Newsflash
Cultură

Nu sunt vremurile sub om…

de Dr. Al. TRIFAN - apr. 27 2012
Nu sunt vremurile sub om…
   Prin provincie se înţelege un spaţiu geografic şi o lume socială distanţată – şi prin aceasta, diferită – de metropolă. Distanţarea îi conferă specificitate şi, trebuie să recunoaştem, un farmec atractiv, pentru că oferă un mod cultural de locuire avantajos, dar şi, în unele privinţe, frustrant. Pentru a nu fi aşa, istoria este de neînlocuit. Într-adevăr, istoriile locale nu sunt bagatele provinciale, aşa cum îşi titrează cu modestiedr. Mihai Ardelean şi Dorin-Adrian Suciu „broşura“ editată la Târgu Mureş. Mai mult, Ardealul este o provincie în sens larg, ce se legiti­mează printr-un trecut care a plămădit din comunităţile trăitoare acolo de secole, un aliaj etnic „sui-generis“. Pe plan valoric, această provincie nu este provincială, mai ales pentru că aici se află realităţi etnice care nu apar niciunde la noi în ţară, iar multiculturalitatea este la ea acasă.
   Autorii volumului: BROŞURĂ DESPRE ISTORII LOCALE & BAGATELE PROVIN­CIALE sunt neobosiţi intelectuali care au aruncat, nu de puţine ori, „năvodul“ literaturii peste interferenţa psihoculturală a etniilor din arealul mureşan. Pe lângă un prim text semnat de Ioan Suciu-Moişa şi Mihai Ardelean, sumarul volumului mai cuprinde: • Două variante locale ale baladei Mioriţa şi nuanţele pe care acestea le imprimă „mioritismului“ (Eugeniu Nistor) • O poveste de dragoste transilvăneană (Dub Vasile) • Triumful unui gând neterminat, aici şi acum (Mihai Ardelean) • O prerogativă asumată a bisericii greco-catolice; românismul din Ardeal (Dorin Suciu) • Profilul dimensional de personalitate al intelectualului târgumure­şan cu preocupări umaniste (Cosmin Popa, Gabriela Buicu) • Economia oraşului Târgu Mureş în timpul administraţiei horthyste: 30 august 1940–23 august 1944 (Vasile Şandor).
   Fiind siguri că cititorii noştri sunt interesaţi de istoria medicală a Transilvaniei, le vom oferi eveni­men­tele care au debutat cu retro­ce­darea părţii de nord a Ardealului şi revenirea Facul­tăţii de Medicină la Cluj, în relatarea: Triumful unui gând neterminat, aici şi acum, datorată de acum cunosc­u­tului pentru noi cercetător în arhive, dr. Mihai Ardelean. Au­torul dovedeşte că „o afec­ţiune incurabilă“ a inteli­genţei, adică adicţia sa privi­toare la dosarele Securităţii, poate ali­menta un şuvoi infor­maţional de mare interes. De data aceasta, tema aleasă cuprinde câteva de­cu­paje bio­grafice strânse de Securitate în dosarul Miskolczy Dezideriu (Dezsö) de la CNAS, care constituie, în afara posibilelor inter­pretări, şi o validare a unor întâmplări din viaţa unui savant originar dintr-o ţară prietenă, aflat în misiune într-o ţară vecină. Fundalul istoric al reconstituirilor pe baza documentelor de arhivă este dat de evenimentele petrecute cu ocazia mutării Facultăţii maghiare de Medicină de la Cluj la Târgu Mureş şi funcţionării acesteia în noul oraş de reşedinţă, în condiţiile instalării şi dominaţiei regimului comunist în România. În lucrare îl regăsim pe profesorul consacrat, neurologul pasionat de cercetare, recunoscut dincolo de politica momentului, Miskolczy Dezideriu. El este personajul în jurul căruia se învârt numele îndosariate ale colegilor, prietenilor, informatorilor, membrilor familiei, o mică lume provincială, prinsă în plasa informativă a Securităţii.
   „Vremurile nu au fost sub om…“ atunci când, în toamna anului 1944, Facultatea de Medicină din Cluj, vremelnic mutată la Sibiu, s-a întors de unde fusese silită să plece în urma Dictatului de la Viena. Acesta prilejuise autori­tăţilor maghiare organiza­rea învăţă­mân­tului uni­ver­sitar în Clujul ocupat de hortişti, având ca rector un eminent medic şi cercetător, pro­fesorul Miskolczy Dezi­deriu, mandatat de Ungaria în acest scop. De opoziţia acestuia s-a izbit pro­fesorul Iuliu Haţieganu şi universitarii refugiaţi la Sibiu atunci când au revenit în Cluj. Conflictul interetnic, întreţinut subtil de ocupanţii sovietici şi mai târziu de autorităţile comu­niste, a fost tranşat prin înfiinţarea universităţii de limbă maghiară din Târgu Mureş, al cărei rector a fost numit acelaşi prof. dr. Miskolczy, neurolog de valoare recunoscută şi pe plan internaţional. Omul căruia învăţământul medical din Târgu Mureş îi datora atât de mult şi-a adus aminte că nu ceruse niciodată cetăţenia română şi s-a reîntors către sfârşitul vieţii în ţara natală, fiind încă apreciat ca profesor la Facultatea de Medicină din Budapesta. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe