Newsflash

Victimele epidemiei de opiacee

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 14 2017
Victimele epidemiei de opiacee
     Boala rețetelor se întinde peste o națiune în care numărul celor cu dependență chimică și al victimelor prin supradozaj este în continuă creștere: 33.000 de morți în anul 2015, cu o medie națională între 6,3 și 35,5 de decese la o sută de mii de locuitori. Rapiditatea cu care se răspândește epidemia de medicamente ucigătoare este șocantă: în anul 2010 erau „numai” 16.651 de decese prin opiacee.
     Toby Cosgrove, renumit chirurg cardiac, directorul celui mai mare centru medical din Statele Unite, Cleveland Clinic, a fost cooptat în comitetul prezidențial pentru strategie politică. El are sarcina de a relansa eforturile pentru stăvilirea consumului de droguri, într-o bătălie pe care, până în prezent, guvernul și sistemul medical sunt departe de a o câștiga. Cosgrove a arătat că în anul 2016 au fost 52.000 de morți prin supradozajul cu medicamente opiacee, aproape egal cu cel al victimelor americane din întregul război din Vietnam (53.000). În fiecare zi, 91 de americani își pierd viața din cauza analgezicelor de tip opiaceu, obținute fie prin rețete medicale, fie clandestin de la traficanții de droguri, sau – mai nou – prin poșta internațională, care transportă, fără să știe, drogurile fabricate de laboratoare clandestine, multe din China.
     Medicamentele analgezice eliberate numai cu rețetă au fost poreclite „heroină legală”, iar circulația și consumul lor, la început populare în mediul marilor orașe, s-a extins la zonele rurale ale Americii. În anul 2016 au fost eliberate 336 de milioane de rețete pentru medicamente opiacee (față de 47 de milioane eliberate în 2006), iar numărul toxicomanilor a crescut cu 500% în ultimii șapte ani. Numai anul trecut, companiile farmaceutice care produc acest tip de medicamente au realizat vânzări în valoare de 8,6 miliarde de dolari (dublu față de 2015), iar prezicerile pesimiste anticipează o creștere de până la 12,4 miliarde în anul 2024.
     Costul global (medical și social) al deceselor prin supradozaj de opiacee a atins valoarea de 55 de miliarde de dolari anual, dintre care 20 de miliarde au fost necesare pentru acoperirea cheltuielilor pentru serviciile de ambulanță și cele din camerele de gardă. În decurs de un an, 1,3 milioane de americani au fost tratați în camerele de gardă sau internați. Cazurile de supradozaj prin opiacee prezentate la camerele de gardă au fost de 135.971 în anul 2000. Majoritatea au fost femei (53%), peste 65% erau intoxicați cu opiacee prin rețete, iar mortalitatea medie a fost de 2%. Cele mai frecvente comorbidități au fost bolile mintale, cele cardiovasculare și cele respiratorii.
     În afară de opiaceele care se eliberează numai cu rețetă, cele care se cumpără fără rețete medicale (siropurile de tuse cu dextrometorfan sau codeină, medicamentele pentru răceală cu pseudoefedrină și medicamentele pentru vertij cu dimenhidrinat) pot deveni ele însele produse de abuz, sau deschid calea spre droguri mai puternice. S-a remarcat că, spre deosebire de „drogurile de stradă”, opiaceele eliberate cu rețetă au creat o epidemie de intoxicați care nu ține cont de vârstă, gen, rasă, condiție socială, grad de educație, venit, condiție fizică și de sănătate sau înclinații politice. De la zonele unde locuiesc cei mai bogați oameni, până la periferiile sărace ale orașelor și zonele rurale cele mai îndepărtate, abuzul de opiacee se regăsește cu aceeași frecvență și crește cu viteze asemănătoare.
     Anul trecut, în New York, decesele prin supradozaj de medicamente au fost de patru ori mai numeroase decât omorurile violente. Primarul De Blazio a cerut cetățenilor să poarte la ei doze de antidot (naloxonă) care ar putea salva victimele posibile înainte de sosirea echipelor medicale de urgență. Totodată, consilierii sociali au început mobilizarea, astfel încât toate familiile să-și procure aparate automate de injectare intravenoasă de naloxonă, care să fie accesibile în cazul în care un membru din familie devine victima opririi respiratorii pe care o induc opiaceele.
     Pe lângă efectele dezastruoase asupra vieții și sănătății pe care o au opiaceele, ele au mai declanșat un fenomen nou: „Cascada de medicamente”. Este vorba de nevoia de a utiliza alte produse farmaceutice, pentru combaterea efectelor secundare ale folosirii cronice de opiacee: anticonstipante (lubiprostone, naloxegol), medicamente care pot ajuta la vindecarea abuzului (combinația de buprenorfină și naloxonă sau naltrexone), medicamentele pentru resuscitare (naloxonă), medicamente pentru reducerea efectelor negative ale suprimării drogului și medicamente care cresc nivelul de testosteron (terapia cu androgeni este indicată la bolnavii de ambele sexe care au dezvoltat endocrinopatia secundară drogurilor opiacee).
     Cauzele creșterii fără precedent a utilizării drogurilor opiacee în societatea americană sunt numeroase: accesul facil (personal medical care vinde drogurile sau rețetele, farmaciști și tehnicieni de farmacie, sustragerile din depozitele companiilor farmaceutice, fabricarea ilicită în țară sau în străinătate), numărul tot mai mare al traficanților, modul simplu de folosire, modificarea principiilor morale cu răspândirea permisivismului nerațional și creșterea numărului de adolescenți care folosesc drogul, ce transferă apoi obiceiurile la vârsta adultă.
     Dar mai există o cauză imputabilă profesiunii medicale. În ultimele decenii, specialitatea de „medicină a durerii” s-a dezvoltat exploziv. Medicii care o practică tratează multe cazuri perfect îndreptățite, precum bolile maligne avansate, sindroamele musculo-scheletale infirmizante, politraumatismele cu recuperare îndelungată sau ale neuropatiilor severe. Pe lângă acestea însă, doctorii „de durere” primesc și tratează cu doze mari de analgezice majore cazuri discutabile, precum cele de sindroame de durere cronică, sau fibromialgie, diagnosticate cu prea multă ușurință. Pe lângă bolnavii în cauză, care devin rapid dependenți de medicamentele îngurgitate zilnic în doze mari, membrii familiei sau cei care locuiesc în aceeași casă pot fi atrași de stocurile mari de opiacee, care sunt la îndemână.
     Indiferent de calea pe care se ajunge la abuzul de analgezice majore, rezultatele din ultimii ani sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru viața multor oameni de vârstă activă, care devin victime ale pastilelor din ce în ce mai ușor de procurat. Anul acesta s-a înregistrat o schimbare de direcție a curbei mortalității la categoria de vârstă medie: după peste șase decenii de scădere continuă, femeile și bărbații cu vârste între 25 și 64 de ani au demonstrat un număr mai mare de decese, majoritatea prin accidente și supradozaj. Sănătatea și viitorul societății americane sunt la risc, pe lângă indivizii care se expun excesului de droguri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe