Newsflash
Internaționale

OMS cere măsuri împotriva creşterii numărului de afecţiuni stomatologice

de Dorina Novac - apr. 20 2023
OMS cere măsuri împotriva creşterii numărului de afecţiuni stomatologice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat ţările europene, într-un nou raport publicat joi, să ia măsuri rapide împotriva creşterii numărului de afecţiuni stomatologice.

Unul din doi adulţi – 50,1% - din statele membre OMS din regiunea Europei s-a confruntat cu o afecţiune majoră a cavităţii bucale în 2019, conform raportului, scrie Agerpres.

dentist

Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că această situaţie se regăseşte la nivel global, fiind estimat că aproximativ 3,5 miliarde de persoane din toată lumea se confruntă cu probleme precum cariile şi pierderea dinţilor. În Europa, numărul total al persoanelor afectate este de 466 de milioane.

Citește și: Vicepreședinte CNAS: Medicina dentară, „Cenușăreasa asistenței medicale”

Kluge a adăugat că persoanele defavorizate şi marginalizate sunt afectate în mod disproporţionat.

OMS a indicat în raportul său că 53 de state membre din Europa şi Asia Centrală trebuie să îşi îmbunătăţească accesul la servicii de bază de îngrijire a sănătăţii orale. Serviciile stomatologice sigure, eficiente şi gratuite sau la preţuri accesibile sunt esenţiale, a indicat OMS Europa cu sediul la Copenhaga.

„Sănătatea orală este o componentă esenţială a îngrijirilor medicale (...). Aceasta contribuie la funcţii esenţiale, precum mâncat, respirat şi vorbit şi atinge dimensiuni psihosociale, cum ar fi încrederea în sine, starea de bine şi capacitatea de a socializa şi de a lucra fără durere, disconfort şi jenă”, se menţionează în raport.

Pe lângă consumul de zahăr, OMS a inclus tutunul, alcoolul, traumele şi igiena orală deficitară pe lista factorilor principali ai afecţiunilor cavităţii bucale.

Cariile reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate netransmisibilă la nivel mondial. Nu ar trebui să fie aşa, însă, a precizat Kluge, adăugând că în prezent sunt disponibile toate instrumentele necesare pentru prevenţie.

El a mai subliniat că noile politici pentru reducerea consumului de zahăr ar putea reprezenta un început bun. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe