Newsflash

Veşti de la Orchestra Mondială a Medicilor

de Prof. dr. Florin AMZICA - mai 25 2015
Veşti de la Orchestra Mondială a Medicilor
  În ultima jumătate de an, Orchestra Mondială a Medicilor (World Doctors Orchestra – WDO) a participat la două turnee majore. Primul a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie 2014 în Chile. În conformitate cu formatul deja consacrat al acestor acţiuni, membrii orchestrei s-au reunit cu câteva zile înainte de datele concertelor, pentru repetiţii. Organismul organizator local a fost Colegiul Medicilor din Chile, care s-a distins pe tot parcursul acţiunii printr-o ospitalitate şi o eficacitate ieşite din comun şi a plasat repetiţiile în sala de concerte din sediul Colegiului. Această sală poartă numele lui Salvador Allende, care, înainte de a deveni un legendar preşedinte al Republicii Chile, a fost medic şi preşedinte al Colegiului Medicilor.
  Concertele s-au desfăşurat în cele două oraşe principale ale ţării gazdă: Valparaiso (22 noiembrie) şi Santiago (23 noiembrie). Programul propus melomanilor şi filantropilor chilieni a constat din Andante appassionato de Enrique Soro (1884–1954), compozitor chilian, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 de Johannes Brahms (1833–1897) şi Simfonia a 4-a de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847). Solistul concertului a fost pianistul de origine chiliană Gonzalo Paredes, în prezent rezident în Germania. Concertul s-a aflat sub bagheta dirijorului permanent al orchestrei, prof. dr. Stefan Willich.
  Beneficiile generate în timpul turneului au fost donate, în conformitate cu angajamentele asumate iniţial, unei şcoli de muzică dintr-un cartier defavorizat al oraşului Santiago, pentru cumpărarea de instrumente muzicale. Demn de remarcat, obiectivul caritativ oficial a fost suplimentat printr-o serie de acţiuni ad-hoc ale membrilor orchestrei, care, în mod spontan, au contribuit financiar la diverse „mici“ carităţi: cumpărarea de bilete la concertele orchestrei pentru persoane care nu-şi puteau permite un astfel de lux sau plata unor cursuri de vioară pentru o tânără care studia instrumentul singură din lipsă de mijloace materiale. Aş menţiona că tocmai aceste acţiuni definesc spiritul de veritabilă generozitate care îi caracterizează pe membrii orchestrei. În final, proiectul Chile a fost decretat, în mod oficios, drept cel mai reuşit din istoria organizaţiei.
  La mijlocul lunii aprilie 2015, a avut loc un alt turneu al Orchestrei Mondiale a Medicilor, în Germania. Repetiţiile şi primul concert (24 aprilie) au avut loc la Dresda, iar al doilea concert s-a desfăşurat la Konzerthaus Berlin, la 25 aprilie. În program, uvertura la „Maeştri cântăreţi din Nürnberg“ de Richard Wagner (1813–1883), Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvořak (1841–1904) şi Simfonia a 4-a de Robert Schumann (1810–1856). Solistul concertului de Dvořak a fost Ludwig Quandt, prim violoncelist, în ultimii 20 de ani, al Filarmonicii din Berlin (Berliner Philharmoniker).
   Cele două concerte s-au bucurat de o organizare fără cusur şi au generat un succes de public impresionant: sălile au fost umplute la refuz, iar la Dresda au participat trei mii de spectatori, capacitatea maximă a bisericii Sfintei Cruci (Kreuzkirche). În plus, la acest concert au participat personalităţi marcante ale vieţii politice a landului Saxonia şi ale comunităţii ştiinţifice germanofone, care participau la o conferinţă internaţională asupra epilepsiei. Beneficiul celor două concerte a fost, de altfel, îndrumat spre Fundaţia Michael (pentru epilepsie) şi spre organizaţia Dentists for Africa.
  Cei aproximativ o sută de muzicieni participanţi la aceste concerte s-au despărţit într-o atmosferă de optimism, având în suflet conştiinţa unor acţiuni bine împlinite. Urmează alte două turnee în acest an: Seattle/Vancouver şi insulele Barbados. Au fost, de asemenea, anunţate concertele pentru 2016. Membrii orchestrei au fost entuziasmaţi de ideea turneului din România, care se va desfăşura în luna mai, cu concerte la Cluj-Napoca (26 mai), Braşov (27 mai) şi Bucureşti (28 mai). În program, sub bagheta aceluiaşi prof. dr. Stefan Willich, Transylvania Bluegrass de Şerban Nichifor, Harold în Italia (solistă Aida Carmen Soanea) de Hector Berlioz, şi Simfonia a 6-a de Ludwig van Beethoven. Cauza caritativă desemnată pentru România: o reţea naţională de telemedicină a epilepsiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe