Newsflash
OPINII

Acordul informat al pacientului

de Drd. Rareș Voroneanu - ian. 7 2022
Acordul informat al pacientului

Pentru ca un pacient să fie supus la intervenții cu potenţial de risc, i se solicită acordul scris. Dar există un lucru important aici: foaia trebuie să fie semnată de pacient, nu de altcineva.

pt voroneanuȘi poate că nu ar fi rău să existe și niște martori. Nu neapărat un alt coleg medic sau asistent, poate fi chiar un alt pacient. Și de ce nu, îl putem ruga să fie atent la explicaţiile care ni se dau nouă, pentru a putea avea alături de noi o persoană care să poată confirma faptul că pacientul este informat.

Medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa au datoria de a prezenta pacientului informaţii la un nivel știinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.

În acest sens, este bine să evite un limbaj de specialitate atunci când discută cu o persoană care este în afara ariei de specialitate, fiind puternic recomandate cuvintele simple care să descrie într-un mod facil ceea ce se întâmplă.

Care sunt informaţiile pe care trebuie să le conţină această informare? Tot legea ne lămurește: diagnosticul, natura și scopul tratamentului, riscurile și consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile și consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului. Bineînţeles, este de evitat orice dramatizare.

Există și situaţii în care o procedură medicală poate fi efectuată fără „prelevarea” unui consimţământ informat: atunci când pacientul este lipsit de discernământ, iar reprezentantul legal (tutore, de exemplu) ori ruda cea mai apropiată nu poate fi contactată, din cauza situaţiei de urgenţă.

Practic, ne aflăm în acel moment în care viaţa unui pacient este aflată în pericol. Bineînţeles, recomandarea este ca informarea să fie făcută cât de repede cu putinţă, dar în momentele de urgenţă, viaţa persoanei este
prioritară.

De asemenea, atunci când reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiată nu poate fi contactată, medicul, asistentul medical/moașa pot solicita autorizarea efectuării actului medical autorităţii tutelare sau pot acţiona fără acordul acesteia în situaţii de urgenţă, când intervalul de timp până la exprimarea acordului ar pune în pericol, în mod ireversibil, sănătatea și viaţa pacientului.

Citiți și: Infracţiuni comise împotriva personalului medical

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe