Newsflash

Vizibilitate

de Prof. dr. Peter MANU - mar. 22 2013
Vizibilitate

Dacă valoarea ar sta în număr, atunci revistele medicale româneşti ar trebui să fie bine de tot în faţă. Cum se văd în lumea civilizată publicaţiile ştiinţifice medicale din România? Reformulând întrebarea, se văd? (Dr. A. M.)

 

   Ca orice ţară condusă de oameni mediocri, fără viziune şi fără talent, România postcomunistă are o clasă birocratică, stufoasă şi mai degrabă incompetentă, care produce clasificări, unele mai absurde sau mai ridicole decât altele, dar toate inutile. Un exemplu este clasificarea revistelor ştiinţifice din ţară, împărţite în nu mai puţin de cinci categorii (A, B+, B, C şi D). Din primele trei categorii fac parte reviste incluse în baze de date din afara ţării. Din detaliile disponibile public, rezultă că aceste trei categorii includ 45 de reviste medicale. Din păcate, numai cinci dintre ele – Acta Endocrinologica (Bucharest), Chirurgia, Journal of Cellular and Molecular Medicine, Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases şi Revista Română de Bioetică – îndeplinesc criteriile tradiţionale de vizibilitate, adică sunt indexate de Thomson ISI şi cuprinse în PubMed. Thomson ISI este abrevierea pentru Institute for Scientific Information, o organizaţie comercială care publică, între altele, date care permit aprecierea calităţii revistei prin factorul de impact rezultat din numărul de citări ale fiecărui articol. PubMed este o bază de date accesibilă gratuit pe internet, administrată de United States National Library of Medicine, care publică rezumatele articolelor indexate şi face posibil, în anumite condiţii, accesul la text.
   Cercetarea medicală din România poate deveni vizibilă în afara ţării numai prin articole publicate în reviste indexate ISI şi cuprinse în PubMed. Reversul medaliei este la fel de clar, adică pentru vizibilitatea cercetării nu contează articole publicate în orice alt fel de reviste, din ţară sau străinătate; cărţi publicate în limba română; comunicări la orice fel de congres; invitaţii la orice fel de forum; calitatea de membru sau lider în orice organizaţie; premii, medalii sau titluri onorifice acordate de guverne, universităţi, asociaţii profesionale, fundaţii şi persoane particulare.
   În acest moment, persoana cu cea mai mare vizibilitate ştiinţifică internaţională din medicina românească este profesorul Tudor Ciuleanu. Un articol al universitarului clujean, publicat în 2005 în New England Journal of Medicine, a fost citat în 3.470 de publicaţii. Un alt articol, publicat în acelaşi an în Lancet, are deja 1.480 de citări. O lucrare acceptată în Journal of Clinical Oncology, în 2006, e cuprinsă în bibliografia a 524 de articole ale altor cercetători. În total, vizibilitatea internaţională a operei profesorului Tudor Ciuleanu o depăşeşte pe cea a medicilor care sunt membri titulari ai Academiei Române (L. M. Popescu, C. Popa, I. Sinescu, L. Dănăilă şi V. Voicu) luaţi împreună. Şi, fiindcă veni vorba despre Academia Română, vom menţiona că cel mai vizibil dintre membrii secţiei medicale este profesorul Constantin Ionescu-Tîrgovişte, care a fost citat de 487 de ori pentru un articol publicat în 2005 în New England Journal of Medicine, de 394 de ori pentru o lucrare în Diabetes, din 2004, şi de 374 de ori pentru rezultate publicate în Nature, în 2006.

 

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe