Newsflash
OPINII

31 mai - conotaţii importante

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iun. 7 2012
31 mai - conotaţii importante
            În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează ziua de 31 mai drept Ziua mondială fără fumat. Tema deosebită este legată de tabagism – interferenţele industriei tutunului. Anul acesta, se abordează problema industriei tutunului, o industrie cu agresivitatea în creştere, care încearcă, astfel, să submineze eforturile OMS, ale organizaţiilor nonguvernamentale, ale guvernelor, de a aplica „Framework Convention on Tobacco Control“ (FCTC), o convenţie care, odată legiferată, poate afecta grav afacerile acestora. De ce există acest pericol? Pentru că, la articolul 5.3 al convenţiei, se specifică: „trebuie acţionat pentru protecţia politicilor de (…) control al tabagismului, faţă de interesele comerciale ale industriei tutunului (…)“.
            Există diferite anchete, precum şi cea a European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), în rândul experţilor de sănă­tate din 25 de ţări europene, legate de complianţa la FCTC, care demonstrează că, din cauza opoziţiei indus­triei tutunului, în multe ţări europene, acest articol nu este implementat. Se uită, însă, de fiecare dată, că, doar în Europa, mor, în fiecare an, 650.000 de cetăţeni, din cauza epidemiei tabgice. În lume, în fiecare an, fumatul ucide şase milioane de oameni, iar numărul acestor decese este în creştere. Mai mult de 80% din bolile legate de fumat apar în ţări în curs de dezvoltare. Dacă nu se produce o reversie a acestui fenomen, în 2030, numărul de decese va ajunge la 6,5 milioane. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care tabagismul este o cauză prevenibilă, poate cea mai frecventă cauză de boală care ar putea fi combătută.
            Cu toate acestea, obiectivele rămân ambi­ţioase pe viitor şi ele vor trebui reamintite cu ocazia oricărui eveniment legat de acţiunile antifumat. Normal, ar trebui ca FCTC să fie implementată în toată Europa până în 2020, iar până în 2040 să se ajungă la o prevalenţă a tabagismului mai mică de 5%. Pentru aceasta, comunitatea internaţională are nevoie, în această zi, dar şi pe viitor, de o informare permanentă despre pericolele fumatului, despre practicile abuzive ale marilor concerne de tutun, despre avertismentele adresate societăţii civile, dar şi guvernelor, în legătură cu interferenţele acestei industrii, cu consecinţe vizibile asupra sănătăţii pe mapamond. Articolul 5.3 din FCTC are şi un paragraf care nu convine în niciun caz acestor corporaţii: „industria tutunului are un conflict de interese ireconciliabil cu sănătatea publică (…) şi încurajează guvernele să ia măsuri de limitare a interacţiunii industriei cu activităţile guvernelor (…)“. Tratatul, care a fost ratificat de 174 de ţări, ar putea proteja, astfel, aproape 90% din populaţia globului, dacă ar fi efectiv, şi ar salva peste 200 de milioane de vieţi, în 2050. În schimb, industria tutunului continuă să exporte această epidemie, din ţările cele mai bogate în cele mai sărace, folosindu-se şi de criza mondială, deoarece impactul economic al cultivării şi consumului de tutun agravează sărăcia, mai ales în ţări care au resurse limitate istoric, de a preveni expan­siunea acestei industrii. Astfel, trei corporaţii (PMI, BAT şi JT) au avut, în 2010, venituri de 210 miliarde de dolari, mai mari decât cele combinate ale unor ţări precum, Iordania, Panama, Kenya, Cambodgia, Mozam­bic, Bolivia, Lichtenstein, Estonia şi Ghana la un loc. Şi exemplele pot continua. Există noi provocări pentru guvernele unor ţări. Astfel, Philip Morris International şi British American Tobacco acordă suport legal Ucrainei şi Hondurasului, care au adresat plângeri la OMS împotriva Australiei şi noii legi australiene, privind lansarea, pentru prima dată, a pachetului generic. Philip Morris Asia a lansat o plângere împotriva Australiei, spunând că a violat un acord de investiţie cu Hong Kong, în timp ce BAT şi PMI s-au asociat cu Japan Tobacco International şi Imperial Tobacco, în acţiunea de a apela Curtea Supremă Australiană, în aceeaşi problemă. Asalturi împotriva problemelor legate de pachetul generic şi de alte campanii recente se petrec şi în Uruguay, Norvegia, Marea Britanie sau SUA.
            Soluţia este una singură, aşa cum spunea şi Laurent Huber, directorul FCTC, reprezentând 350 de organizaţii din mai mult de 100 de ţări: „Unitatea împotriva tacticilor industriei tutunului este esenţială. Astfel, ne putem asigura că guvernele nu se vor lăsa intimidate şi nu vor mai exista practici de întârziere a implementării măsurilor de control al tabagismului, prevăzute de FCTC“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe