Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Vocație sau implicare?

Viața Medicală
Conf. dr. Horia BUMBEA vineri, 28 aprilie 2017
     Medicina modernă cunoaște o implicare covârșitoare a metodelor de diagnostic obiective, care aduc pe lângă echilibrarea metodei de analiză, o creștere permanentă a sensibilității de diagnostic. Un exemplu în acest sens este reprezentat de hematologie, unde specialistul hematolog clinician susține un examen practic privind tehnicile de laborator, inclusiv citirea unor probe de sânge prin microscopie optică. Progresul terapiilor oncohematologice prin dezvoltarea tratamentului țintit celular și chiar molecular s-a asociat permanent cu dezvoltarea metodelor de diagnostic prin utilizarea tehnicilor de înaltă performanță. Astfel, se analizează celulele la nivel de receptori și componente ale materialului genetic, care permit personalizarea terapiei în funcție de genotip sau imunofenotip.
     Dacă, în țările dezvoltate, acest domeniu este acoperit cu experți grupați în laboratoare puternice, de regulă asociate centrelor universitare de cercetare, în România el reprezintă mai degrabă o opțiune, în condițiile în care sunt utilizate numeroase molecule inovative, terapii țintite, inclusiv transplant de celule stem. Evaluarea prognostică prin tehnici de genetică moleculară sau convențională are o importanță covârșitoare în elaborarea strategiei terapeutice în leucemii acute și cronice, mielodisplazii sau limfoame. La noi însă, accentul s-a pus doar pe identificarea potențialelor ținte terapeutice. Aprecierea riscului se rezumă de cele mai multe ori la criterii clinice și răspunsul la linia standard de tratament, deși în ghidurile internaționale sunt prezentate de cele mai multe ori criterii imunofenotipice, genetice sau moleculare.
     În România, dezvoltarea expertizei în imunofenotipare, metodă obligatorie în diagnostic, s-a realizat mai ales prin implicarea personală a unor specialiști de laborator, medici, biologi, sau chiar clinicieni, care s-au grupat în jurul Asociației de Citometrie din România, nu prin susținerea instituțiilor. Acest lucru a făcut ca, la peste zece ani de la înființarea acestei asociații, masa critică de specialiști în diagnostic imunofenotipic să reprezinte motorul prin care s-a lansat primul program național de diagnostic, respectiv „Subprogramul de diagnostic imunofenotipic, citogenetic și molecular al leucemiilor acute”. Când s-a realizat că pacienții cu leucemii acute nu sunt suficient de bine evaluați în vederea riscului de recădere, s-a finanțat prin sistemul public de sănătate și acest program de diagnostic. El funcționează în șapte centre, în primul rând prin utilizarea analizei de imunofenotipare și asocierea în câteva centre a analizei citogenetice și moleculare, și permite diagnosticul precis și urmărirea corectă a răspunsului terapeutic la peste 800 de pacienți pe an.
     În prezent, diagnosticul leucemiilor acute este realizat la standardele internaționale, dar nu se știe că în spatele acestui demers stau câțiva experți în diagnosticul prin imunofenotipare, prin genetică și biologie moleculară, care se educă prin voință proprie, s-au organizat în asociații și își organizează cursuri de perfecționare cu experți internaționali sau își plătesc participarea la cursuri de perfecționare în centre de referință. Este de neînțeles cum un sistem public de sănătate nu își motivează valorile, pentru că spitalele implicate în program nu au buget pentru bonificarea sau motivarea acestor experți, ci numai pentru plata serviciului și al consumabilelor. Dacă acești experți pleacă din sistem, programul dispare pur și simplu. Dar, într-o perioadă în care medicii pleacă din țară, ei rămân. Să fie vorba de vocație?... Implicare?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.