Newsflash

Zâmbete și aplauze de sezon

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 28 2015
Zâmbete și aplauze de sezon
     Sfârșitul lui decembrie este un bun prilej pentru bilanțuri și clasamente ale celor mai relevante cercetări de peste an. Nu ne-am propus să discutăm aici cele mai importante articole științifice medicale publicate de autori români în 2015 în Science sau în Nature, deoarece ar fi o discuție foarte scurtă. Chiar monosilabică. Nu. Nu avem. Dar ne-am dori să putem vorbi și despre astfel de articole. Poate la anul.
     Până atunci, citim cu interes clasamentele realizate de cele două reviste științifice care conduc detașat, la rândul lor, în propriul clasament al publicațiilor științifice internaționale. Science, de pildă, în numărul de astăzi (18 decembrie), stabilește un posibil clasament1 al celor mai importante descoperiri ale anului 2015, iar învingătorul indiscutabil al editorilor americani este tehnologia CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeat) de editare a genomului. Aceasta nu este nici măcar nouă, după ce a mai figurat în clasamentele de sfârșit de an ale revistei în 2012 și 2013, fără a câștiga până acum prima poziție. În 2015 însă, tehnologia a făcut câțiva pași înainte, care ar putea, în principiu, să permită eliminarea unor secvențe ADN specifice din genom și, odată cu acestea, a unor boli cu totul.
 
 
 

Revoluția editării genomului

 

     CRISPR este una dintre cele câteva tehnici de editare a genomului, dar ceea ce o diferențiază de competiție este costul foarte redus și ușurința cu care poate fi aplicată, consecința fiind o adevărată „democratizare“ a utilizării ei. De la introducerea unor gene noi în genom la eliminarea cu totul a altora, aplicațiile posibile sunt de-a dreptul nelimitate.
     Prin tehnica CRISPR, de altfel, s-a reușit introducerea rezistenței la infecția cu Plasmodium a unor specii de țânțar, dar și obținerea unor specii noi, modificate genetic: câini cu musculatura foarte dezvoltată, porci rezistenți la anumite virusuri (ceea ce ar putea redeschide calea către transplantul de organe animale la om) și chiar cereale care combat anumiți fungi. Cea mai discutată aplicație a anului a fost însă, fără prea mult dubiu, aceea în care un grup de la Guangzhou a reușit să elimine gena beta-talasemiei din embrioni umani neviabili rămași în urma unor proceduri de fertilizare in vitro. Grupul chinez și-a propus, de fapt, să demonstreze cât de imprecisă este tehnica de editare genomică și cât de riscantă ar fi utilizarea ei la om, dat fiind că procesul propriu-zis a generat numeroase alte mutații neașteptate, dar rezultatul a fost altul decât cel scontat. Dezbaterea a explodat în a doua parte a anului (articolul grupului chinez a apărut în aprilie în revista Protein & Cell), culminând cu un summit pe această temă organizat luna aceasta la Washington. Consensul de moment este că tehnica de editare a genomului nu este încă utilizabilă pentru modificarea embrionilor umani în scop reproductiv, însă temerile sunt că ea ar putea fi utilizată de clinici ilegale de fertilizare, având în vedere miza uriașă și potențialul interes.

 

Best of the rest

 

     Clasamentul revistei Science este completat de o serie de descoperiri astronomice centrate pe Pluto, planeta pitică, de analiza ADN a fosilelor omului de Kennewick, strămoșul amerindienilor de astăzi, de lipsa de reproductibilitate a studiilor din domeniul psihologiei (din o sută de cercetări replicate, doar în 39 au putut fi replicate rezultatele). Mai contează și descoperirea unei noi specii hominide în Africa de Sud (Homo naledi), alături de cercetările privind ridicarea la suprafața terestră a unor formațiuni de rocă din adâncul mantei.
     Cercetarea biomedicală rămâne însă „vedeta“ anului, tehnicii de editare a genomului alăturându-i-se o serie de alte descoperiri remarcabile, pe care le-am semnalat în „Viața medicală“ atunci când au fost comunicate inițial: vaccinul împotriva virusului Ebola, modificarea unor tulpini de Saccharomyces cerevisiae pentru a converti zahărul nu în alcool, ci în opioide, și, în fine, surpriza uriașă pe care au avut-o anatomiștii odată cu descoperirea vaselor limfatice la nivelul creierului.

 

Cercetători și activiști

 

     De partea aceasta a Atlanticului, revista Nature vine cu un alt clasament2, dar nu al descoperirilor, ci al descoperitorilor. Mai exact, o listă cu zece oameni care au contat cel mai mult anul acesta. Lista pare diferită de cea din Science, dar aparențele sunt înșelătoare. Excepția este reprezentată de „capul de listă“, Christiana Figueres – „paznicul climei“, nimeni alta decât liderul conferinței ONU pentru climat, recent încheiate la Paris cu acordul celor 195 de state participante de a menține încălzirea globală în limita a două grade, care să asigure un viitor speciei umane. Activista de origine costaricană nu se înscrie în profilul cercetătorului științific, dar eforturile ei au fost unanim salutate de întreaga lume a științei, în frunte cu – iată – prestigioasa revistă britanică.
     Lista din Nature continuă previzibil. Junjiu Huang primește titlul de „editor embrionar“ pentru – evident – utilizarea tehnologiei CRISPR-Cas9; explicația dată de revistă este că „un biolog modest a stârnit o dezbatere globală cu un experiment de editare a genelor embrionilor umani“. Alan Stern urmează, cu titlul de „vânător al lui Pluto“ – un savant încăpățânat care a adus în atenție planeta pitică. Din domeniul bio­medical, Zhenan Bao primește titlul de „stăpână a materialelor“; cititorii noștri își vor aminti, poate, de studiul recent prin care grupul condus de inginerul chimist de la Stanford a demonstrat că și pielea artificială poate fi dotată cu senzori pentru atingere, creând astfel proteze de... senzație.
     O altă prezență atipică pentru cercetare pe lista oamenilor care au contat în anul abia încheiat este Ali Akbar Salehi, „diplomatul nuclear“, conducătorul programului nuclear iranian și artizanul tratatului de neproliferare nucleară, prin care statul din Orientul Mijlociu dă semne că vrea să reintre în circuitul internațional. Tot din zona activismului, pe lista revistei britanice intră Joan Schmelz, „o voce pentru femei“, astronomul american contribuind la demascarea unui adevărat lanț de hărțuiri sexuale, care au avut ca rezultat demisia unui foarte cunoscut astronom de la Universitatea Berkeley.
     Urmează, în completarea celor amintiți, David Reich („arheologul genomului“), Mikhail Eremets („super dirijorul“ – un joc de cuvinte cu superconductorii descoperiți de savantul de origine rusă), Christina Smolke (pentru „revoluția fermentației“ – producerea de opioizi cu ajutorul drojdiei de bere) și Brian Nosek („spulberatorul de erori“ – pentru demonstrarea lipsei de reproductibilitate a cercetărilor din domeniul psihologiei).

 

Microbi și antiplachetare noi

 

     Nu toate revistele importante sunt însă preocupate de clasamente și topuri ale anului. Cell, de pildă, a publicat ieri (17 decembrie) un studiu3 foarte interesant, care demonstrează că ar putea fi obținute efecte cardiovasculare benefice acționând direct asupra microbiotei intestinale. Mai exact, prin blocarea producției de trimetilamină, un metabolit produs de bacteriile din intestin, scade formarea de leziuni aterosclerotice și, implicit, riscul cardiovascular (fig. 1).
 
 
 
 
Fig. 1 – Tratamentul împotriva microbiotei intestinale cu un inhibitor non-letal care blochează producția metabolitului trimetilamină reduce formarea leziunilor aterosclerotice și reprezintă primul pas către terapia bolilor cardiometabolice prin acțiuni asupra microbiomului
© Wang et al./Cell 2015
 
     Tot ieri a apărut, în Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (revistă din portofoliul American Heart Association) și un foarte interesant studiu4 privind o clasă nouă de agenți antiplachetari, pep­ducinele. Studiul clinic de fază 1 a utilizat antiplachetarul inovator pentru prevenția complicațiilor ischemice ale intervențiilor coronariene percutanate. Substanța a fost administrată în infuzie continuă de una-două ore (0,01–2 mg/kg) la 31 de pacienți cu boală coronariană sau cu multipli factori de risc coronarian și au fost evaluate siguranța, activitatea antiplachetară și farmacocinetica până la zece zile după administrare. Efectul terapeutic a fost dependent de doză și nu a existat un impact semnificativ asupra agregării induse de alți factori, activitatea fiind specifică receptorului 1 activat de protează. Timpul de înjumătățire a fost de 1,3–1,8 ore, iar medicamentul nu a fost detectabil în urină. Nu au existat efecte asupra sângerărilor, coagulării sau parametrilor EKG. Optimismul de moment trebuie însă confirmat de studii clinice de fază 2 și 3, înainte de a putea discuta de un nou agent terapeutic în foarte competitiva clasă a tratamentelor antiplachetare.
     Mai amintim aici și un studiu5 publicat miercuri (16 decembrie) în Journal of Neuroscience, care indică un posibil rol important în producerea leziunilor ischemice cerebrale pentru ARN lung non-codant (LncRNA). Cercetarea a vizat proteomul și evoluția acestuia în timpul și după producerea unui accident vascular cerebral. Este posibil ca modularea expresiei unor gene la nivelul neuronilor afectați de ischemie să poată controla extensia leziunii ischemice (fig. 2), dar până la identificarea unor intervenții terapeutice va fi nevoie de translarea acestui model animal la om și de verificarea sa în studii clinice – etape care au filtrat fără excepție toate intervențiile farmacologice propuse până în prezent pentru accidentul vascular cerebral ischemic, cu excepția trombolizei.
Fig. 2 – În cadrul experimentului, cercetătorii au reușit să limiteze extensia leziunilor cerebrale prin blocarea ARN non-codant (dreapta), în comparație cu animalele de control
© Vemuganti et al., University of Wisconsin-Madison

 

Spiritul Crăciunului

 

     Nu toate revistele științifice sunt însă la fel de... „serioase“ în preajma sărbătorilor. A devenit deja o tradiție ca The BMJ să pregătească pentru Crăciun un număr trăsnit. Neseriozitatea este însă doar o expresie a unui simț al umorului foarte bine dezvoltat, nu vă gândiți la cine știe ce neserioși cum poate reviste mai puțin britanice v-or fi scos în cale. Studiile sunt cât se poate de corect efectuate, după o metodologie științifică; surprinzătoare sunt doar ideile și concluziile.
     Una dintre cercetări a avut un scop de-a dreptul îndrăzneț: să găsească spiritul Crăciunului. Sau măcar locul din creierul uman care îl găzduiește. Nimic mai simplu: imagistica funcțională a creierului (un PET banal, nimic complicat) a fost efectuată la zece persoane care sărbătoresc anual Crăciunul și altor zece care nu au nimic în comun cu această sărbătoare; pentru a găsi spiritul Crăciunului, acestora le-au fost arătate imagini tematice. La cei care sărbătoresc Crăciunul au fost observate activări semnificativ mai mari ale cortexului motor, premotor, motor primar și al lobului parietal, în comparație cu grupul de control (fig. 3). Cu alte cuvinte, spun danezii care au efectuat studiul, există o adevărată rețea a spiritului Crăciunului în creierul uman.
Fig. 3 – Spiritul Crăciunului activează o întreagă rețea cerebrală
 
     Umorul editorilor de la simpatica revistă britanică a inclus în ediția de sfârșit de an și un studiu care arată că filmele de groază cresc concentrația factorului VIII fără formare de trombină, unul care arată că mustăcioșii sunt mult mai frecvent șefi de secție medicală în SUA decât femeile (deși studiul nu zice nimic despre femeile cu mustață), dar și un important update privind epidemiologia, prevenția și tratamentul (?) unei infecții zombi (sic) – sfaturi altfel practice, mai ales dacă priviți un film de groază și aveți și factori de coagulare crescuți. Ar mai fi și un studiu despre felul în care merg oficialii ruși, dar credem că deja aceștia fac o bună treabă în a fi subiecte de bancuri, pentru a nu mai fi nevoie (și) de contribuția unei reviste medicale britanice în acest sens. Și lista de subiecte este mult mai mare, dar vă lăsăm să le descoperiți direct, mai ales că majoritatea acestor studii-pamflet pot fi accesate, fără vreo subscripție, pe site-ul BMJ.

Notă autor:

1. Travis J. Making the cut. CRISPR genome-editing technology shows its power. Science. 2015 Dec 18;350(6267):1456-7

2. Nature’s 10: Ten people who mattered this year. Nature. 2005 Dec 17;528(7583):459-67

3. Wang Z et al. Non-lethal inhibition of gut microbial trimethylamine production for the treatment of atherosclerosis. Cell. 2015 Dec 17

4. Gurbel PA et al. Cell-penetrating pepducin therapy targeting PAR1 in subjects with coronary artery disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2015 Dec 17

5. Mehta SL et al. Long noncoding RNA fosDT promotes ischemic brain injury by interacting with REST-associated chromatin-modifying proteins. J Neurosci. 2015 Dec 16;35(50):16443-9

6. Hougaard A et al. Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study. BMJ 2015;351:h6266

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe