel expus mai sus, iar „rapacitatea“ individuală fiind ultimul considerent de luat în seamă.
   Referitor la calculul salariului orar, pentru medicii din spital, acesta este comparabil cu cel al asistentelor medicale şi al infirmierelor, în condiţiile în care aproape în orice situaţie de malpraxis responsabilitatea revine medicului şi nu altcuiva. Efectul păstrării acestei stări de fapt va consta în reducerea treptată a numărului intervenţiilor potenţial riscante ca evoluţie (fenomen care a apărut deja), având în vedere că, în multe cazuri, se consideră malpraxis evoluţia nefavorabilă a unui pacient şi nu neîndeplinirea condiţiilor de practică medicală.
   Mai mult, standardele de practică medicală, dorite de medici şi de pacienţi în aceeaşi măsură, sunt greu de pus în practică în condiţiile unei infrastructuri medicale sărăcăcioase, învechite şi incomplete. În plus, condiţiile de practică medicală şi pregătire profesională continuă sunt afectate de numărul mare de absolvenţi raportat la populaţie, precum şi de repartiţia neconcordantă a acestor absolvenţi în teritoriu. Dar acestea reprezintă alte categorii de probleme, despre care vom vorbi cu altă ocazie.
   Aşadar, domnilor guvernanţi, nu vă mai învârtiţi în jurul cozii şi spuneţi răspicat dacă doriţi să rezolvaţi corect problema veniturilor medicilor sau doar doriţi să trageţi de timp şi, după ce nu veţi mai fi aleşi, să îi lăsaţi pe alţii să se descurce?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe