Newsflash
OPINII

220 de ani de medicină militară braşoveană

220 de ani de medicină militară braşoveană
În decembrie 2011 au fost sărbătoriţi 220 de ani de medicină militară în oraşul de la poalele Tâmpei. Organizat de Spitalul Militar, Facultatea de Medicină din localitate şi societăţile de profil, simpozionul a fost nu numai un prilej de prezentare a principalelor rezultate în domeniu, ci şi o modalitate de a recompensa cu diplome şi medalii omagiale medicii care de-a lungul ultimilor 50 de ani au fost implicaţi în activitatea medicală militară din Braşov. Au participat medici cu rang înalt din structurile de conducere ale Ministerul Apărării Naţionale, şefi de spitale militare, oficialităţi locale, cadre didactice de la Facultatea de Medicină din Braşov, conducători de instituţii medicale de stat şi private din oraş, precum şi personalul spitalului (actual şi pensionari).
Cel mai vechi document privind existenţa unui spital militar la Braşov datează din 14 august 1773, când Johann Bruss, inspector în construcţii, îşi expune punctul de vedere referitor la solicitarea unui chirurg militar, din 10 iulie 1773, de a fi aprobate modificări la construcţia cazărmii, astfel încât să se poate instala Spitalul Militar. Dar abia în 1791 putem vorbi de existenţa unui adevărat spital, care în al doilea deceniu al veacului următor, se mută în Cazarma Neagră, pe strada Nicolae Bălcescu, practic în clădirea în care astăzi funcţionează Facultatea de Medicină din Braşov. Urmează o perioadă de creştere a importanţei spitalului în viaţa oraşului şi, între 1885 şi 1887, se construieşte un spital modern, pe locul unei grădini publice de la poalele Tâmpei. Deşi rangul Spitalului Militar din Braşov a fost acela de spital de armată, prefectura Braşovului l-a finanţat şi sprijinit.
La 1 februarie 1919, unitatea trece sub administraţie românească, în calitate de spital al Diviziei 18, fiind dotat cu 150 de paturi, iar în 1938, regele Carol al II-lea semnează înaltul decret prin care spitalului i se atribuie denumirea „Regina Maria“, în memoria mamei sale, supranumită, pentru meritele excepţionale în Primul Război Mondial – „regina soldat“. În această perioadă, spitalul nostru devine spital militar de corp de armată.
Cea mai mare capacitate a spitalului a fost atinsă în al Doilea Război Mondial, când pentru a face faţă afluxului de răniţi şi bolnavi, avea 500 de paturi, secţia de chirurgie fiind dislocată la Codlea şi cea de boli interne şi farmacia – la Râşnov.
După război şi revenirea spitalului în vechea sa matcă, au fost dezvoltate secţiile de Boli interne, ORL şi Dermatovenerologie, au fost înfiinţate policlinica şi (în 1982) secţia de Ortopedie-traumatologie.
În prezent, spitalul are o capacitate de 175 de paturi, în care funcţionează 12 secţii şi compartimente, care îngrijesc bolnavi în regim de internare continuă şi internare de zi. De asemenea, are în compunere un ambulatoriu integrat, o comisie de expertiză a capacităţii de muncă, un laborator de analize medicale, unul de imagistică medicală, farmacie, precum şi structuri adaptate misiunii noastre specifice, totalul specialităţilor fiind 22. De anul trecut a demarat un proces amplu de redotare şi modernizare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe