Newsflash

Zece olimpici și zece medii de zece

de Demostene ŞOFRON - aug. 9 2016
Zece olimpici și zece medii de zece
     Peste 2.000 de candidați au susținut examenul de admitere la una dintre cele mai vechi și apreciate universități medicale din țară și de peste hotare, UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca. Accentul, și anul acesta, a fost pus pe calitatea pregătirii candidaților: „Dacă este să mă raportez la numărul celor înscriși, pot spune că (…) păstrăm linia examenului de admitere de anul trecut. Pe noi ne interesează, în primul rând, calitatea celor înscriși și nu neapărat numărul mare de candidați. (…) Este singurul criteriu pe care-l avem în vedere, singurul pe baza căruia ne selectăm candidații. (…) În ultimii patru, cinci ani, am avut o concurență bună ca nivel de pregătire pe toate specializările scoase la concurs“, declară prof. dr. Alexandru Irimie, rectorul universității clujene.
     Rezultatele concursului de anul acesta confirmă demersul mai sus enunțat, mediile cu care s-a intrat la specialitățile sectoriale și cele generale fiind pe măsura așteptărilor. La medicină, de exemplu, pe locurile de la buget, primele zece locuri au fost ocupate de foști elevi olimpici, prima medie propriu-zisă fiind 9,85, iar ultima admisă este 7,83. Pe locurile cu taxă, prima medie este 8,71, ultima 7,60.
     Medicină dentară, locuri la buget, media este 9,65, în timp ce pentru locurile cu taxă 6,90. Farmacia propune două medii de 10, la buget, iar la taxă 7,90. Asistența medicală generală buget se bucură numai de note de 9: 9,85 prima poziție, 9,20 ultimul loc admis. Pe locurile cu taxă sunt nu mai puțin de trei medii de 9,20, departajarea făcându-se după media de la bacalaureat. Aceleași medii bune sunt și la radiologie și imagistică, 9,85, respectiv 9,30, în timp ce pe locurile cu taxă mediile sunt între 9,30 și 8,60. La Nutriție și diabet, locuri la buget sunt două candidate admise cu media 10, la taxă prima medie fiind de 9,60.
     Tehnica dentară, pe locurile de la buget, are medii de la 10 și 9,30 (patru candidați admiși cu 9,30, departajați tot după media de la bacalaureat). Balneofiziokinetoterapia se bucură și ea de medii ridicate, între 9,85 și 8,78.
     O categorie aparte la aceste examene de admitere o reprezintă olimpicii. Zece dintre ei au fost admiși la UMF „Iuliu Hațieganu“, toți fiind laureați naționali sau internaționali, la biologie și chimie în special: Georgiana Iustina Mateescu (Craiova; media 10 la bacalaureat; olimpică la biologie), Delia Melania Popa (Iași), Diana Ursu (București; biologie și chimie), Maria Sântionean (Bistrița; biologie), Nicolae Spunei (Deva; biologie), Cătălin Munteanu (Galați; biologie), Mihai Gherman (Oradea; biologie), Nicolae Andronic (Suceava; biologie), Vlad Tripon (Cluj-Napoca), Raul Nosal (Zalău; biologie).
     Diana Racz, absolventă a Liceului teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Cluj-Napoca, a fost admisă la Medicină: „Sunt absolventa unui liceu pe care-l recomand celor care doresc să se îndrepte spre specialitățile medicale. Sunt generații întregi de absolvenți ai acestui liceu care au dorit să fie medici și deja și-au văzut visul împlinit. Subiectele, pentru cineva care se pregătește, au fost abordabile, de rezolvat. (…) La început mi-am îndreptat atenția spre cardiologie, am ales însă pediatria. Dar nu sunt excluse schimbări, în funcție de experiențele profesionale pe care le voi avea ca studentă. Așteptările mele de la această facultate sunt să mă pregătească serios pentru a-i putea ajuta pe cei suferinzi, cu sufletul. Voi învăța și eu pentru a-mi îndeplini visul“.
     Cât privește studenții străini, ei mai aveau un răgaz, până astăzi, 29 iulie, să-și depună documentele pentru examenul de admitere. Pentru ei, la Facultatea de Medicină au fost scoase la concurs 200 de locuri pentru limba engleză și 120 de locuri pentru limba franceză. La Facultatea de Medicină Dentară, 50 pentru limba engleză și 50 pentru limba franceză, în timp ce la Facultatea de Farmacie au fost alocate 80 de locuri pentru limba franceză și 40 de locuri pentru limba engleză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe