Newsflash
OPINII

Noi reforme implementate de CMSR

Noi reforme implementate de CMSR

Conectarea la forurile decizionale internaţionale și atragerea de fonduri europene pentru îmbunătăţirea situaţiei din Stomatologie sunt două dintre iniţiativele aprobate de CMSR recent.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) continuă reformele ce au ca scop transparentizarea și eficientizarea activităţii. În acest sens, la finalul lunii martie, Adunarea Generală a CMSR a votat noul Regulament de Organizare și Funcţionare (ROF). Acesta urmează să intre în vigoare de la 1 mai.

„Capacitatea CMSR de a propune reforme performante, care să treacă testul timpului, e strâns legată de nivelul de implicare a membrilor comunităţii noastre. Un prim exemplu în acest sens este reprezentat de noul Regulament de Organizare și Funcţionare al CMSR. Cu ajutorul propunerilor medicilor stomatologi și ale Colegiilor teritoriale, noul ROF reușește să clarifice procedurile interne și să eficientizeze activitatea CMSR și a membrilor săi. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de starea sănătăţii orale. Avem nevoie să îmbunătăţim această realitate, iar progresul nu se poate obţine prin intermediul unei camere a ecourilor, în care să se audă o singură voce. Tocmai de aceea, m-am bucurat să observ implicarea masivă în dezbaterile din jurul noului ROF. În acest mod, am reușit ca noul Regulament să fie expresia dorinţei comunităţii noastre, așa cum ne-am angajat încă din perioada alegerilor”, a afirmat președintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.

Aderarea la foruri internaţionale

Totodată, în cadrul Adunării Generale a CMSR, au fost dezbătute și, după caz, votate noi iniţiative menite să crească nivelul de reprezentare și investiţiile în infrastructura specifică sănătăţii orale. Una dintre propunerile echipei de conducere a CMSR a fost reprezentată de conectarea la forurile decizionale internaţionale, pentru ca vocea stomatologilor români să se poată face auzită prin acţiuni de networking și lobby. În acest sens, membrii Consiliului Naţional al CMSR au votat aderarea la FEDCAR (Federation of European Dental Competent Authorities and Regulators), organism în care activează asociaţiile naţionale din domeniul stomatologiei, precum și autorităţile naţionale competente care reglementează industria. „Ne dorim clarificarea reglementărilor în vigoare și adoptarea bunelor practici din plan internaţional, iar prin înscrierea în FEDCAR realizăm o punte de legătură prin care aceste bune practici să poată fi asimilate și transpuse în legislaţia naţională”, a adăugat președintele CMSR.

Fonduri europene pentru dezvoltarea Stomatologiei

O altă iniţiativă este reprezentată de identificarea oportunităţilor de atragere a fondurilor europene pentru creșterea competitivităţii Stomatologiei din România. Astfel, Departamentul pentru accesarea fondurilor europene din cadrul CMSR a publicat un prim raport cu programe de finanţare europeană, ce vizează atât activitatea Colegiului naţional și a celor teritoriale, cât și activitatea cabinetelor și clinicilor stomatologice.

„Unul dintre obiectivele pe care ni le-am asumat încă de la început a fost reprezentat de facilitarea absorbţiei fondurilor europene de breasla medicilor stomatologi. Accesarea banilor europeni reprezintă o oportunitate importantă prin care atât CMSR, cât și cabinetele private pot face noi pași în faţă în mod accelerat. În acest sens, Departamentul pentru accesarea fondurilor europene din cadrul CMSR a identificat o serie de nevoi pe care dorim să le acoperim din surse nerambursabile europene: digitalizarea colegiilor teritoriale și a celui naţional, formarea profesională continuă, participarea la programe de profilaxie și screening la nivel local/naţional, precum și crearea de parteneriate interinstituţionale pentru generarea de baze de date privind starea sănătăţii orale a populaţiei”, a conchis dr. Florin Lăzărescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe