Newsflash

Voluntariat și probleme de sistem

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 12 2016
Voluntariat și probleme de sistem
    Îmi aduc aminte cum, în anii ʼ90, descoperisem o organizație nonguvernamentală care îmi plăcea foarte mult. I-am vizitat pe cei implicați, am discutat, am început să colaborăm. Se ocupau de o problemă de importanță în sănătatea publică (dar și în medicina curativă), erau tineri, entuziaști, absolut neinteresați de aspectele materiale. Puneau suflet și lucrau cât de mult puteau, fără rezerve. Se ajutau unii pe alții și își demonstrau colegialitatea față de toți ceilalți din sistemul medico-social, contribuind împreună la o acțiune importantă pentru țara noastră. Această perioadă a durat destul de mult, ani și ani. Nu aveau fonduri dedicate, realizau chiar ei acțiuni pentru colectare de fonduri și reușeau să obțină cele necesare desfășurării activității. Mai târziu, după mai mulți ani, a apărut o finanțare serioasă care permitea utilizarea fondurilor pentru mai multe activități, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate publică.
    Multă bucurie a produs obținerea de fonduri, posibilitatea de extindere a activităților, finanțarea mai multor organizații, implicarea a mult mai mulți oameni (inițial acționând colegial, depunând eforturi în comun și sprijinindu-se reciproc), ceea ce a condus, firește, la susținerea mai multor persoane ce aveau nevoie de aceasta în diferite modalități (medicale, sociale, de ordin psihologic etc.). Totul părea să evolueze foarte bine. Doar că, de-acum au început să existe și salarii – măricele în comparație cu altele din România, uriașe în comparație cu situația precedentă obținerii lor (când mai toată activitatea era pur voluntară). În doar câțiva ani de „salarizare“, s-au „uitat“ anii anteriori. Uitarea a intervenit atât în zona organizațiilor nonguvernamentale, cât și în cea instituțională, pentru că finanțarea a permis sprijinirea în ambele zone, iar salariile celor din instituții ale statului au fost completate cu fonduri din proiect, crescând semnificativ. În ambele zone a început să se „implementeze“ gândul, apoi comentariul, apoi faptele legate de întrebarea: „Mie ce îmi iese?“, atunci când apărea necesitatea unor activități suplimentare, nespecificate în documentele de proiect. Mai concret, dacă documentele de proiect specificau că pentru atingerea obiectivului „X“ sunt necesare activitățile „1, 2 și 3“, în cazul în care se descoperea pe parcurs că ar fi utilă și activitatea „4“, reacția era relativ frecvent una de respingere. În ciuda faptului că banii primiți erau deja multicei, în ciuda unei lungi experiențe de voluntariat și mai ales voluntariat colegial, în care banii primiți fuseseră aproape zero.
    Mai rău decât atât, dacă înainte sprijinul reciproc era regula, susținerea celor implicați în același scop (fie ei din domeniul medical, social, administrativ etc.) era necondiționată, a început... concurența. Prezența banilor a etalat (în multe cazuri, dar nu în toate – am întâlnit și persoane care au continuat să lucreze ca și când nu ar fi fost finanțate, păstrând spiritul de voluntariat) unele aspecte de comportament care m-au necăjit mult. Concurența nu a fost neapărat una constructivă. În cadrul acestei concurențe, exista și gândul: „Dacă va mai exista o finanțare ulterioară acestui proiect, trebuie să o primim noi, nu ceilalți“. Am văzut și am trăit toate acestea. Stăteam, mă miram, nu îmi venea să cred.
    „Mirările“ mele din anii ʼ80 au atins însă un alt nivel. Începusem să mă gândesc că nimic nu mai poate să mă surprindă. Absolut greșit. Se pare că nu există limite. Una dintre mirările de atunci a apărut tot din cauza banilor. Mă gândeam că lumea nu muncește prea atent, prea bine, prea colegial pentru că este plătită prost, e preocupată de lipsuri, nu mai are chef să se gândească și la alții. Dar au venit trei perioade în care am coordonat echipe care lucrau „pe bani”. Salariile erau măricele în comparație cu cele pe care alți colegi le puteau obține. Și încă și mai și: de-a dreptul măricele pentru efortul depus și rezultatele obținute. Aparent, existau toate motivele pentru un super spirit de muncă, de colegialitate. Te puteai aștepta la munca în echipa ideală, în care lucrurile funcționează cel puțin ca în „Cei trei muschetari“: „Toți pentru unul și unul pentru toți“. Surpriză! Nici pomeneală de activitate colegială la nivelul potrivit. Dimpotrivă, „frecușuri“, formarea unor mici grupuri, discuții neprincipiale și de multe ori „pe la colțuri“, nemulțumire pentru aproape orice solicitare „în plus“ (adică în afara documentului de proiect), supărare serioasă în momentul impunerii unei anumite activități.
    În acea perioadă am realizat că nu lipsa banilor este problema în țara noastră. Problema este lipsa principiilor, lipsa formării unui caracter bun, lipsa unui antrenament încă din grădiniță sau din școala primară în sensul colegialității, în spiritul de echipă, în sensul colaborării și susținerii reciproce în mod necondiționat. Este o problemă legată și de lipsa conștiinței de apartenență la un neam și o țară. Lipsa dorinței de a face ceva pentru țara ta, chiar dacă ție nu îți aduce niciun beneficiu (asta este oricum o tâmpenie, pentru că orice faci pentru țara ta, în mod indirect, ție sau cuiva din familia ta sau cuiva dintre prietenii tăi îi va aduce un beneficiu).
    Problema nu este a individului, ci a societății, a sistemului. Luând pe fiecare în parte, nu ar trebui (poate) să-i facem reproșuri, pentru că este o problemă de sistem. Trăim într-un sistem construit prost, cu intenție. Reproșul este pentru cei care l-au construit așa, fie înainte de 1965, fie înainte de 1989, fie din decembrie 1989 încoace. Trupele implicate în această construcție poartă vina în mare majoritate. Că au avut „instructori“ din afară sau din interior, asta nu mai contează. Contează că unii erau români și s-au purtat mizerabil cu națiunea din care făceau parte, au distrus elitele pe care această țară le avea înainte de 1947 și au încercat să nu mai permită apariția altora, ci doar construcția „omului nou“ – care a făcut, face și va face în continuare încă mult rău. Câtă vreme șmecheria și puterea de a te strecura sunt considerate valori, nu putem schimba mizeria impusă (și acceptată) din afară și din interior.
    Ca să putem schimba ceva, trebuie întâi să înțelegem că problema este una sistemică. Și că rezolvarea nu poate fi găsită decât împreună, colegial, în spirit de echipă, necondiționat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe