Newsflash
Internaționale

Nevoile cercetării: descoperire, conectare și implementare

de Dr. Mariana MINEA - iul. 28 2023
Nevoile cercetării: descoperire, conectare și implementare

Există trei tipuri de oameni de știinţă: cei care descoperă, cei care creează conexiuni și cei care implementează, transformând în realitate. Iar aceste categorii ar trebui să se întâlnească mai des, spune Siddhartha Mukherjee.

Medicul scriitor Siddhartha Mukherjee, 52 de ani, este oncolog și hematolog de origine indiană, asistent universitar la Columbia University, absolvent de Medicină la Harvard și de Biologie la Stanford. Într-un interviu video acordat publicaţiei El Pais, medicul scriitor detaliază câteva dintre direcţiile pe care le abordează în noua sa carte, așteptată pentru începutul anului viitor. Este vorba despre o ediţie actualizată a „Împăratului tuturor bolilor – O biografie a cancerului”. Volumul a câștigat Premiul Pulitzer pentru non-ficţiune în 2011.

În noua ediţie pune accent pe imunoterapie și pe terapiile CAR-T. Unul dintre proiectele în care este implicat, care vizează tratamentul cancerului, a presupus crearea primului spital integrat cu terapie CAR-T din India. Acolo, în colaborare cu Spitalul Clinic din Barcelona, se apropie de final primul studiu clinic din India în acest domeniu.

Hemopatiile maligne și cancerul pulmonar

Pentru unele tipuri de cancer s-au făcut progrese majore, spune Siddhartha Mukherjee. Date recente uimitoare au fost obţinute cu vaccinurile împotriva melanomului și cancerului pancreatic, chiar dacă este încă prematur să sărbătorim. Unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, mielomul și limfomul, beneficiază însă de progrese incredibile cu terapiile CAR-T și imunoterapia. „Am crezut că nu voi ajunge să văd în cursul vieţii supravieţuitori pe termen lung ai cancerului pulmonar metastazat. Însă, graţie acestor tratamente, acum există. Nu mulţi – doar vreo 20% dintre acești pacienţi –, totuși, este uimitor”, spune el.

Siddhartha Mukherjee subliniază că se fac progrese importante în înţelegerea conexiunilor dintre inflamaţie, obezitate și cancer. După cum explică el, până acum ne concentram pe carcinogeni – și am găsit unii extrem de importanţi, cum ar fi fumatul, însă există și mulţi nefumători care fac cancer, inclusiv de plămân. Știm și că genetica joacă un rol important. Acum realizăm că o altă parte asociată cu procesul de transformare malignă are legătură cu inflamaţia. Detectarea inflamaţiei și aflarea modului exact în care corpul o dobândește vor fi cruciale în gestionarea acestor cancere complexe.

Alimentaţia ca tratament

Un al doilea proiect în care este implicat medicul se referă la folosirea alimentaţiei pentru a schimba radical comportamentul celulelor canceroase. Cercetătorii folosesc dieta împreună cu medicaţia, aproape transformând alimentele într-o altă terapie, spune Siddhartha Mukherjee. Este vorba despre diete de precizie, bazate pe studii publicate în ultimii zece ani, care au legătură cu felul în care celulele canceroase absorb nutrienţii. O abordare vizează folosirea dietei pentru a reduce secreţia de insulină. Alta urmărește să elimine doi aminoacizi din sânge, ambii servind ca nutrienţi pentru celulele canceroase. Iar studiile arată rezultate foarte interesante, pozitive.


Notă autor:

https://english.elpais.com/science-tech/2023-07-21/siddharta-mukherjee-oncologist-cancer-is-the-greatest-mystery-that-someone-could-solve.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe