Newsflash
Internaționale Știri

OMS se teme de o răspândire internațională a mpox

de L. Budin - dec. 18 2023
OMS se teme de o răspândire internațională a mpox

Actuala epidemie din Republica Democrată Congo este considerată deosebit de îngrijorătoare, fiindcă se răspândeşte în zone considerate anterior ca fiind ferite de boală, arată reprezentanții OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de propagare internaţională a bolii mpox, denumită anterior variola maimuței.

La ora actuală, în Republica Democrată Congo (RDC) se înregistrează o epidemie de mpox, informează AFP și Agerpres.

Ne temem că ar putea exista o transmitere internaţională”, a declarat Rosamund Lewis, specialistă în mpox la OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Epidemia se răspândește rapid în Republica Democrată Congo, care a raportat „mai mult de 13.000 de cazuri suspecte” în 2023, peste dublul numărului de cazuri semnalate în anii precedenţi, a precizat experta OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a tras deja un semnal de alarmă la sfârşitul lunii noiembrie cu privire la această epidemie în RDC, provocată de varianta I a virusului, şi a anunţat trimiterea unei misiuni de evaluare.

Tabloul demografic din zonele nou-infectate este îngrijorător, deoarece este pentru prima dată când am constatat că virusul mpox afectează mai multe femei decât bărbaţi”, a semnalat Lewis.

Focare ale variantei IIb de mpox fuseseră constatate, începând din mai 2022, în Europa şi Statele Unite, în afara celor circa zece ţări din Africa Centrală şi de Vest unde boala este de mult timp endemică, ceea ce a determinat OMS să declare nivelul de alertă maximală la 23 iulie 2023.

La 11 mai, OMS a ridicat alerta, dar a cerut păstrarea vigilenţei. Epidemia se răspândise anterior prin raporturi sexuale între bărbaţi.

Din mai 2022, peste 92.000 de cazuri au fost raportate în 117 ţări, potrivit OMS.

Recent, cazurile semnalate la OMS au crescut din nou, de la aproximativ 100 pe lună în perioada iunie-august la peste 1.000 pe lună în prezent, a declarat Lewis, semnalând focare în Asia, în special în Japonia, Vietnam, China şi Indonezia. Cambodgia a raportat primul său caz săptămâna aceasta.

Actuala epidemie din RDC este considerată deosebit de îngrijorătoare, fiindcă se răspândeşte în zone considerate anterior ca fiind ferite de mpox, dar şi pentru că este pentru prima dată când a fost observată o transmitere sexuală cu varianta I în rândul pacienţilor, a subliniat reprezentanta OMS. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe