Newsflash
OPINII

Accesul pacientului la Foaia de Observaţie

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - sept. 24 2021
Accesul pacientului la Foaia de Observaţie

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA a instituit, începând din 4 aprilie 2021, o nouă dispoziţie care cere ca notele noastre clinice să se afle la dispoziţia pacienţilor.

foaie observatiiReglementarea face parte din „the 21st Century Cures Act”, care și-a propus să modernizeze actul medical, distrugând orice piedică în citirea propriei Foi de Observaţie de către pacient și facilitând accesarea diferitelor sisteme și platforme electronice medicale, pentru ca
informaţia dintre clinici, spitale, să poată să circule mult mai ușor.

Toate acestea implică eforturi din partea celor care gestionează fișele electronice ale pacienţilor (EHR), și, ca atare, se preconizează o durată de trei ani pentru ca reglementarea să ajungă să fie implementată.

Accesul direct al pacientului la informaţia proprie medicală este obligatoriu, fără plată sau întârziere, și se face prin intermediul unui portal electronic, fără vreo cerere prealabilă din partea sa.

Există tot felul de îngrijorări ale colegilor medici cu privire la impactul acestei noi dispoziţii asupra noastră, asupra pacienţilor și asupra viitorului medicinii, mai ales al psihiatriei. Pentru că acest acces poate genera neînţelegeri, plângeri, litigii între medici și cei pe care îi îngrijesc.

Excepţii de la regulă

Sunt patru excepţii de la această obligativitate de transparenţă:
1) Când accesul la propriile note afectează negativ sănătatea pacientului;

2) Notele pentru psihoterapie;

3) Notele cu conţinut medico-legal (care pot fi utilizate în acţiuni și proceduri administrative, ori în anticiparea proceselor civile sau criminale);

4) Foile de observaţie scrise de mână, netransmise electronic. Două precizări cu privire la ultimul punct: o clinică fără informaţie electronică are restricţii în relaţia financiară cu asigurările medicale.

De asemenea, companiile de asigurări medicale cer notele noastre pentru audit, prin sondaj, și în lipsa documentaţiei scrise a vizitei, se
retrage plata acesteia.

Cercetările au arătat că accesul direct al pacientului la notele noastre clinice conduce la o mai mare aderenţă la tratamentul prescris, la educarea și participarea mai activă a pacientului la propria îngrijire, la diminuarea sentimentului de descurajare, lipsă de control, lipsă de încredere în medic.

Citește și: Despre dozele de medicament omise de pacient

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe