Newsflash
OPINII

A fi sau a nu fi... durere

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - mar. 12 2021
A fi sau a nu fi... durere

Recent, m-am implicat într-un proiect al cărui scop este managementul durerii într-un spital din Capitală. Nu intru în amănuntele proiectului. Am să menţionez doar un detaliu.

durereUn medic al respectivului spital a făcut o cercetare legată de durere, ocazie cu care a descoperit că scorul de mulţumire a pacienţilor faţă de calitatea îngrijirilor din spital nu era deloc corelat cu faptul că au experimentat sau nu durere în spital.

Și acesta îmi pare un subiect interesant de meditat, mai ales că în spital nu există deloc proceduri sau preocupări formale legate de managementul durerii pacienţilor: durerea nu este evaluată proactiv, nu există standarde și protocoale referitoare la niveluri acceptabile, timp de intervenţie, responsabilităţi clare, medicaţie etc.

Cum se face că totuși, în aceste condiţii, nivelul de mulţumire a fost același deopotrivă la pacienţii care au avut durere și cei care nu au avut?
Asta m-a făcut să-mi amintesc de replica unui medic pe care l-am vizitat recent și căruia îi povesteam despre durerile mele lombare.

Mi-a spus că de la o vârstă, faptul că mă doare este dovada faptului că trăiesc.  După care a și schimbat subiectul. Și atunci mi-am dat seama că ajungem să legitimăm durerea, înainte de a ne fi luptat cu ea. Ca și în cazul meu, du­rerea în spital pare să fie o normalitate. Personalul o vede tot timpul la mulţi pacienţi și asta începe să li se pară normal.

Pentru pacienţi nu e la fel, dar dacă personalul îi asigură de această normalitate, o parte dintre ei ajung să nu se mai îngrijoreze de ea. Și atunci o scot chiar din ecuaţia mulţumirii lor. Pare o soluţie câștigătoare, fără prea multă bătaie de cap. Până când va veni rândul la internare ţie sau copilului tău. A fi sau a nu fi (durere în spital)? Aceasta este întrebarea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe