Newsflash

Vulnerabilitate

de Adrian GHEORGHE - oct. 30 2014
Vulnerabilitate
    Despre epidemia de Ebola s-a scris mult începând cu luna august. În curând, e foarte probabil că se va scrie puţin şi, în final, se va scrie doar sporadic, dacă nu survin evenimente excepţionale. Aceasta nu este nici o previziune şi nici o observaţie de bun simţ. Modul în care media relatează ameninţările de sănătate publică a fost analizat în urma crizelor de gen din ultimele decenii, precum encefalopatia spongiformă bovină şi gripa aviară. Două variabile şi o dimensiune determină măsura în care presa acoperă epidemiile. Dimensiunea este „evenimentul“, spre deosebire de „ciclul temporal“ sau „fondul problemei“. Variabilele sunt numărul de cazuri confirmate şi magnitudinea răspunsurilor instituţionale adoptate. Cu cât aceste variabile iau valori mai radicale, cu atât publicul va fi mai informat. 
    Cum va influenţa acoperirea media ceea ce credem despre Ebola? Realitatea urâtă este că epidemia de Ebola este aici ca să rămână. Punctul în care putea fi întoarsă din drum a trecut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), partenerii guvernamentali şi organizaţiile nonprofit cu operaţiuni la sol îşi fac planuri de intervenţie cu un orizont de şase luni până la un an. Se mobilizează bani, oameni şi leadership.
   GlaxoSmithKline a introdus deja în producţie 10.000 de doze ale vaccinului său, care abia a început testele clinice pe oameni, urmând să le facă disponibile în funcţie de rezultatele acestor teste. Atât producţia anticipată a acestor doze, cât şi testele clinice de faza unu au fost finanţate prin granturi oferite de organizaţii caritabile sau de cercetare.
   Epidemia de Ebola încasează toate cheltuielile care nu s-au făcut la timp. În trei dintre cele mai sărace ţări din lume, vieţile sunt cel mai uşor de luat. Abia ulterior se ajunge la economie. Banca Mondială a făcut primele calcule pentru Sierra Leone, Guineea şi Liberia în 2015, revizuind în jos toate estimările indicatorilor macro până la creştere economică negativă de –4,9% pentru Liberia în cel mai pesimist dintre scenarii, ceea ce înseamnă o scădere de 11,7% faţă de estimarea precedentă. Unul dintre motivele pentru lentoarea răspunsului la epidemie a fost că cele trei ţări aveau puţine cadre medicale disponibile. O mare parte au murit în urma contactului cu pacienţi infectaţi. Din acest punct de vedere, pericolul persistă şi va mai persista în Africa de Vest. Liberia şi Sierra Leone au fiecare câte o şcoală de medicină care trebuie să pregătescă toţi medicii pentru populaţii de patru, respectiv cinci milioane de oameni. Aceste şcoli de medicină au, conform International Medical Education Directory (IMED), printre cele mai scurte curicule din regiune cu cinci şi, respectiv, cinci ani şi jumătate de formare. Şi nu vorbim despre cifre de şcolarizare comparabile celor cu care suntem obişnuiţi în România. UMF „Carol Davila“ a scos la concurs pentru anul universitar 2014–2015 peste 500 de locuri finanţate de la buget şi alte 250 cu taxă, care se vor şi ocupa. Sub-Saharan African Medical Schools Study (SAMSS), studiu finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi condus de George Washington University în 2010, a găsit că peste jumătate din şcolile de medicină din Africa şcolarizează cel mult 150 de studenţi în fiecare an (40%, cel mult 100 de studenţi). O medie de 81% din aceştia finalizează ciclul universitar, ceea ce plasează cele mai optimiste estimări ale numărului anual al absolvenţilor gata să înceapă practica tot în jurul valorii de 150. Este foarte puţin, oricum am privi lucrurile şi nici nu am început încă să discutăm despre migraţia profesională, un alt considerent major pentru care resursa umană medicală este acut insuficientă în Africa Subsahariană. Pot fi trimişi acolo mii de lucrători medicali şi mii de militari pentru şase luni sau un an sau un an şi jumătate. Şcolile de medicină nu încap în avioane şi nu produc absolvenţi pe spaţiul unui rezervor.
    S-ar putea clama că sărăcia este principala problemă. Dacă ar fi survenit cazuri de Ebola în ţări sau regiuni mai dezvoltate, cu sisteme de sănătate mai articulate şi cu guvernare cât de cât acceptabilă, poate că nu s-ar fi pus problema escaladării înspre o epidemie. Cu toate acestea, situaţia actuală arată că actul de sănătate publică a devenit suficient de complex încât asigurarea mijloacelor materiale de răspuns în situaţii de criză nu reprezintă decât un prim pas către soluţionarea crizei, mulţi alţii rămânând de negociat. De exemplu, barierele culturale şi lipsa educaţiei medicale. La mijlocul lunii septembrie, o echipă de opt jurnalişti şi lucrători medicali au fost ucişi în plină zi de localnicii pe care îi vizitau în timpul misiunii de a răspândi informaţii despre Ebola, într-un sat de la graniţa sudică a Guineii. Ce s-a discutat mai puţin a fost că întâlnirea propriu-zisă de informare cu liderii comunităţii (aşa-zişii bătrâni ai satului, păstrători ai tradiţiilor) a început, de fapt, sub auspicii bune. Abia apoi au intrat în peisaj tineri violenţi care au început să arunce cu pietre în vizitatori, i-au târât cu forţa din grup şi ce-a urmat doar ei mai ştiu.
    Nu e loc nici măcar de-un colţ de rictus pe un fond de „sălbaticii, la ei acolo“. Health Literacy Survey, studiu finanţat de Comisia Europeană şi publicat în 2011, a investigat nivelul cunoaşterii medicale în rândul publicului larg în opt ţări EU27. Jumătate dintre respondenţi au raportat cunoştinţe medicale inadecvate sau problematice. Bulgaria a raportat cel mai mare număr de  respondenţi (26%) cu o cunoaştere medicală inadecvată.
    O altă barieră în calea unui răspuns eficient a fost identificarea şi articularea mecanismelor adecvate de leadership în astfel de situaţii. A fost nevoie de trei luni de la notificarea focarului epidemic la OMS până la identificarea oficială a virusului Ebola drept cauză. Apoi, de alte două luni până la declararea urgenţei de sănătate publică. Médecins sans Frontières (MSF) susţinuse de luni bune necesitatea unui răspuns amplu, care a venit doar cu ecou. Şi MSF nu este o organizaţie oarecare, ci a devenit partener-cheie al OMS în controlul epidemiei. Nu a fost nimeni care să asculte. Focarul în sine a fost localizat într-o zonă de refugiaţi la graniţa comună a celor trei ţări, ceea ce a făcut ca jurisdicţia managementului local să fie un coşmar administrativ. Pare un scenariu distant şi neverosimil? Mult descântatul pachet autohton de servicii medicale de bază a fost fundamentat pe un set de date consolidat în premieră de la instituţii publice cheie pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra nevoilor şi activităţii clinice din România. În condiţii de urgenţă maximă, noutatea unui astfel de efort de colectare şi analiză a datelor l-ar fi făcut aproape imposibil de conceput şi desfăşurat.

Tragedia din Africa de Vest îi poate lăsa indiferenţi pe cei care merită să rămână aşa. Lecţia de fond este că apare un moment când neajunsuri care par să nu aibă un preţ capătă unul care va fi dificil de cuprins. Exodul medicilor, decredibilizarea profesiei, „bombe“ de sănătate publică, precum obezitatea şi tuberculoza, absenţa standardelor de cost şi a celor de calitate mai pot aştepta. Din nou, presa lucrează mai degrabă cu evenimente şi aplică legea numerelor mari.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe