Newsflash
OPINII

Accesul la serviciile stomatologice

Accesul la serviciile stomatologice
     Ce aduce anul 2018 pentru serviciile de medicină dentară oferite populației prin sistemul de asigurări sociale de sănătate? Dacă ne așteptăm la un reviriment în această direcție, vom fi dezamăgiți. Nu sunt noutăți majore.
     Accesibilitatea pacienților la serviciile de medicină dentară subvenționate este în continuare extrem de limitată. Fondurile alocate stomatologiei pentru anul 2018 sunt majorate cu aproximativ 4%. Aceasta înseamnă aceeași valoare de 1 euro pe an pentru un cetățean. Serviciile de asistență medicală stomatologică sunt defalcate pe două direcții: pachetul de servicii de bază și pachetul de servicii minimal. La pachetul de servicii de bază au acces pacienții asigurați, în condițiile legii, iar la pachetul minimal accesul este general și se referă la acordarea tratamentelor de urgență. În categoria tratamentelor de urgență sunt incluse intervențiile menite să rezolve simptomatic, nu etiologic, în primul rând durerile acute și hemoragiile. Aceste servicii pot fi solicitate de pacienți exclusiv de la medicii stomatologi care se află în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate. Acești medici sunt doar mai puțin de un sfert din totalul medicilor stomatologi care activează pe piața de servicii medicale stomatologice din România.
     Pentru copii și tineri există alternativa accesării cabinetelor școlare, dar acestea sunt prea puține și sunt concentrate în marile centre urbane. Prin acest deficit de accesibilitate sunt mult limitate procedurile preventive și chiar imposibil de aplicat, la scară largă, programe de sănătate orală dedicate grupelor de vârstă cu susceptibilitate maximă la patologia stomatologică. În lipsa unor acțiuni concertate de profilaxie, este de așteptat ca indicatorii de morbiditate prin afecțiuni dentare și maxilare să se înrăutățească. Este de remarcat că menținerea unui decalaj imens între nevoile de îngrijire medicală stomatologică normative și cele reale este iminentă și generează consecințe sociale și financiare importante.
     În ultimii doi ani s-au produs câteva îmbunătățiri în pachetul de servicii de bază și este important ca acestea să se mențină și să fie completate și cu altele. Semnalez ca ilustrativă și cu impact benefic major asupra sănătății orale compensarea cu 100% a tratamentului cariei dentare, precum și reparațiile și rebazările la protezele acrilice. Consultația primară este compensată 100% pentru copii și tineri, în acord cu legislația în vigoare, iar pentru asigurații adulți este o compensație de 60%. Trebuie subliniată importanța consultației primare în medicina dentară deoarece este complexă și ea include controlul oncologic preventiv (în limitele competenței medicului stomatolog) și igienizarea, ambele proceduri fiind cu pronunțat caracter profilactic. Fiecare pacient ar trebui să beneficieze de o consultație stomatologică în fiecare an.
     Reabilitarea protetică se regăsește în pachetul de bază de servicii stomatologice. Protezele acrilice, totale sau parțiale, sunt compensate la adultul asigurat cu 60%, ceea ce înseamnă că pacientul plătește doar 342 lei pentru o proteză. Reconstituirile corono-radiculare și elementele protetice din lucrările fixe sunt și ele în categoria procedurilor compensate cu 60%. Astfel, pacientul plătește pentru o coroană confecționată din material fizionomic (acrilat sau compozit) doar 31 de lei, iar pentru un element protetic semifizionomic (din metal și materiale fizionomice de tip acrilat sau compozit) plătește doar 68 de lei. Acestea sunt niște facilități care trebuie apreciate. Din nefericire, limitarea financiară a raportărilor lunare, respectiv a procedurilor pe care un medic le poate efectua și raporta pentru plată la casa de asigurări de sănătate restricționează foarte mult accesarea acestor proceduri de către pacienții aflați în drept să le poată solicita. Practic, bariera majoră de limitare a accesului pacienților asigurați la astfel de servicii este de natură financiară, iar în această direcție situația națională nu se îmbunătățește. Medicii stomatologi se află la interfața cu populația și trebuie ca ei să explice pacienților de ce nu poate beneficia de aceste servicii un cetățean plătitor de taxe de asigurare de sănătate, și care are dreptul legal la aceste servicii compensate.
     Trebuie menționat că serviciile de chirurgie orală și maxilo-facială, ca servicii de specialitate, pot fi accesate prin ambulatoriile secțiilor clinice sau în cadrul secțiilor de specialitate în regim de spitalizare. Aceste servicii au reglementare specifică și nu sunt asimilate serviciilor de medicină dentară. 
     De asemenea, trebuie precizat că pacienții asigurați care beneficiază de tratamente stomatologice pot accesa servicii medicale conexe (examinări complementare și examinări de specialitate) în regim compensat, doar în cazurile în care serviciile medicale conexe sunt indisolubil legate de diagnosticul și tratamentul stomatologic prestat, în condiții contractuale cu o casă de asigurări de sănătate. Prescrierile de medicamente compensate sunt supuse acelorași condiționări. Medicii stomatologi care nu se află în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate nu pot oferi pacienților facilitățile amintite mai sus.
     Având în vedere clauzele contractuale și legislația aferentă serviciilor medicale oferite în sistemul de asigurări de sănătate, accesibilitatea populației la servicii de medicină dentară rămâne limitată, iar grupurile populaționale cu susceptibilitate maximă la afecțiuni stomatologice, care ar putea fi prevenite, nu sunt luate în considerare de legiuitor și nu pot fi beneficiare ale unor programe publice de sănătate orală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe